Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yemin etmek

Yemin etmek
 

İNTERNETTEN


Yemin; insan yaşamında kişilik kriterinin en önemli kavramıdır diyebiliriz.

Yemin; bir insanın konuştularının doğruluğunu vicadanen teyid eden ifade olması nedeniyel insanın öz saygısının en somut halidir.

İnancı hangi dinden veya felsefeden olursa olsun; bireyin iç dünyasındaki özünün oluşumunun temeli olan yemin; aile kültürünün, sosyal profilinin, eğitiminin ve kişiliğinin oluşumunun oluşturduğu bir yüce kavramdır.

Yemin bilinci kültürü oluşmamış bireyin bilinç olgusunun en alt kategorisinde olduğunu veya sosyal erdemden yoksun bir sosyal ortamda yetiştiğini düşünmekten başka bir yol olmadığını düşünüyorum.

Bireyin yaşamı algısından itibaren hukuki kişiliğine (ceza ehliyetine) kavuştuğu 18 yaşına kadar; insan olmanın erdemlerini öğrenmemesi halinde sonraki yaşamının kişiliksiz ve zor geçmesinden başka yol var mıdır?

Çocuğa bireysel erdemin temelinin özsaygı olduğunu; özsaygıyı oluşturan temel kavramların, düşünce ve davranış kriterlerinin, aile kültürünün ve eğitimin temelinde yer alması gerektiğini düşünüyorum, ancak böyle eğitimin verilmediği bir toplumda yaşamanın zorluklarını hergün gözlüyorum.

Bir tek durumda yalanın meşru görülme ihtimalinin olabileceğini düşünüyorum; bir çatışmayı, bir olumsuzluğu engelleyecekse olabilir.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..