Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yedikçe Acıktıran Gıdalar

Yedikçe Acıktıran Gıdalar
 

Gün içerisinde severek tükettiğimiz besinlerden bazıları birkaç saat sonra çok daha fazla acıkmanızı tetiklerken bazı besinlerin çok küçük bir porsiyonu bile uzun saatler tok kalmanızı sağlar. Glisemik indeks herhangi bir yiyeceğin kan şekeri düzeyini yükseltme eğrisine verilen isimdir. Glisemik indeksi yüksek gıdalar, kan şekerini ani bir şekilde yükseltip düşürdüğünden daha erken açlık hissetmenize sebep olur. Lif ve protein oranı yüksek gıdalar ise daha uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir.
Meyve suları: Vitamin, mineral kaynağı olarak görülse de 1 bardak meyve suyunda ortalama 3-4 porsiyon kadar meyve bulunur. İçeriğinde yüksek miktarda posa barındırmadığından kan şekeri üzerine agresif etkisi oldukça yüksektir ve çok çabuk acıkmanıza sebebiyet verir.
Mısır gevreği: Yüksek glisemik indeks değerine saihp bu tür gıdarlar sabah kahvaltılarında pratik bir seçenek olarak kabul edilse de uzun süre tokluk sağlamak adına yetersiz kalabilir. Tam tahıllı gevrekler ve yulaf yüksek lif oranı ile birlikte hem yüksek besinsel içeriğe sahip hem de
Beyaz un ile hazırlanmış gıdalar: Kek, kurabiye, bisküvi, kraker gibi yüksek oranda beyaz un içeren gıdalar, buğdayın en sağlıklı ve besleyici kısımlarından arındırılmış kısmıdır ve nişasta oranı yüksek olduğundan özellikle sıcak tüketildiğinde daha erken acıkmanıza neden olur. Bu nedenle en azından evde pişirilen bu tür karbonhidrat oranı yüksek gıdaların kepekli veya tam buğday unundan tercih edilmesinde fayda var.
Alkollü içecekler: Yapılan araştırmalarda alkollü içeceklerin, tokluk hissi yaratan bir hormon olan leptinin üretimini azaltarak, iştahı açtığına işaret ediliyor.
Yapay tadlandırıcılar ve yapay tadlandırıcı içeren gıdalar: Yapılan son bilimsel araştırmalarda, kalori içermeyen suni tatlandırıcıların da insülin üretimini tetikleyerek açlık hissine yol açtığı görülmüş. Hatta uzun vadeli tadlandırıcı tüketiminin insülin hormonu salınımını bozduğu ve insülin direncine sebebiyet verebileceği üstünde de duruluyor. Bu nedenle en olumlu tercih şeker ya da tadlandırıcı içeren gıdalarda uzak durmak olacaktır.
Mısır: Glisemik indeks değerinin yüksek olması nedeniyle kan şekeri seviyesini ani yükselten mısır, yendikten kısa bir süre sonra açlık hissi uyandırır.
Patates: Glisemik indeksi yüksek gıdalardan biri olan patates özellikle sıcak ütketildiğinde kan şekeri üzerinde agresif bir etki oluşturarak daha çabuk acıkmanıza sebebiyetr verebilir. Bu nedenle patates tüketiğinizde yanında mutlaka salata veya yoğurt, ayran, süt gibi protein içeriği zengin bir besine veya fındık, ceviz, badem gibi bir yağlı tohuma yer vermeye dikkat edin. Bu şekilde tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. 
 
MELİS TORLUOĞLU
BESLENME VE DİYET UZMANI
ACIBADEM ETİLER TIP MERKEZİ
 
Toplam blog
: 54
: 1390
Kayıt tarihi
: 19.10.16
 
 

2011 yılında Başkent Üniversitesi'nden mezun oldu ve yine aynı yıl Acıbadem Sağlık Grubu'nda hala..