Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '15

 
Kategori
Spor
 

Yedekleri aslardan iyi olan takım

4-2' lik Antalyaspor maçını izleyenler, Fenerbahçe' nin futbolunu beğendi. Sahada yedek ağırlıklı bir takım ile yer alan Fenerbahçe' nin futbolu keyif verdi. 4 gol attı, bir o kadar kaçırdı. Yenen 2 gol ve verilen pozisyonlar tamamen konsantrasyon kaybı ve takımın birbirine alışkın olmamasından kaynaklandı. 

 

Fenerbahçe' nin yedek ağırlıklı kadrosu ile oynadığı futbol, as takımın oynadığı futboldan daha farklıydı. Herkesin de taraflı tarafsız hoşuna gitti. 

 

Twitter yorumlarını izlerken, bu takım, as takımdan daha iyi diyen, çok kişi çıktı. Peki taraftarın çoğu neden böyle düşündü?

 

Birinci sebep: Hız, Çabukluk ve Hareketlilik

 

Fenerbahçe, Antalyaspor maçına kalede Ertuğrul, defansta Şener-Ba-Kadlec-Caner, orta sahada Mehmet Topuz, Ozan ve Uygar, kanatlarda Nani ve Volkan Şen, forvette Robin van Persie ile çıktı. 

 

Bu kadronun, Nani dışında tamamı, ayağında fazla top tutmayan, çabuk, hızlı ve dikine oynayabilen isimler.

 

As takımdaki Jozef, Diego, Nani, Fernandao, Mehmet Topal ve hatta Alves gibi ağır, topu ayağında fazla tutan veya etrafında bir tur dönmeden pas veremeyen isimler ile karşılaştırıldığında yedek takım çok hızlı kalıyor. Hatta bekler Şener ve Caner' in de Gökhan ve Hasan Ali' den bir tık daha hızlı olduklarını söylemek hatalı olmaz. 

 

Dikkat edilecek olur ise Mehmet Topuz bile oldukça dikine ve etkili paslar ile top çıkardı. Ozan bağlantıyı iyi kurdu. Uygar çabukluğu ile aldığı tüm toplarda rakiplerine hamle zamanlaması ile sorun yarattı.

 

Ayrıca tüm futbolcular, ki buna stoperler de dahil, topsuz oyunda son derece hareketli ve istekli idi. As takımda en büyük eksikliklerden bir tanesi de bu. 

 

İkinci sebep: RvP

 

Fernandao' yu beğenirim. Türk futbolu için ideal santrafor. Fizikli, hava topu hakimiyeti var, sert ve dayanıklı. İyi pozisyon almada da becerikli. Ancak çok ağır, hareketli pozisyonlarda yaptığı son vuruşlarda bir miktar sıkıntılı ve fazla top kaybı yapabiliyor. Tıpkı Beşiktaş' taki Gomez gibi ileride, ceza sahası içinde kendisine top taşınması gereken bir futbolcu. Pereira' nın sisteminde, ceza sahası içinde topla buluşma yüzdesi düşük. Oysa en etkili olduğu yer ceza sahası içi. 

 

RvP ise üçüncü bölgede sağ, sol, orta her yerde oynar. Top alır ve verir. Başarılı pas yüzdesi yüksektir. Maç içinde 2 asist girişimi oldu ki, futbol zekasını ve becerisini açıkça gösterdi. Hareketlidir. Ayağına top beklemez. Takım sıkıştığında pres yapar. Müthiş pozisyon alır ve gol yüzdesi yüksektir. 

 

Bu maçta attığı gollerin dışında, toplu ve topsuz oyunda müthiş işler yaptı. 

 

RvP gibi futbolcuları kenarda oturtmak, kazanamamak, onu doğru kullanamamak ya teknik direktör yetersizliği ya da kompleksine işaret eder. Bu takımın bir numaralı forveti her zaman ve her koşulda RvP' dir. Kimse kusura bakmasın. 

