Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

16 Aralık '07

 
Kategori
Yolculuk
 

Yelkenlilerin Koruyucu Meleği

Yelkenlilerin Koruyucu Meleği
 

Eski bir gemici şarkısında şu sözler yer almaktadır... "Rüzgarlardır asıl korkumuz"!


Evet, rüzgarlar denizcilerin hem sevgilisi hem de can düşmanıdır! Çünkü denizi dalgalandıran, yelkenleri sık sık değiştirmeye zorlayan, hatta kızdı mı direkleri kıran, tepesi attı mı da gemileri alabora eden onlardır.


Rüzgar bir geminin gittiği yönün aksi istikametinde esiyorsa, en büyük gemilerin bile hızını azaltabilir. Rüzgarın hızı ve yönü yelkenliler için çok büyük bir önem taşır. Bu sebeple denize açılan gemiciler, rüzgarın hangi yönden ve ne kuvvette, ne hızla estiğini mutlaka bilmek zorundadırlar.


Türkiye' de olduğu gibi dünyanın birçok yerinde rüzgarlar durmadan yön ve hız değiştirirler. Bazen kuzeyden, bazen doğudan, bazen hafif, bazen de kuvvetli, arasıra da şiddetli ve fırtına şeklinde eserler. Ülkemiz, kuzey yarıkürenin "değişken rüzgarlar" bölgesinde yer almaktadır.


Fakat yeryüzünde öyle yerler vardır ki, rüzgarlar hemen her zaman aynı yönde eser... Bunlara "düzenli rüzgar" adı verilir. Bu rüzgarlar Ekvator' un kuzeyinde ve güneyinde bulunan tropikal bölgede (lakin Ekvator bölgesinde değil) bütün sene hep aynı yönde eserler. Bunun sebebi, yeryüzü kendi çevresinde dönerken, etrafındaki atmosfer tabakasının onunla aynı hızda dönememesidir. Bu yüzden ortaya çıkan gecikme sonucu sanki bu bölgedeki hava tabakası ters yönde hareket ediyormuş gibi rüzgarların doğmasına neden olur. Dünya doğuya doğru döndüğü için rüzgar doğudan batıya esiyormuş gibi gözükür. Bu rüzgarlara, eski Fransızca' da kullanılan, anlamı düzgün, düzenli demek olan "alis" sözcüğünden esinlenerek "alize" adı verilmiştir. Ekvator' un güneyinde alizeler güneydoğudan, kuzeyinde ise, Fas' ın bulunduğu enleme kadar, kuzeydoğudan eserler.


Eski çağlarda yelkenli gemiler alize rüzgarlarını kollarlar ve hiçbir zaman düz bir rota izlemezlerdi. İngiltere' den ya da bir Avrupa limanından hareket eden yelkenliler Fas kıyılarının açıklarına kadar iner ve burada kuzeydoğu yönünden esen alize rüzgarına rastlarlardı. Bundan sonra güneydoğu yönünden esen alizeyi buluncaya kadar yollarına devam ederlerdi. Ancak bu arada hemen hiç rüzgarsız havaları ve korkunç fırtınalarıyla ünlü Ekvator kuşağını geçmek zorundaydılar. O zamanlar deniz yolculukları çok uzun sürer ve güç koşullar altında yapılırdı. Şimdiki modern gemilerle bu tür engeller ortadan kalkmıştır artık. Sportif amaçlarla denize açılan bugünkü denizciler de eski gemiciler gibi alize rüzgarlarını kollarlar ve ondan yararlanmaya çalışırlar.


Bu rüzgarlar Büyük Okyanus' ta da estiği için alize bölgesinde kalan ve rüzgarı hep arkadan alan bir yelkenli dünyanın çevresini dolaşabilir.


Bu rüzgarın ana karakteri düzenlilik olduğu halde Hint Okyanusu' nun kuzeyinde bir değişiklik meydana getirir. Buralarda kışın, kuzeydoğudan esen ve "kış musonu" adını alan bu kuru alize, yazın, 15 Nisan ile 15 Ekim arası yön değiştirir, güneybatıdan esmeye başlar ve karalara sağanak şeklinde yağmurlar ile bazen de fırtınalar taşır. İşte buna da "yaz musonu" adı verilir. Bu şekilde Hint Okyanusu' nda, bir yelkenli gemiyle, gidişte 6 ay, dönüşte de 6 ay rüzgarı arkadan alarak bir yıllık bir gezinti yapmak mümkün olabilmektedir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..