Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '07

 
Kategori
Tarih
 

Yedi- Sekiz Hasan Paşa

Yedi- Sekiz Hasan Paşa
 

Beşiktaş'lı olduğumdan, çocukluğumdan beri Hasanpaşa Fırınını bilirim. O fırının ismi 7-8 Hasan Paşa'dan gelir. Bir de Kadıköy'de, Hasanpaşa semti var. Onun,7-8 le alakası var mı, bilmiyorum.

2.Abdülhamit zamanında, Beşiktaş'ta herkes kabadayı olmuş. Asan,kesen belli değil.Tam bir kaos!...Abdülhamit'te çare olarak, oranın en babayiğit ve belalı delikanlısı Hasan'ı, yanına çağırmış."Seni paşa yaptım, evladım. Git,Beşiktaş'ta asayişi sağla!"

Hasan,babayiğitmiş te, okuma yazma bilmediği için imzasını, bir düz , bir ters (V) olarak atarmış. Bu da, Arapça'da yedi-sekiz anlamına gelir.

Hasan; paşa olduktan sonra , oruç tutmayanı, namaz kılmayanı pataklayıp içeri atmış. Hatta, Abdülhamit'i eleştiren bir gazeteci adamı da kafasına odunla vurup öldürmüştür. Sultan'ın kafasına uymayan herkesi içeri atmış, önüne gelen talihsizleri de meşhur osmanlı tokadıyla devirmiştir.

Hasan Paşa zamanında, Beşiktaş asayişe kavuştu. Beşiktaşlılar 7-8 Hasan Paşayı onun için çok sever.Onun ismini taşıyan fırından kurabiye alır. İyidir, Hasanpaşa!..

 
Toplam blog
: 288
: 1185
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..