 

Üçüncü sebep: İstek ve motivasyon

 

Fenerbahçe bu sene bir şeyi iyi yaptı; kadro derinliği ve genişliği. Geçmiş bazı sezonlarda da kadro genişliği vardı ancak derinliği yoktu. Örneğin geçen sezon aynı mevkide 7-8 benzer özellikte futbolcu vardı, bugün her mevkide farklı özelliklerde 2' şer 3' er futbolcu var. Bu da çok ciddi bir forma rekabeti oluşturuyor. 

 

Pereira' nın formayı adil ve hak edene verdiğine dair ciddi şüphelerim var. Ancak şu bir gerçek ki, formu düşenin yerinde alternatifi hazır. Bu maç bunu bize gösterdi. Yeter ki Pereira biraz cesur ve adil olsun. 

 

Bu noktada yedekleri fiziksel ve mental olarak hazır tutan Pereira ve teknik ekibi ile istek ve motivasyonunu korumayı başarmış olan yedek futbolcuları tebrik ediyorum. 

 

Aslında bu maç bize gösterdi ki Fenerbahçe' de as yedek ayrımı yok. Pereira ne kadar oluşturmaya çalışsa da böyle bir ayırım yapılamaz. Uygar' ın Diego' dan, Markovic' in veya Volkan' ın Nani' den, Rvp' nin Fernandao' dan, Ba' nın Alves' den, Şener' in Gökhan' dan eksik olduğunu kimse ileri süremez.

 

Bu derin ve geniş kadro, bence şu 11 ile ve hücum ağırlıklı bir futbol ile sahaya çıksa taraftarı mest edebilir. 

 

Volkan- Şener (Gökhan), Ba, Kjaer, Caner- Mehmet Topal, Ozan, Alper- Volkan (Nani), Markovic, RvP. Alper' in sakatlığında yerinde Uygar oynayabilir. Diego, Fernandao ve Nani' nin asla aynı anda 11' de olmaması gerek. Bu ayrı bir yazı konusu bile olabilir. 

 

Son not kaleci Ertuğrul için. Kadroda böyle bir kaleci varken neden Fabiano alınır? Konu tecrübesizlik ise, kaleyi devir aldıklarında Rüştü ve Volkan kaç yaşındalardı? Nasıl tecrübe kazandılar. Elbette oynayarak. Bunu anlamakta gerçekten çok zorlanıyorum. Gençlere biraz güvenme vakti gelmedi mi? 18 senedir bu konuda Aziz Yıldırım' ı ve teknik direktörleri eleştiriyorum. Yönetim olarak, en azından profesyonel futbol takımı olarak bakarsak, gençleri kazanma ve kazandırma konusunda maalesef başarılı değiller. 

 

Bu maç ve genel olarak Fenerbahçe ile ilgili, Cumartesi sabah YouTube kanalımda bir video yorum yapmayı da düşünüyorum. Sizlerden olumlu yorumlar gelir ise bu uygulamayı her maç sonrası ve bazı özel durumlarda devam ettirmeyi de planlıyorum.

 

Bu arada mail yolu ile bana ulaşan herkese çok teşekkür ederim. Tüm maillerinizi mutlaka okuyorum. İçlerinde çok değerli tespitler, doğru olduğunu düşündüğüm eleştiri ve yorumlar var. Biliyorsunuz ki geç de olsa herkese tek tek geri dönüş yapmaya çalışıyorum, dönemediğim maillere de en kısa zamanda inşallah cevap yazacağım. Lütfen maillere devam edin, olumlu olumsuz görüşlerinizi benimle paylaşın.  

 

Video yorumlarımı takip etmek isteyenler için linki https://www.youtube.com/channel/UCg5clnGRFYpzC-ulthG7RnA

 

Herkese hayırlı Cuma' lar ve iyi bir hafta sonu dilerim. 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..