Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '10

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
1763
 

Yemek Tarifi: Hamsili Pilav

Yemek Tarifi: Hamsili Pilav
 

Nilüfer-Ali Sefa Kara


Aşağıdaki "Hamsili Pilav" tarifi Karadeniz Mutfağının önde gelen isimlerindenNilüfer ve Ali Sefa Kara

çiftinden alınmış, yaptırılmış, yenmiş ve onaylanmıştır.

Lütfen bu yemeği yaşarken yapılacak ve yenecekler arasına ekleyin).


MALZEMELER: 6 Kişi için;

1. 1.5 kg hamsi (İri ve taze olmasına dikkat edilmelidir)

2. 2 Su bardağı pirinç (Terme veya Bafra pirinci olabilir).

3. 1 Çay bardağı çam fıstığı,

4. Yeteri kadar nane, kırmızı ve kara biber

5. 1 veya 2 domates (Tarla domatesi olmalıdır)

6. yeteri kadar sıvı yağ (ayçiçek veya fındık yağı olabilir) ve tuz

YAPILIŞI: Orta kalınlıkta doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar yağda kavurun.

Üzerine 1 çay bardağı su ilave edin.

Sonra sıcak suda yıkadığınız Terme pirincini, ardından çam fıstığını ekleyin.

Pilavınız piştikten sonra ocağı kapatın. Üzerine baharatları serpin, demlenmeye bırakın.

Buradan sonra biraz daha özenli çalışmak gerekiyor. Çünkü hamsiler ezmeden ayıklanıp, kılçıkları çıkarılmalı... Bu işlem için nazikçe hamsinin kafasını koparıp, iç kısmını çıkarılmalı...

Sonra karnı iki yanına doğru iyice açıldıktan sonra kılçığı kolayca çıkabilecek kadar ayrıldığı görülür.

Ayıklanmış hamsileri yarım saat tuzda bekletin. Sıra; dibine fırça ile fındık yağı sürdüğümüz 35-40 cm çapındaki tavamıza hamsileri dizmeye gelmiştir artık.

Özen-emek-yetenek isteyen bir aşama olduğunu hatırlatmalıyım.

Tavanın derin olamaması, kenarlarının oval olması işimizi kolaylaştıracaktır. Amacımıza uygun tavamıza hamsilerimizi aralarında hiç boşluk bırakmadan sırtları dışarıya doğru daireler oluşturacak şekilde diziniz. Balıkların kuyruğunun tavanın merkezine gelecek biçimde dizilmesi işinizi kolaylaştıracaktır.

En dışa dizdiğimiz balıklarımızın yarısının tavanın dışına taşacak şekilde yerleştirin.

Sonra; sanatsal bir görüntü almış olan balıklarımızın üzerine dağıtmadan, yavaşça bekletmekte olduğumuz pilavımızı ekliyor, ahşap bir kaşıkla üzerini düzeltiyoruz.

Tavanın kenarlarından taşmakta olan hamsilerinizi, pilavınızın üzerine çeviriyoruz.

Kalan hamsilerimizi pilavımızın üzerini tamamen örtecek şekilde kaplıyoruz. Artık hamsili pilavımızı pişirme vakti gelmiştir. Kısık ateşte, iyice pişirdikten sonra düz bir kapak yardımıyla çevirin.

Bir tarafının pişme süresi yaklaşık yarım saattir. Tavsiyem bir tarafı iyice pişirdikten sonra diğer tarafını çevirmenizdir.

Yukarıdaki işlemleri doğru uygulamışsanız hamsili pilavınızın servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Musa Özcan

Not: Yemek tarifi yazmak alanım olmadığı halde, bu lezzeti dünya ile paylaşmamak olmazdı. Bu lezzet ve sunum için Nilüfer ve Ali Sefa Kara dostlara teşekkür ederim.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 165
Toplam yorum
: 184
Toplam mesaj
: 46
Ort. okunma sayısı
: 3884
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster