Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Yeni Anayasa tartışmaları üzerine

Bilindiği üzere, son günlerde ülkemizin gündemi bir hayli yoğun. Önce terör saldırıları, sonrasında Van'da yedi yüze yakın vatandaşımızın ölümüne yol açan deprem felaketi, uzunca bir süredir gündemi meşgul eden anayasa çalışmaları ve sonrasında Van'da ikinci şok derken, gündem her gün yeni bir manşetle önümüze çıkıyor. Bu zamanlar hassas zamanlar diyeceğim, ama çok klasik olacak. Bu dönemler hassas mı değil mi bunu ileride göreceğiz. Dönüp geçmişe baktığımızda hafızamızda nasıl yer etmiş, ona göre kararı vermiş olacağız.

Velhasıl, dedik ya bunca gündem maddesi arasında insan kaybolup gidiyor. Ama bir konu var ki, uzun bir süre daha gündemden düşmeyecek gibi. Bahsettiğim konu yeni anayasa. Bir anayasadır gidiyor. Türkiye'nin sağduyu sahibi, demokrat insanları ilk günden beri karşıydı bu darbe Anayasasına. Yani konunun başlangıcı şu anki Anayasanın halka kabul ettirildiği 1982 yılına kadar gidiyor desek yanlış olmaz sanırım. Ancak bunun ciddi bir şekilde konuşulmaya başlanması ise 2007 yılına, ikinci AK PARTİ hükümeti dönemine rastlıyor.

Geçenlerde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, “14 bin derneğe yeni Anayasaya katkı çağrısı yaptık” açıklamasından hemen sonra, biz de Genç Turizmciler olarak hummalı bir çalışma içerisine girdik. Biz nasıl bir katkıda bulunabilirdik? Önerilerimiz neler olabilir? Arkadaşlarımız arasında bunları tartıştık ve hali hazırda dernek olarak tartışmaya da devam ediyoruz.

Anayasa, öyle hafife alınabilecek bir metin değildir. Amiyane tabirle, bir ülkenin kullanım kılavuzudur adeta. Burada yer alan kural ve değerler bireylerin sosyal hayatına doğrudan etki eder. Bir ülkenin demokratik olup olmadığını Anayasasına bakarak öğrenmek mümkündür. Dolayısıyla, biz gençler olarak, bu kadar hayati bir konuda söz hakkımız olmasından yanayız. Biz gençler için öncelik teşkil eden noktaların canlı bir şekilde yeni Anayasada karşılık bulmasını istiyoruz. Peki bizce neler olmalı yeni Anayasada?

Anayasanın yazımı ve ayrıntıları daha çok hukukçuları ilgilendiren teknik bir konu tabi.  Ancak iş yeni Anayasanın ruhuna gelince biz burada istiyoruz ki, 

- Anayasa daha demokratik olmalı ve katılımcılığı esas almalı

- Gençlere daha çok öncelik verilmeli. Gençlerin önündeki siyasi ve psikolojik engeller kaldırılmalı. Gençlerin STK'lar bünyesinde örgütlenmesi teşvik edilmeli.

- Gençlerin önündeki ekonomik ve sosyal sıkıntılara anayasal çözümler sunulmalı. Geçici değil, yapıcı yollar bulunmalı. 

- Gençlerin sesinin daha çok çıktığı bir anayasa olmalı. Anayasa gençlerin dinamizmine ayak uyduran, dönemin şartlarına uygun ve birey temelli kaleme alınmalı.

Genel hatlarıyla üzerinde uzlaştığımız bir kaç noktayı yukarıda paylaştım. Tabi ki bu maddelere yenileri de eklenebilir. Bu konuda siz değerli okuyucuların önerilerine açık olduğumuzu bilmenizi isterim. Bunları bir araya toplayıp bir metin haline getirip somut maddeler halinde Meclis Başkanlığı'na sunacağız.

Daha güzel günlere, daha mutlu bir Türkiye'ye doğru diyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Bulut BAĞCI

Genç Turizmciler Derneği Başkanı

 
Toplam blog
: 5
: 495
Kayıt tarihi
: 02.04.11
 
 

Tanıdığım çoğu insana göre Bulut Bağcı; idealist, sonuca ve sürece iyi odaklanan, yardımsever, vizyo..