Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '16

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde Türk bestecileri konseri

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde Türk bestecileri konseri
 

İDOB solist sanatçıları


İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin, Kadıköy Belediyesine ait, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde ''TÜRK BESTECİLERİ''nden oluşan ''ATATÜRK'Ü ANMA KONSERİ'' 10 Kasım 2016 tarihinde yapıldı.

Kadıköy Belediyesi ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi arasında yapılan anlaşmaya göre, Belediyenin Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, kurumun yeni etkinlik alanlarından biri. 10 Kasım 2016 Perşembe akşamı saat 19.00de burada Türk Bestecileri konseri vardı ve ölüm yıldönümü nedeniyle Atatürk'e adanmıştı.

Şebnem Ağrıdağ, Utku Bayburt, Cenk Bıyık, Deniz Likos, Necat Pınazoğlu ve Tülay Uyar'ın solist olarak katıldığı konserin piyanistliğini Aydın Karlıbel yaptı. 

Cumhuriyet Dönemine ve aydınlanmaya ışık tutmuş ve Türk Beşlerinden oluşan konser parçalarından oluşan konser, hem Atatürk, hem de Aydın Gün'e adandı. Sırasıyla sahne alan solistler, eski bir kilise olan, şimdiki Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde bütün dinleyenlerin yüreklerine tercüman olup, onlara mutlu anlar yaşattılar. Cumhuriyetle özdeş bestecilerimizin, çok sesli marşları tüm sanatçılar tarafından topluca, coşkuyla söylenmesi, dileyicilerin de buna coşkulu şekilde karşılık vermiş olması, gerçekten görülmesi gereken bir şölen havasındaydı.

A.A. SAYGUN / YUNUS EMRE ORATORYOSU

Akşamın ikinci etkinliği saat 20.00de, bu kez İDOB'un Süreyya Sahnesindeki, Ahmet Adnan Saygun'un YUNUS EMRE oratoryosu idi. Yeldeğirmeni Sanattan çıkarak Süreyya'daki konserin sonuna yetiştim. Salona giremediğim için, kulisten dinlediğim konser sırasında, Adnan Saygun'un, ne denli büyük bir sanatçı olduğunu bir kez daha düşündüm. Çünkü, Saygun, bence Richard Wagner ile eşleşecek düzeyde büyük bir sanatçı. Gerek kompozisyon, gerekse orkestrasyon zenginliği ile Cumhuriyet döneminin bence en büyük bestecisi. Operaları, senfoni ve konçertoları, oda müziği yanında Yunus Emre oratoryosu çok başarılı bir eser.

Bu eseri, İDOB sanatçıları 10 Kasım 2016 akşamı, şef Serdar Yalçın yönetiminde, koro şefliğini de Aydın Karlıbel'in yaptığı, solistler soprano Hande Ürben, mezzosoprano Aylin Ateş, tenor Hüseyin Likos ve bas Gökhan Ürben ile birlikte harika bir yorumlamayla, seyircilerden bolca alkış aldılar. Adnan Saygun'un bu eserin finalinin, Wagner'in Tristan ve Isolde operasının finali ile teknik olarak benzerlikler gösterdiğini, ondan etkilenmiş olabileceğini düşünüyorum. Bu kötü bir şey değil, son derece başarılı bir çalışma.

Konserden sonra sanatçıları kutlamak için kulise gittiğimde, tenor Hüseyin Likos bana hitaben, ''İsmail abi, Facebook'ta Aydın Gün'ün sesinden 1953 yılındaki söylediği Yunus Emre solololarını paylaşmıştın, ben bunun o kadar etkisinde kaldım ki, bir an söylemekte zorlandım. Paylaşımın için teşekkür ederim'' dedi.

Sonuçta İDOB'un tüm kadrosu, bu yapım için benden tam not aldı.

Sağ olun çocuklar.

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..