Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Yemek tarifleri -2- Arap usulü terbiyeli tavuk yahnisi

Yemek tarifleri -2- Arap usulü terbiyeli tavuk yahnisi
 

Malzeme
1 Adet 900 gr. piliç
50 gr sade yağ
1 kaşık dömiglas
20 adet küçük baş soğan
2 kaşık çiğ krema
2 yumurta
1 limon
1 demet maydanoz
1 dal adaçayı
3-4 adet dövülmemiş karabiber
4 bardak tavuk suyu
yeteri kadar tuz, un, süt

* Pilicin tüylerini yolup içini temizledikten ve ince tüylerini tütsüledikten sonra bol akarsuda iyice yıkamalı. Sonra bu kümes hayvanını düzenli bir biçimde parçalara bölmeli. Tavuğun ödü dikkatle ayrılıp atılmış ciğerini, katısını ve yüreğini temizleyip bol suda yıkamalı ve küçük parçalara doğramalı.

* Bir kaç yıl önce 23 Nisan'da çocuk diye 20 yaşında bir imam hatipliyi meclis kürsüsüne çıkartmışlardı. Gelen tepkiler üzerine o zamanki meclis başkanı Bülent Arınç aslanlar gibi savunmuştu bu delikanlıyı. Şimdide bir lise öğrencisini üniformasının üzerine türban taktırıp ödül almak için sahneye çıkardılar. Kaymakam ve komutanın tepkisi üzerine bu kızcağız apar topar indirildi aşağıya. Ve bu kez da başbakan ve eşi bu türbanlı öğrenciye destek verdiler. Her iki olayda da amaç ortamı kaşımak ve tepki ölçmek. Ayrıca inanç üzerinden sömürüye devam etmek için yeni fırsatlar yaratmak. Bu gençlerin kullanılmalarına tepki gösterenlere kızanlar, yıllardır onları kullanmaktan vazgeçmeyenlere neden ses çıkarmazlar acaba?

*Bir güvece 30 gram sadeyağı koymalı, yağ ısınınca , una bulanmış piliç parçalarını içine atmalı ve bunları hafifçe kızartmalı.

* Arap prensinin geçtiğimiz yaz aylarında Bodrum'da yaptığı tatil sırasında güvenliğini sağlayan jandarmalara verdiği bahşişler Türk ordusuna yakışan vakar ve nezaketle iade edildi bildiğiniz gibi. Bu onurlu davranışı sergileyen subayımızı kimse kutlamasa da ben kutlamak istiyorum. Suudi kralının da Ankara ziyaretinde benzer bir davranış sergilediğine yönelik kuşku hatta iddialar yoğun. Fakat ne emniyetten, ne içişlerinden bu konuda tık yok. Başbakanımız bu konuda biraz ağırlığını koyup bir inceletme yapmayı düşünüyor mu? Yoksa Suudi Krala ya da emniyet mensuplarına ayıp olur diye bu olayda sümen altı mı edilecek acaba?

*Dört bardak ılık tavuk suyuyla dömiglası, adaçayını ve dövülmemiş karabiberleri, kabukları ayıklanmış soğanları tüm olarak katmalı. Güvecin kapağını örtmeli ve orta ısılı ateşte piliç parçalarıyla soğanları pişirmeli. Ara ara karıştırılarak piliç parçalarıyla soğanlar pişince bir kevgirle güveçten çıkarılıp bir kenara alınmalı. Güveçteki suyu, adaçayıyla karabiberleri çıkarıp attıktan sonra ince delikli bir süzgeçten geçirmeli.

* Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya'da bazı bilim adamlarına yemek vermesini sırf yalakalık olsun diye abartanlar, sanki önceki Cumhurbaşkanları hiç böyle birşey yapmamış havası vermeye çalışanlar ve bunu Atatürk'ün sofralarıyla bir göstermeye çalışanlar ve bu yolla "Atatürk gibi" mesajı verme gayretine girenler bol miktarda yer aldı medyada. Bir de üstelik masada şarap olmasından yola çıkarak, Atatürk'ün sofralarını bir rakı-leblebi muhabbeti havasında yansıtmaya çalıştılar. Yaptıklarından utanıyorlar mı acaba?

*Bir kaşık kadar unu az bir sütün içinde iyice karıştırmalı. Buna çiğ kremayla süzülmüş olan tavuğun salçasını katmalı, iyice karıştırmalı ve güvece boşaltıp orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Gerekirse tuz katmalı ve piliç parçalarıyla soğanları da güvece attıktan sonra karışımın kaynamasını beklemeli. Kaynamaya başlar başlamaz ateşten indirmeli.

* Mekke'de yer alan Kabe manzaralı Zemzem Towers'da ve Medine' de Peygemberin kabri yakınında yapılan Dar Al - Qeblah 'da yer alan devremülklere özellikle Türk İş adamlarının çok ilgisi varmış. Hatta yıllık maliyetleri 2, 5-3 milyon doları bulan kral dairelerine de özellikle bazı Türk şirketleri çok ilgi gösteriyormuş. Bu parayı gözden çıkaran şirketler hangileri ve bu harcamayı yapacak kadar zenginleştikleri sürec son 5 yıla mı yayılıyor acaba?


*Piliç parçalarıyla soğanları sıcak bir yerde tutulan servis tabağına almalı. Limon suyuyla yumurtaları iyice çırpmalı.
Çırpmaya ara vermeden tavuk suyundan birkaç kepçeyi azar azar katmalı. Terbiye kayılan sularla ısınınca güvesi ateşe oturmalı ve çabuk çabuk karıştırıken terbiyeyi içine boşaltmalı.

* ABD de hazırlandığı ve uygulanmaya çalışıldığı öne sürülen bir projeye göre, öncelilkle Kuzey Irak federe olarak Türkiye'ye bağlanacakmış. Devamında ise Güneydoğu Anadolu'da oluşturulacak yeni bir federe devlet ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de katılımıyla TC federasyon yapısına dönüştürülecekmiş. Acaba (şayet doğruysa) bunun devamında özellikle Kuzey Irak ve Güneydoğu da oluşturulacak federe devletlerin zamanı gelince federasyondan ayrılıp bağımsızlıklarını ilan edecekleri ve böylelikle Sevr' in önemli bir etabının tamamlanmasının hedeflendiği olasılığı yok mu?..ve yönetenlermiz bütün bu olanların farkında mı acaba?

*Karıştırmaya ara vermeden bir taşım kaynattıktan sonra servis tabağındaki piliç parçalarıyla soğanların üstüne dökmeli.

* Tüm bunlara bakınca , halimizin tabaktaki piliçten daha iyi olmadığı görebiliyor muyuz acaba?

*Temizlenmiş, yıkanmış ve kıyılmış maydanozu da serptikten sonra sıcak olarak servis yapmalı.

* Bizi kendilerince temizleyip, yıkayıp ak-pak ettiler. Şimdi sıra servise geldi. Onlara " afiyet" mi olacağız, yoksa boğazlarına takılıp kan mı kusturacağız acaba?

* Bol hıyarlı çoban salata tarifinde görüşmek üzere.....

.

 
Toplam blog
: 64
: 627
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

Kamu ve özel sektörde geçen yıllar... Halkla ilişkiler, kalite yönetim sistemleri, kültür sanat orag..