Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

02 Şubat '08

 
Kategori
Su Sporları
 

Yelkensiz ve Motorsuz Teknelerle Yolculuk

Yelkensiz ve Motorsuz Teknelerle Yolculuk
 

Bilim ve tekniğin gelişmesi sebebiyle gemilerde yelkenin yerini motorun alması üzerine profesyonel denizciler yavaş yavaş yelkeni terketmişler, lakin eğlence merakı onu tarihe karışmaktan kurtarmıştır. Hattâ, öylesine değişiklikler yapmıştır ki, onu yeniden yaratmıştır demek daha doğru olur.

Bununla birlikte, yelkensiz ve motorsuz bir tekneyi kullanmanın da kendine göre birçok zevkli tarafları vardır. Yelkensiz ve dahi motorsuz bir tekne olan sandal, ıskarmozlu çift kürekle yürütülür. Buna karşılık kano ve kayak gibi, akarsularda kullanılmaya daha elverişli tekneler, tek kürekle hareket ettirilir. Bilhassa kayak, denizde, ancak hava çok elverişli olduğu zaman gidebilir. Çünkü rüzgârlı havada kayağa yön vermek çok zordur. Kayağın küçük yelkenine gelince; bu bir oyuncaktan farksızdır.

Kano, kayaktan daha büyük olup birkaç yolcu da taşıyabilir ama, kolayca su aldığından, kıyıdan fazla ayrılmaması ve gereksiz yere tehlikelere atılmaması gerekir. Öyle plâstikten ya da kauçuktan yapılmış şişirme bir sandalın değil de, kürekleri sağlam ve birkaç kişiyi alabilecek büyüklükte iyi bir sandalın üzerine yoktur.

Bir ırmağın denize açılan ağzında, gelgitle birlikte inip kalkan sandalın içerisinde olmak, eşi bulunmaz bir zevktir! Sandalınız gerçekten sağlamsa, kıyılara ve kumsallara yanaşmanız mümkündür. Oralardan, kabuklu deniz ürünleri toplayabilirsiniz.

Kürek çekmek aynı zamanda nefes açar ve kasları geliştirip üçgen vücut yapar!.. Ben buna yüzde yüz garanti veriyorum zira kendimden biliyorum. Nice çelimsiz genç, bu spor sayesinde, yaz tatilinden gürbüz birer delikanlı olarak döner.

Sırası gelmişken bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum... Boyna etmeyi, yâni sandalı kayık sırığıyla kıçtan yürütmeyi (Venedik gondolcuları gibi) 7- 8 gibi küçük yaşlarda öğrenmenin, kürek sporuna erkenden hazırlık gibi bir faydası olacağı kesindir.

Kıyıya yakın yerlerde sandalla dip balıklarını avlamak da mümkündür. Kumluk yerlerde pisi balığı, dip kayalıklarında küçük cins balıkları ve özellikle küçük mercan balıklarıyla benzerleri; Akdeniz' in yosunlu sularında ise izmarit balığına benzeyen istrongilozlar...

Sandalınızın arkasına ayrıca bir motor da takabilirsiniz. Lakin, o zaman, motorun çıkardığı gürültü ve duman kokusu, tüm güzellikleri berbat eder.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..