Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '16

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Yazma eylemi

Yazar olmanın baş koşulu olarak “okuma”yı öneriyor Semih Gümüş. “ Yazarlık öteki yazarlardan değil, kitaplardan öğrenilir.” diyor.

Kitapları önümüze koyan yazar yeni bir kavramı da bize sunuyor:
“ Doğru okuma ” Bunu şöyle açıklıyor: “ Doğru bir okuma biçimi edinmiş, dolayısıyla okuduklarının anlamlarını kendi başına sökebilen ve kendi yazdıklarını bütün yazınsal öğeleri soyutlayarak çözümleyebilen, eleştirebilen yazar adayı aynı zamanda okumayla yoğun ve sürekli bir ilişki içinde yazmayı başarabilirse yazar olabilir.” Yazar olabilmenin somut koşulları işte bunlar diyor Semih Gümüş.

Yazma eyleminde “bilinçaltı birikimleri önemli etkendir. Yazarlık yükü bilinçaltındadır.Salt bilinçle yazılan öğretici olur Yazma üstlenen , mutluluk ve acının iç içe geliştiği eylemdir.Yazma süreci tek başına kampa çekilmedir.”diyor

Demir Özlü..Sonra şöyle sürdürüyor: “ Yazıp bir kenara koyduklarımıza yıllar sonra dönebiliriz.Örneğin, Marcel Proust’un geçmişte kalan bir öyküsü sonradan Geçmiş Zamanın Peşinde adlı öykü kitabında yer alır.”

Demir Özlü, “Beyaz bir kağıtla baş başa oturmak en dramatik bir andır” diyor.”Yazı kendini, kendi içinden çıkarak, yani kendini doğurarak yürümüyorsa hemen bırakmalı yazmayı.” diye yol gösteriyor.

“Bir yazar sürekli yazmaya, yazmayı da yaşamının sonuna kadar sürdürmeye zorunlu değildir.” yargısını yıllar önce Salah Birsel, Hatay Lokantsı’nda Salı Şiir Günleri’nde “ İyi ki zamanında yazmışım, bu yazdıklarımı şimdi yazamazdım.” diyerek Demir Özlü’yü doğrulamıştı.Salah Birsel’in, “Denemeleri, Şiirin İlkeleri” okunmalıdır.Şiirine gelince, dilini nasıl yeniden yarattığını bize gösterir. 

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..