Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '11

 
Kategori
Güncel
 

Yemin ediyorum

Yemin ediyorum
 

TBMM Yemin Töreni


Yemin etmek sadece o yemini tutacak dürüst olan kişi için bir anlam taşır. Yemini tutmayacak olan kişinin, yemin etmesinin bir anlamı olabilir mi? Ya da eğer kişi zaten dürüstse, o zaman yemin etmesinin bir anlamı olabilir mi? 

Mecliste ortaya çıkan yemin etme rezaletinin ardından, ilk iş olarak yemin metnini internetten buldum. Aslında çok uzun bir metin değil. Meclis yemin törenini 10-15 dakika izleyen herkes, zaten farkında bile olmadan ezberleyebilir. 

Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim. 

Şimdi bu metnin üzerinden yavaş yavaş geçelim ve parantezler ekleyelim: 

Devletin varlığı ve bağımsızlığını (yabancı odaklar ve emperyalistler izin verirse), vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü (bölücüler ve terörist yandaşları mecliste olduğu halde), milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma (oy verenlere, millete dokunulabilir ama vekiline dokunulmaz); hukukun üstünlüğüne (yargı gerçekten bağımsız olursa), demokratik ve laik Cumhuriyete (anayasa değişince bunlar da mazide kalacak) ve Atatürk ilke ve inkılaplarına (bazıları O'nun adını duyunca bile tüyleri diken diken olsa da) bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı (her gün haberlerde o huzuru izliyoruz), milli dayanışma (terör örgütüne terör örgütü bile diyemeyenlere rağmen) ve adalet anlayışı (adalet mülkün temeli) içinde herkesin insan haklarından (işte bu konu önemli, biz apoyu bile insandan sayıp, vergilerimizle, kuş sütüyle besliyoruz) ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan (ilk hedef sivil anayasa) ayrılmayacağıma (parti başkanım ne derse yapacağıma); büyük Türk milleti (ve kameraların) önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim. 

Geçen senelerde Kürtçe yemin karmaşası yaşanmıştı. Bugünkü huzursuzluğun baş mimarları mecliste Kürtçe yemin rezaletine ön ayak olmuşlardı. Seçim öncesi bir "Sivil İtaatsizlik Eylemi" komedisine şahit olduk. Şimdi de üstelik CHP'nin de içinde yer aldığı "Yemin Etmeme" komedisi.. 

Bu yemin metnini, içindekilere inanmayan kimin önüne koysanız okuyamaz. O yüzden bazıları zaten yemin edemezler, etseler de zaten tutmazlar. O halde bu yemin etme merasiminin kaldırılması daha doğru değil mi? 

CHP'nin seçim sonuçları "başarı mı yoksa başarısızlık mı" diye tartışılırken, ustaca bir manevra ile mecliste yemin töreni gündeme oturdu. 

Bakalım başımıza daha neler gelecek? 

www.BirDost.com 

 
Toplam blog
: 36
: 8702
Kayıt tarihi
: 08.04.11
 
 

2000 yılına 30 kala İstanbul'da doğmuştur. Liseden sonra her ne kadar üniversite okumaya yeltense..