Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '18

 
Kategori
Blog
 

Yazmanın İki Amacı

Yazmanın İki Amacı
 

Yazmanın büyüsü


Bahçelerin, apartmanların duvarlarına, yollara, bazen bir ağacın gövdesine, bazen de otobüslerin, kamyonların arkalarına sevdamızı, düşüncelerimizi, yaşam felsefemizi aşkımızı, sevgimizi ifade eden yazılar, notlar yazarız.

Böylesine bir davranışın arkasında yatan gerçeklik nedir? Bu davranışın isteği ve yanıtı; kişinin yazma işini gerçekleştirdiği, kendince önemli olan durumun zamanını durdurmak, olguyu sabitleştirmek, onun akıp gitmesine ve yokluğa karışmasına, zihinlerden silinmesine engel olmaktır. Kendini o andaki durumunu ifade etmek, başka insanlara da bunu duyurmak, şansı varsa geleceğe aktarmak, dolayısı ile kendinden bir parçanın kalıcı olmasını sağlamaktır. Belki de dünyaya kazık çakmak istemenin yalın isteğidir, yazmak. Her birimiz değişik yollarla bizden dünyaya ve geleceğe bir şey bırakmak isteriz, yani geleceğe bir şeyler bırakarak insanın en çok korktuğu ölüme meydan okuruz, bir anlamda ölümsüzlüğe yelken açarız.

Çocuk sahibi olma isteği, canlıların üreme içgüdüsü geleceğe uzanma, gelecekte yaşama, sonsuzluğa karşı direnme çabaları olsa gerek.

Bu çabalar, yapılan müzikte, çizilen resimde, üretilen yapıda, yetiştirilen kuşaklarda, dikilen fidanlarda, yazılan yazıda, eserde… kendini gösterir.

Bunların dışında bir de insanın yaşadığı ortamı ve dünyasını değiştirme çabasından söz edilebilir. Müzisyen yaptığı müzikle, mühendis inşa ettiği yapı ile politikacı güttüğü politika ile çoğu zamanda mücadele içerisinde sık sık savaşarak gerçekleştirir.

Yazmak, bir anlamda ölüme meydan okumak, gelecekte de yaşamaya devam etmek, dünyaya ve geleceğe kazık çakmaktır. O kazığın kopmadan sıkı sıkı çakılması için, düşünceler yazılır, insanlara aktarılır, dünyayı değiştirmek için çaba gösterilir. Ayrıca, yazmak; insanı mutlu eden, insana içsel zenginlik katan bir çabadır. Yalnızca bu özelliği nedeni ile de yazmaktan vazgeçilmemeye değer.

Yazmanın amaçları için belki abartılı bir değerlendirme yapmış oldum ama olsun.

Ölüme meydan okumak, dünyayı değiştirmek amaçlarınız adına esin pırıltılarını yakalayarak, yeteneklerinizi, birikimlerinizle harmanlayıp MB alanın da okuyuculara sunduğunuz yazım çabalarınızda sizlere sonsuz başarı diliyorum.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..