Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '17

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Yelkenler Yelde Sınanır (Son Bölüm)

Bilindiği üzere, Fenis Yarullin gençliğinden itibaren yazar olmayı hayal etmiş ve bunu başarmış bir insandır.

“Yazar için Siz hangi özelliği hepsinden üstün görüyorsunuz?” sorusuna Fenis Yarullin “Namusa sadakat” yanıtını vermiştir. Yazar sözlerine şöyle devam etmiştir: “Doğru namusa sadık kalmak zor iştir. Hayat bazen öyle durumlar ile karşı karşıya bırakıyor ki, ne yapacağını şaşırıyorsun. Namusunu yitirmek için fazla şeye gerek yok… Bazen hayat insanın öyle boğazına sarılıyor ki, insana seçecek yol bırakmıyor. Günlük zevk uğruna namusunu yitirenler: ‘Yapılabilecek bir şey yok, hayat bu!’- şeklinde aklanmaya çalışırlar. Kendi kendimizi aklarsak dahi, namus bizi aklamaz. Bazıları onu gömlek gibi düşünüyorlar: kirlendi al-yıka. Yeniden bembeyaz olur. Yok, öyle değil: namus yıkanıp temizlenecek bir şey değildir.” (Yarullin 1994: 11).

Fenis Yarullin yazarlık amacını, “amaca yürümek- ufka yürümekle aynıdır” şeklinde açıklamıştır. Yazarın ufuk benzetmesi bir nevi yazarlığın sonsuz olduğunu işaret etmektedir, zira ufuk her ne kadar yakın gözükse de sen yaklaştıkça o senden uzaklaşır…

Okurlarınıza ne söylemek isterdiniz sorusuna yazar: “Her eser yazarın canının bir paçasıdır. Bu parça aracılığıyla yüce bir canın kâh yaralar içinde kıvrandığını, kâh sevinçten göklere uçtuğunu, kâh dünya, yaşayışa dair düşüncelere gömüldüğünü görürseniz – ben çok müteşekkir olurdum, değerli okurum. Benim hayatımın tüm azameti ve hüzünleri – eserlerimdedir. Yazarı sadece okurunun ona olan sevgisi ayakta tutuyor. Siz sevginizden mahrum etmezseniz – biz yaşarız.” (Yarullin 1994: 12).   

Fenis Yarullin, Kazan Tatar Edebiyatı’nda önemli bir yeri olan bir yazar, bir insan olarak imkânsızı başarmış bir kahramandır. Fenis Yarullin’in hayatını tek cümle ile özetlemek gerekirse, ben “azmin zaferi” derdim. Çünkü O yaşadığı zorlu hayata boyun eğmemiş, her koşulda yenmeyi yeğlemiştir. Güçlü ruhu sayesinde büyük başarılar elde eden yazar bize miras bıraktığı eserlerinde - namuslu yaşamayı, koşullar ne olursa olsun umudu yitirmemeyi, sabırlı olmayı ve en önemlisi insanlığı öğretti.

Fenis Yarullin, ateşten daha kuvvetli yanan bir ateş, denizin dibine çöken bir değerli taş, topraktan yükselen bir filiz, taşı delen bir pınar, kalbini hayat gemisine yelken yapan bir kaptandır…                                                                                                                                      

 

Kaynakça:

 

1.      Kurban, İklil, Yaşlı Tarihin Yankısı (Bulgar-Tatar Tarihi ve Medeniyeti), İstanbul 2014.

2.      Tatar Poeziyese Antologiyese (Tatar Şiir Antolojisi), Fenis Yarullin maddesi, s:266-268, 2.Cilt, Kazan 1992.

3.      Yarullin, Fenis, Çeçekler Moñı (Çiçeklerin Hüznü), Kazan 1994.

4.      Yarullin, Fenis, Heter Töplerende Utlı Kümer (Anı Derinliklerinde Ateşli Kor), Çabaksar 2013.

5.      Yarullin, Fenis, Pyesalar ( Piyesler), Kazan 1998.    

 
Toplam blog
: 55
: 263
Kayıt tarihi
: 31.05.17
 
 

Rukiye TÜREYEN kimdir.     1980 yılında Sakarya'da doğmuştur. Üç aylıkken geçirdiği menenjit hast..