Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Yediler Manastırı Ölüyor

Yediler Manastırı Ölüyor
 

Ülkemiz Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan göç yolları üzerinde. Nice kavimler gelmiş, milletler oluşmuş, uygarlıklar kurulmuş ve mimari yapıtlar, sanat eserleri bırakmışlar. Ülkemiz her karış toprağından seramiklerin, heykellerin fışkırdığı bir tarih bahçesi...

Peki bu tarih bahçesine iyi bakabiliyor muyuz? Tarihi eserlere gereken özeni ve bakımı gösterebiliyor muyuz?

Gezmeye görmeğe gittiğimiz tarihi eserleri sadece, mutlu anlar yaşatan birer keyif nesnesi olarak mı görüyoruz?

Yoksa çatlamış duvarları, neredeyse yarılıp çökmek üzere olan kubbeleri gördüğümüzde , insani duyguların etkisine girip, can çekişen duvarlar için , can çekişen yapı için ve can çekişen tarih için üzülüyor muyuz?

EKODOSD üyeleri böylesi kaygılarla sesleniyor Yediler Manastırı için.

Yediler Manastırı Beşparmak Dağları'nda Gölköy 'den çıkıp, irili ufaklı gizemli taşların arasından bir keçi gibi tırmanmayı göze alarak ulaşılan bir tarihi eser.

Latmos'daki belki de en eski kalıntı olan YEDİLER MANASTIRI çöktü çökecek.

EKODOSD bu konuda çaba harcıyor ve hazırladığı broşürlerle ve düzenlediği doğa gezileriyle, gönderdiği iletilerle , yetkilileri ve kamuoyunu uyandırmaya çalışıyor.

Evet, Yediler Manastırı yıkılıyor, önce dış duvarlarından başlayarak yıkılıyor.

Bir zamanlar manastıra dahil olan taş örme duvarlardan biri tamamen yıkılmış. EKODOSD üyelerinin, bu yıkılma öncesi ve sonrası çektikleri fotoğraflara bakmak yeterli.

Olay belgelenmiş.

Tarihin yıkıntıları, beyaz taşlar , orada bir zaman duvar oldukları alanda, doğanın ve insanların insafına terk edilmiş duruyor.

Manastırın kulelerini tutan örme sütunların da oldukça zayıf olduklarını görüyoruz . Aradaki taşlardan biri fırlayacak ve yapının duvarları, domino taşları gibi yıkılıverecekmiş gibi geliyor bakınca. Oysa turistler ve gezginler manastır çevresinde , tehlikeye aldırmadan dolaşıyorlar.

Yediler Manastırı'nın da her an çökme olasılığı taşıdığının bilincinde olan EKODOSD sesleniyor.

Yediler Manastırının yok olup gitmemesi için, sesleniyor.

Ani bir yıkılma durumunda taşların altında kalacak, köylülerin, gezginlerin başına gelebilecek felaketin önlenmesi için sesleniyor.

Yediler Manastırı bölgeye gerekli. En zengin Batı bölgemizde bile, yöre halkı ekonomik sıkıntılar içinde. Oysa Yediler Manastırı korunursa ve restore edilirse, kültür turizmi canlanacak.

Turist demek bölgenin kalkınması demek, çemberleri zincirleri kırmak demek, dünyaya açılmak demek, geleceğe daha güveni bakabilmek demek.

Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı 'nın bu konuya el atması ve gerekli yardım için incelemelere vakit geçirmeden başlaması gerekmektedir. Ülkemiz zengin bir ülke değildir, özellikle böyle tarihi eserlerin korunması ve restorasyonuna gelince sıra, para bulmak daha da zorlaşır.

Yediler Manastırı eski bir harabe deyip önemsenmediği anda sadece tarihi değil geleceği de tüketmiş oluruz.

Böylesi eserlere sahip olamayan ülkeler turist çekmek için , neler neler üretiyor aklımızına hayalimize bile gelmeyecek. Bizler ise gerçek anlamda bir tarih bahçesinde yaşıyoruz ama elimizdeki değerleri, bize ait olan değerleri, bizim korumamız gereken değerleri yok sayıp boşverebiliyoruz.

Bölgeye STK'lar sahip çıkıyor. Yerel halkın ve yönetimlerin desteği olmaksızın STK'ların çağrısı hoş bir seda olarak kalır sadece...Herkes elini taşın altına koymalıdır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ' nın da gerekli ilgiyi göstermesini , restorasyonu yapılamazsa yıkılıp yok olacak bu önemli eserin, Beşparmak Dağları'ndaki YEDİLER MANASTIRI' nın kültürümüze kazandırılamasını diliyoruz.

ezgi umut Aralık 2009

EKODOSD : Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, KUŞADASI

EKODOS de ile ilgili açıklamalar için :

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=220513

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..