Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '10

 
Kategori
Sinema
 

Yeni ailem (Michou d’Auber)

Yeni ailem (Michou d’Auber)
 

Filmin afişi


Önnot: Bizim gibi taşrada yaşayanlar için vizyondaki filmleri takip etmek mümkün değil. Çünkü genelde kaliteli filmler yerine "reytingi yüksek" filmler gösterilir taşraların sinema salonlarında. Çanağımız da yoktur. DVD dükkanlarından (arşivleri zengin olmadığından) alınan ödünç filmler de sinema açlığımızı doyurmaz.

İşte o zaman iş başa düşer. 90 sonlarından kalma bir kotasız bir internet bağlantısı vardır. Parasız bir dosya indirme programı da bulunmuştur nasıl olsa. Paylaşım sitelerine (kanuni midir değil midir hala bilmem inanın.)
küçük bir ziyaret. Sıkıştırılmış, bölümlere ayrılmış binlerce film. Seç, kopyala indirme pragramındaki panoya yapıştır. Parasız olduğu için arada 10 dakikalık ara verse de bir günde 3-4 film indirebilirsiniz bu yolla. Ben 3 binin üstündeki film arşivimi - ne yalan söyleyeyim- 2 yıl gibi bir zamanda bu yolla oluşturdum.

Filmlere ait tanıtım yazılarımı okuyanlar farkına varmışlardır ki filmlerin vizyon tarihlerinde bir düzen yoktur. Bunun sebebi filmleri indirme ve izleme tarihlerinden kaynaklanmaktadır. İşte size Eylül 2007 vizyonundan güzel bir film.

Yeni ailem (Michou d’Auber)

Yönetmen : Thomas Gilou
Yapım : Fransa

Oyuncular: Gérard Depardieu (Georges) , Nathalie Baye (Gisèle) Mathieu Amalric (Jacques) , Samy Seghir (Mesud/Michou)
Medy Kerouani (Abdel) , Mohamed Fellag (Akli) Ludovic Berthillot (Max)

Yeni ailem (Michou d’Auber) bir vicdan rahatlama filmi. Fransız sinemacının yönettiği film, Fransızlar'ın bir zamanlar sömürgesi olan cephe gerisindeki Ceyazirliler'e reva gördüklerini dürüstçe anlatmaya çalışan (elbette bu buzdağının görünen yüzüdür.) bir yapım. 1960'lı yılların başıdır. Cezayirli Arap baba Akli, eşinin amansız hastalığı yüzünden bakamadığı oğulları Mesud ve Abdel'i bir Fransız Yetiştirme Yurdu'na verir. Tam da o günlerde daha önce bakmak için yurttan çocuk edinmiş olan Fransız Gisèle yurda başvurur. Yurdun yöneticisi Mesud'u tavsiye eder. Ama Gisèle başlangıçta çocuğun Arap ve Müslüman oluşundan dolayı Mesud'u almak istemez. Bunda Ceyazir'e karşı savaşmış, katı bir Fransız olan asker emeklisi eşi Georges'un neler düşüneceğini bilmesinin de payı vardır. Çaresiz Mesud'u alır ve çiftlik evinin yolunu tutar. Mesud'dan birkaç yaş büyük ağabeyi Abdel de yakınlarda bir çiftlik sahibi tarafından alınır.

Kocasının katı tavrını bilen Gisèle (kendisi daha toleranslıdır Mesud'un adına, derisine, saçının rengine ve dini yapısına) hızlıca düşünerek tedbirler alır. Bir ad bulur önce: Michou d’Auber. Saçının sarıya boyar. Akşam eve gelen Georges başlangıçta soğuktur Michou'ya soğuktur ama iletişim kurmaktan kaçınmaz ona bahçeyi gezdirir, domuzları gösterir.

Vakit kaybetmeden Michou'yu bir Fransız okuuna yazdıran Gisèle Georges'a Michou'nun etnik ve dini kimliğine daha hoşgörülüdür. (Eşi ve kendisi domuz sosisi yerken ona domuz eti dışında etlerden kızartır.) Michou başangıçta Fransız okulunda çok zorluk çekse de gerek öğretmeni gerekse (sonraki zamanlarda) Georges'un yardımlarıyla sınıfının en iyi öğrencierinden biri olur.

Ama her şey yolunda gitmemektedir: Bir yandan Fransız Cezayir arasındaki çatışmalar şiddetlenmekte, köyde Michou'nun gerçek kimliği ortaya çıkmakta, Fransız köylülerinin ırkçı söylemleri ve eylemleri artmakta, Michou'nun öğretmeni ile Gisèle arasındaki ilişki ortaya çıkmakta, Georges'un başlangıçta katı tutumu Michou'un lehine gelişmektedir. Michou artik yeni ailesini gerçek ailesi kabul ederken Fransız çift de Michou'yu öz çocukları gibi benimser.

Güner böyle giderken Mesud'un (Michou) asıl babası Akli diğer oğluyla birikte Fransız çiftin evine gelir. Eşinin öldüğünü, yeniden evlendiğini oğlunu almak istediğini söyler. Aile bunu -Michou'ya duydukları sevgiye rağmen- kabul ederken Michou gerçek ailesine gitmeyi istemez. Bu noktada devreye Georges girer, Michou'yu çok uzun süre önce götürmeye söz verdiği "deniz"e götürür ve orada Michou'yu ikna eder.

Son söz: Gérard Depardieu adlı Fransız aktörün başrolünü mükemmel şekilde oynadığı "Danton"u seyrettikten sonra ona ait filmler ararken bir tesadüf eseri buldum "Yeni Ailem"i. Gérard Depardieu yine muhteşemdi.

Meraklısına: Filmi nasıl buluruz, diyenlere adres yine paylaşım siteleri. Editör izin verse, ya da editörün zor duruma düşmeyeceğini bilsem tam adresi de yazabilirim.

 
Toplam blog
: 300
: 1022
Kayıt tarihi
: 13.06.10
 
 

Tarih, edebiyat, şiir, dil ..