Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '06

 
Kategori
Blog
 

Yazmak

Yazmak
 

Yazmak demek, birikimleri aktarmaktır. Demek ki yazanın birikimlerinin olması gerekir. Peki birikim nasıl biriktirilir? Okuyarak, gezerek, yaşayarak, araştırarak, bir şeylerin içinde olarak. Tabii sadece içinde olmak da yetmez. Gördüklerini yorumlamak, mevcut olanlardan, olmayan bir şeylere ulaşmak gerekir. Bu yorumları akıl süzgecinden geçirerek doğru olmalarını sağlamak gerekir. Ancak bunlar da yetmez. Tüm bu yaptıkların aynı şekilde daha önce yapıldı ise, o zaman da özgün değilsin, orijinal değilsin demektir.

Bir de unutma yazdıkların, bir kere senden çıktı mı, artık geri dönüş yoktur. Bütün zamanlar ve tüm kişiler tarafından acımasızca eleştirileceksin, didik didik edecekler yazdıklarını, tutarsızlıklarını, yanlışlarını, atlamalarını görmeyen gözlerin önüne serecekler, senden belki seneler sonra. Bunun için sayın yazar, çok çalışmalısın , çok araştırmalısın. Hata yapmamak için defalarca okumalısın yazdıklarını ,ta ki hiç hata kalmayana dek.

Ayrıca yazacakların zamanla gelişecek. İlk yazdıkların ham olacak sen dahi beğenmeyeceksin bir zaman sonra. Bunun için yazmalısın geceler boyu, yılmadan geliştirmelisin stilini. Sıkılmadan, yorulmadan, bıkmadan yazmalısın. Hergün demelisin yazacağım şu kadar. Yazamayacağını bildiğin halde oturmalısın boş kağıdın önüne.

İlham perisini çağırmalısın. Hatta bağırmalısın ona gelsin diye. Ne yapman gerekiyor ise yapmalısın, içmelisin ki balık olasın şişede, ya da akşamları beklemelisin ki adın Ahmet olsun soyadın da Haşim.

Bir de arkadaş sabırlı olacaksın, bekleyeceksin sonuna kadar ne yazacaksan, bekleyeceksin ki bitecek çalışmaların, gün ışığına çıkamaya hazır olacak hazinen, zamanından önce söyleyemezsin, anlatamazsın. Beklemeye mecbursun.

Aslıda sayın yazar, unut tüm söylediklerimi, karala yazdıklarımı. Tüm bunları eksiksiz yerine getirsen de, ağlamıyorsan yazdıklarını okurken, yazar değilsin sen.

 
Toplam blog
: 5
: 372
Kayıt tarihi
: 19.10.06
 
 

Mühendisim, evliyim, ikizlerim var. Bursa'da yaşıyorum. İlgi alanlarım felsefe, elektronik ve motosi..