Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '16

 
Kategori
Güncel
 

Yeni "Başbakan"ımız kim olmamalı!

Yeni "Başbakan"ımız kim olmamalı!
 

internetten alınmıştır


Ahmet Davutoğlu çalışkan ve üretken bir Başbakan oldu...Buna rağmen Başbakanlığı kısa sürdü...Belki de sistemin Başkanlığa dönüşme noktasında bu göreve gelmesinin talihsizliğini yaşadı; ya Tayyip Erdoğan gibi bir Cumhurbaşkanı'nın gölgesinde kalmaya razı olacaktı ya da bugün yaptığını yapacaktı.

Sayın Davutoğlu, gerçekten Türk siyasetinde az görülür bir  vefa ile veda etti...Ardında takdir ve hatta  teessüf bıraktı...Ama elbette Davutoğlu'nun siyasi hayatı bitmiş değil...Zaman daha neler gösterir Allah bilir.

Reel siyaset kendi gerçeğini dayattı ve sonuçta Başbakan Davutoğlu görevinden çekildi...Siyasatte gidenin ardından ağlanmaz; ama dediğim gibi, Sayın Davutoğlu her zaman takdirle anılacaktır.

Şimdi yeni Başbakan kim olacak sorusu ve sorunu var...Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği kişi AK Parti genel başkanı ve Başbakan olacak ama bu kişi kim olabilir?

AK Parti içinde Başbakanlık yapacak kıratta çok insan var...Ama elbette, yeni başbakan Sayın Davutoğlu'nun rıza göstermediğine rıza gösterecek biri olacak...

Bununla söylemek istediğim, yeni Başbakan zayıf karakterli veya Cumhurbaşkanı'nın "emir eri" olacağı değil; söylemek istediğim yeni Başbakan'ın siyasi vizyon ortaya koymaktan çok, bürokrat/teknokrat kişilikli bir siyasetçi olmasıdır.

Siyasetçiler ya ortaya siyasi vizyon koyan "lider" kişiler olur ya da siyasi vizyon koymaktan çok "görev adamı" olur...Bugün Türkiye'ye lazım olan böyle "görev adamı" nitelikli bir siyasetçidir.

Siyasi kulisleri koklayanlar Başbakanlık için, 3B'yi (Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak)  adayı olarak öne sürüyor...

Bu siyasilerden hangisi Başbakanlığa yakın duruyor, hangisi yeni dönemin ruhuna uygun Başbakan olabilir kısaca bakarsak;

Binali Yıldırım, bugüne kadara ortaya koyduğu görev adamı titri ile, bu işe en yakın duran adaydır bence...Sayın Yıldırım hem hizmet adamı olarak Türkiye'ye damgasını vurmuş biridir, hem de Cumhurbaşkanı ile son derece uyumlu bir siyasi geçmiş sahibidir.

Öyle sanıyorum ki, muhalefetin kim Başbakan olursa olsun mutlaka "emir eri", "kukla"," düşük profil " gibi eleştirisini bir yana bırakırsak Binali Yıldırım tüm Türkiye sathında kabul görecektir..."Neden, öteki değil de Binali Yıldırım" diyecek pek kimse olmayacaktır.

İkinci aday Bekir Bozdağ da hukukçu kimliği ile Tayyip Erdoğan'la mesai yapmış, özellikle Paralel mücadelesinde Adalet Bakanı olarak elini taşın altına koymuş bir isimdir. Sayın Bozdağ da Tayyip Erdoğan'la uyumlu bir Başbakanlık yapar, ancak bürokrat titri olmasına rağmen teknokrat niteliği olmayan bir adaydır...Bu onun dez avantajıdır diyebiliriz.

Yine de, Bekir Bozdağ da, yeni dönemin Başbakanı olarak kabul görecek bir isimdir.

Üçüncü aday Berat Albayrak'a gelince...Belki iyi yetişmiş, hizmet ehli bir insandır, ancak Berat Albayrak'ın yeni dönemin Başbakan adayı olarak iki önemli handikapı vardır.

Bunlardan birincisi, siyasi tecrübesinin yetersizliğidir...Her ne kadar yeni dönem Başbakanlık Cumhurbaşkanının gölgesinde kalacak olsa da yine de Başbakan'ın bir bakanlar kurulunu yönetme tecrübesi gerekecek...Sayın Albayrak'ın bu konuda henüz yeterli olduğunu sanmıyorum.

İkinci ve daha önemli handikap ise, Berat Albayrak'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "damadı" olmasıdır...Bu durum, birilerinin iddia ettiği gibi ona "avantaj" sağlamıyor, aksine dezavantaj oluyor.

Çünkü, Sayın Albayrak her şeyiyle yeterli ve mükkemmel bir Başbakan adayı olsaydı bile, Cumhurbaşkanı'nın damadı olması, Türkiye'nin geçmişindeki "Damat Ferit sendromu"nu yaşatacağı için uygun düşmezdi

Cumhurbaşkanı'nın Başkanlık yolunda giderek güç ve güven kazandığı bir ortamda, halk nezdinde sevgi ve sempati kazanmış Davutoğlu'nu Başbakanlıktan aldıktan sonra yerine damadını getirmesi AK Parti tabanında bile derin bir rahatsızlık yaratır.

Bu durum, Sayın Erdoğan'ın "başkanlık anlayışı"nı da halk nezdinde lekeler...Cumhurbaşkanı'nın devlet adamı sıfatı ile değil de aile etkisiyle seçim yaptığı düşüncesi kamuoyunda hakim olur. Böyle bir izlenim, Tayyip Erdoğan'ın bugüne kadar daima yükselen karizmasına büyük zarar verir.

Bu bakımdan, ben Başbakan adayları için söylenen 3B'den hangisinin Başbakan koltuğuna oturacağınından ziyade hangisinin oturmayacağı/oturmaması gerektiği konusunda kesin kanaat taşıyorum.

Öyle sanıyorum ki, pek çok kişi de benimle aynı kanaatı paylaşıyor.

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..