Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yemek tarifleri -1 : kepek ekmeği

Yemek tarifleri -1 : kepek ekmeği
 

Yazılarımı okuyanlar hatırlayacaklardır. Bu bölümde yazı yazmak kolay değil. Belli bir tecrübeniz ve bilginiz olması lazım demiştim. Ve hatta burada yazmaya nasıl karar verdiğimi de anlatmıştım. Bir tavsiye üzerine. Ve yazacağım bilgilerin çoğunun da derleme bilgiler ama denenmiş bilgiler olduğunu, olacağını da belirtmiştim. İşte bugünden itibaren Mutfağım köşesine yeni sayfalar ekleyeceğim. Umarım okuyanlar için bir nebze katkı olur.

İlk tarif sayfasında bugün evde Kepek Ekmeği nasıl yapılır onun bilgisini vereceğim. Yapımı kolay, yemesi zevkli ve üstelik hem hijyenik, hem de az şişmanlatan türden !.

Bu iş için ilk önce adet olduğu üzere malzemelerden başlayalım. Daha önceden verdiğim pratik bilgileri hatırlayın ve neyin ne kadar olduğunu düşünün.

Malzemelerimiz şöyle;

- 4 su bardağı kepek unu (yaklaşık 650 gr)

- 1 su bardağı normal un (yaklaşık 150-160 gr)

- 60 gr maya

- 2 Çorba kaşığı toz şeker (yaklaşık 40-50 gr)

- ½ çay bardağı ayçicek yağı (bunu zeytinyağı olarak kullananlarda var) (yaklaşık 45-50 gr)

- Yeterince su

- Az miktarda Tuz, (1-1, 5 yemek kaşığı)

- Susam yada çörek otu

Ekmeğimizin yapılışı şöyle;

Bir kabın içine önce normal unu, sonra kepek ununu boşaltıp, her ikisini karıştırıyoruz. Karışım bittikten sonra ortasını ellerimizle yanlara doğru açıp, havuz şeklini veriyoruz. Sonra, içine hamur mayasını, çiçek yağını koyup, suyu boşaltıyoruz. Tuz, şekeri de ilave ettikten sonra, yanlara doğru açtığımız unu bu sıvının içine karıştırıyoruz ve başlıyoruz karıştırmaya. Karışımı iyice karıştırıp hamur haline getiriyoruz. Karışım, hamur haline gelince yoğurmaya başlıyoruz. İyice yoğurduktan sonra, üzerine ince bir bez yada kapak kapatıp yaklaşık 10-15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Bu arada fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp ısınmasını sağlıyoruz.

Dinlenen hamurumuzu birkaç barçaya ayırıp yada istediğimiz şekli verip önce suya batırıyoruz. Sonra tekrar mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanma süreci tamamlandığı zaman üzerine susam yada çörek otunu (tercihe göre) serpiştirdikten sonra 200 derecede ısınan fırınımızda pişiriyoruz. Yaklaşık yirmi dakika gibi bir süreç veriliyorsa da, ekmeğiniz nar gibi kızardıktan sonra afiyetle yemeye hazır hale geliyor.

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..