Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yeni anayasa nasıl olmalıdır?

Yeni anayasa nasıl olmalıdır?
 

internetten


Aylardır ve hatta yıllardır Türk Anayasası herkesin şikayet ettiği bir metin olarak herkesi bağlayıcı hükümler taşımaya devam ediyor. Değiştirelim denildiğinde ortaya o kadar çok soru çıkıyor ki ayrık otu yanında hiç kalır.

Şu maddeleri değiştiremezsiniz, şunları şöyle değiştirebilirsiniz, asıl sorun Anayasa değildir, değiştirsek ne olacak uygulayıcılar gene aynı v.s .

Bahaneleri istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Peki bu bahaneleri nasıl teke indirerek Anayasayı değiştireceğiz. ? Bu sorunun cevabını verebilecek kişi nobel ödülü alabilir. Çünkü, cevap yok. Herkes eleştiriyor ama bir madde yazamıyor.

Komisyon kuralım bütün siyasi partiler üye versin ve herkes kendi düşündüğü Anayasayı oraya getirsin müşterekleri tespit edelim. Yok bu da olmaz. Niye çünkü ön yargı var işin içinde.

Komisyon kuralım hiç bir öneri kimse getirmesin. Önerileri komisyon getirsin. Yok bu da olmaz. Orda herkes kendi siyasi düşüncesini dayatır. Gene olmaz.

Zaten olsa da Ak Parti iktidarda ya bu iş onun başarısı gibi görünür ve puan kazanır. Mutlaka bir bahane bulmak gerekir.

Yeni bir Anaya istemiyoruz demek herkese puan kaybettireceği için bu söylem yanlış. Bunun yerine çözümü zorlaştıracak bahaneler bulmak gerekir.

Türk siyasetinin en başarılı olduğu nokta galiba bu bahane üretme yeteneğidir.

Olan Türk halkına oluyor. Konuya ilişkin sorumluluk taşıyanların tuzu kuru. Anayasa ile ilgili hiçbir sıkıntıları yok. En özgür onlar, en zengin onlar, adalet en iyi onlar için çalışıyor. Yürütme ve yasama dersen onlar için var.

Türk halkı kimin umurunda. Oy zamanı gelince söylenecek laf mı yok. Zaten birini seçecekler o kim olursa olsun seçilenlerin üstünlüğü aynen devam edecek.

Sıradan vatandaşın çıkış kapısı yok. Var da kilitli. Demokrasiyi askeri ve sivil buroksinin elinden halen alabilmiş değiliz. O cephede işler biraz daha ümit verici hepsi o kadar.

İktidar ve muhalefet ve sair sivil toplum kuruluşları yeni Anayasa için gereken özveriyi gösterip bu işi doğru dürüst çözmek zorundadırlar. Burdan ötesi yok artık. Bir araya gelmek için bahane bulmalıdırlar gelmemek için değil.

Mevcut Anayasamızla 75 milyonluk bir Türkiye'yi yönetmenin imkanı kalmamıştır. İktidara kim gelirse gelsin bu gerçek değişmez.

Demokratik kurallar içinde vatandaşlarımız gerekeni fazlasıyla yapmaktadır. Vergisini veriyor, oyunu veriyor. Yani yetki veriyor para veriyor. Daha ne yapsın?

Bu yapalacak yeni Anayasa nasıl olsun?

Bence şu temel ilkeleri içermelidir.

1-"Değiştirilemez" şeklinde bir kelime veya cümle olmamalıdır.

2-Hak ve hürriyetler açısından "İnsan hakları evrensel beyannamesi"şartlarının tamamını içermelidir.

3-Maddeler kaleme alınırken, başka anlamlara gelebilecek kelime ve cümleler içermemelidir.

4-Geçmişte Anayasal boşluklar nedeniyle doğan kimi krizleri yeni Anayasaya mutlaka koymak gerekir.

5-Olabildiğince kısa ve herkesin anlayabileceği bir Türkçe ile yazılmalıdır.

Bir vatandaş olarak benim görebildiğim temel ilkeler bunlardır. Bu ilkelere muhalefet edebileceklerin kamoyuna ifşa edilmesi ve kamoyu baskısının üzerlerine çekilmesi onları da yola getirecektir diye düşünüyorum.
 

 
Toplam blog
: 72
: 525
Kayıt tarihi
: 20.07.08
 
 

Trabzon doğumluyum. Bir kamu kurumundan emekliyim, İktisat Fakültesi mezunuyum. İdeolojik saplant..