Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '08

 
Kategori
Magazin
 

Yemekteler mi?

Yemekteyiz adlı tv programı çok reyting alıyormuş.

Bu program sayesinde insanların ne kadar iki yüzlü ve benmerkezci olabileceğini bir kere daha anlamış bulunuyoruz. Acep, batılı insan da mı böyle?

Programın güzel tarafları yok değil.

Program, medeniliği, saygıyı, inceliği, zarafeti, estetiği, adabı ve edebi ve hakikiliği içeren bir konu üzerinde gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, benzer programlarının hepsinden farklı ve daha ilerde. Katılımcılar da kibar, düzgün giyinimli ve iyi konuşan kişiler. Yine benzer harala gürele programlardan farklı ve ilerde. Programı izlenir yapan bu özellikleri ama amacından uzaklaşmadıkça.

Bu tür bir programın amacına uygun olarak yapılması gerçekten hoş olurdu.

Ancaak, programın temel fikriyle, programın pratiği örtüşmüyor. Programın fragmanlarında, çoğunlukla katılımcıların, kavgacı tartışmacı iddialı sözleri veyahut çıkışları gösteriliyor.

Nitekim, programın montajlamasında da bunlara dikkat ediliyor.

Yapımcılar, bu tarzı devam ettirirlerse, izleyici kesilir. Çünkü, gerçekten adam gibi adam program arayan izleyici çok.

Evet, yarışmacılara gelince; bu kadar güzel giysilerin, güzel konuşmaların kibarlıkların filan, kişiler gerçek yüzlerini gösterdiklerinde, yarattıkları kontrast nedeniyle, ne kadar itici olduğunu görüyoruz. Şıklıktan 'göz kamaştırıyor' adam ya da kadın, ama ağzını açınca tv karşısındaki izleyicinin ruhunu karartıyor. Akla, Moliere'nin bir romanının adı geliyor. 'kibarlık budalası.'

Kimdi aklıma gelmedi, Mevlana idi galiba, "ne adamlar gördüm elbisesi olmayan, ne elbiseler gördüm içinde adam olmayan" diyen. Sahte dünyanın sahte insanları, güzellikleri, şıklıkları, nezaketleri. Tam karşında oturan kişiye, basit bir saygı duygusundan mahrum yetişmiş, koca koca insanlar. Ne yazık ki her yer bu tip insanlarla dolu. Ben öyle değilim diyen de öyle.

Tabi, insan bir tür plastik malzemedir. Nasıl şekillendirirsen öyle şekillenir ya da ortama göre şekillenir. Burada da, yapımcıların yarattığı bir ortam olmalı ki, insanlar bu şekle giriyorlar. Yapımcıların ise bilgisizliğin dışında çoğunlukla kirli amaçları vardır. Ne kadar çatışma harala gürele olursa ve izlenirlerse o kadar başarılı olduklarını sanıyorlar zaar.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..