Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '17

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Yemek Savaşları – Çocuklarda Beslenme Sorunları

Yemek Savaşları – Çocuklarda Beslenme Sorunları
 

Çocuklarda beslenme Sorunları


Yemek Savaşları – Çocuklarda Beslenme Sorunları

Her öğünün bir savaş alanına dönüştüğü mutfakta, mama sandalyesinde savaşan taraflar birbirlerine kalpten bağlı savaşçılardır. İnsanlık tarihinde hiçbir ordu, düşman ordusunu böylesine sevmemiştir. Göz göze geldikleri anda inanılmaz derecede mutlu olan iki insan, konu yemek yemeye gelince büyük bir savaşa girişirler. Taraflardan birisi sürekli saldırı halindeyken diğeri ise sürekli savunmadadır, direniştedir. Peki ne oluyor da birbirine tutkun bu iki savaşçı (anne-çocuk) yemek konusunda bu kadar büyük çatışmalar ve savaşlar yaşıyor? Şüphesiz bu sorunun cevabını anne’de bulabiliriz. Her şeyden önce pek çok anne çocuklarını diğer çocuklarla karşılaştırmaktadır. Bu karşılaştırmanın neticesinde ise çocuğun boyu, kilosu, konuşması, yürümesi vb. her şeyi sanki bir sorun varmış gibi değerlendirilir.

Bu yazımızda kısaca annelere çocuklarda beslenme alışkanlıkları konusunda bilgi vermeyi amaçlamaktayım. Annelere şöyle rahatsız edici bir örnekle konuyu izah etmek isterim. Düşünün, bir gün kocanız eve geldi ve sizin boyunuzun komşunuza göre daha kısa olduğunu, kilonuzun, yürüyüşünüzü komşunuza göre şöyle olduğunu böyle olduğunu sıralıyor. Ne hissedersiniz? Kocanız sizin komşunuza göre çok zayıf olduğunuzu, daha çok yemeniz gerektiğini söyleseydi ne hissederdiniz? Kocanız size her yemekte şu kadar şey yemen lazım deseydi tepkiniz ne olurdu? Muhtemelen her yemek zamanı ciddi bir gerilim olurdu.

Pek çok aile bu tip karşılaştırmaları çocuğun yanında yapmaktadır. Küçük daha, anlamaz denilerek yapılan bu karşılaştırmalar çocuk tarafından gayet net olarak anlaşılmaktadır. Çocuk bu tür konuşmaları kendi dünyasına alarak sanki kendisinde bir sorun varmışçasına yaşamaktadır. Anne babalar çocukları için doğal hipnotizörlerdir. Yani çocuğunuza söylediğiniz her söz hipnotik telkin kalıbı niteliğindedir. Bu telkinler çocuğun dünyasına o kadar işler ki yıllarca etkileri sürebilir.

Beslenme konusunda bilinmesi gerekenler!

Şüphesiz çocuklarda beslenme konusu çok kapsamlı bir konudur. Burada sadece belli başlı konulara değinmekle yetineceğim. Çocuklar bir yılın sonunda artık üç öğün beslenmeye alışırlar. Birinci yılın sonunda ise büyüme hızında olağan bir düşme görülmektedir. Bu düşmeye bağlı olarak da kalori ihtiyaçları azalmaktadır. Bazı yiyeceklere karşı geçici ilgi azlığı olmaktadır ki bu durum pek çok anne tarafından dehşetle karşılanmaktadır. Oysa ki bu durum çocuğun gelişiminde doğal bir durumdur. Çocuklardaki bu özelliğin bilinmesi, ailelerin çocuğu gereksiz yere yemeye zorlamalarını engelleyebilir.

Unutmayınız ki çocuğunuzun beslenme şeklinde ailenin beslenme alışkanlıklarının etkisi büyüktür.

2-5 yaş arasında ortaya çıkan beslenme sorunları genellikle ailelerin yeme açısından aşırı ısrarcı olmasından ve endişelenmesinden kaynaklanmaktadır.

Yemek saatinde çocuğun strese girmesi durumunda çocukta olumsuz tepkiler ortaya çıkar. Çocuğun beslenme alışkanlığının düzenlenmesinden önce anne babayla ilişkisinin düzelmesi gerekmektedir.

Çocuğun yeme biçimini etkileyen şeyler!

1.       Yemek için ayrılan zamanın yetersiz olması,

2.       Ailede yemek seçen birinin olması,

3.       Yemeğin sunumu,

4.       Çocuğun oturduğu sandalyenin rahatlığı, yüksekliği, masaya uzaklığı.

Çocuk az yediğinde (genel iştah durumu dikkate alınarak) yemesi yönünde ısrarcı bir tutum içinde olunmamalıdır.

Yemek seçme

Çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi bazı besinleri daha çok severken bazılarını ise sevmeyebilirler. Her çocuğun yemek seçme eğilimi vardır. Mümkünse ısrarcı olmak yerine geniş yiyecek seçeneği sunularak yeterli besin almaları sağlanmalıdır.

Normalde çocuklar yiyecekleri miktarları kendileri belirlerler. Çocuklar beslenme alış­kanlığı açısından büyük kardeşten çok büyük oranda etkilenir.

Bırakın kendi yesin!

Kendi kendine beslenme, çocukların kendilerine olan güvenin artmasını sağlar ve sorumluluk almasında olumlu et­kisi olur. İkinci yaşta çocuklara kendi başlarına beslenmeleri açısından mutlaka sorumluluk verilmelidir.

Hakan Tokgöz

Klinik Psikolog – Konya

05511116504

 
Toplam blog
: 4
: 758
Kayıt tarihi
: 15.05.17
 
 

Psikolojik Danışmanlık lisans eğitimimin ardından İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji..