Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '17

 
Kategori
Siyaset
 

Yeni Anayasaya (Referandumda) Evet mi Hayır mı?

Yeni Anayasaya (Referandumda) Evet mi Hayır mı?
 

1923 te cumhuriyetin kuruluşundan şimdiye çokça yenilenen veya değiştirilen anayasa yapılacak referandumla kökten bir değişime uğramaktan öteye aslında (kuruluş dönemi en iyisiydi misali) ilk anayasaya dönüş yaşanmaktadır.

Yine son yıllarda liberal beklentiyle dile getirilen ikinci (yeni) cumhuriyete geçiş söylemine karşılık aslında başa dönüş yaşanmaktadır.

Temel beklentisi insan hakları, yaşam tarzı ve refah olan vatandaş anayasayı inceleme kaygısı taşımadan liderin ve onu teyit eden kanaat önderlerinin etkisiyle oy kullanacakken her ne yaşanıyorsa aslında temel kriteri aidiyet duygusu olan referandumudur.

Anayasadan öteye taraflığın onaylandığı karmaşık ortamda, soyut tartışılması gereken anayasa değişikliğinin şahıslara indirgenmesi anlaşılır gibi değil.

Kırk yamalı bohçaya dönüşmüş yürürlükteki anayasaya göre; seçimle belirlenen yasamadan türeyen yürütme yürütmenin inisiyatifindeki yargıyla (ve çift başlı haliyle) karman çorban bir haldeyken, referanduma sunulacak anayasa yürütmeyi ve başındaki lideri belirleyici hale getirmektedir. Referandumda EVET çıkarsa toplumun kaderinin inisiyatifi seçilecek Cumhurbaşkanı’na kalacaktır ancak hiç kimse iki sene sonra kimin seçileceğini bilemeyeceğinden toplumun kaderi belirsizdir.

HATTA nitelikli bir dostumun özel sohbetimizdeki özgün ifadesiyle ‘referandumdan evet çıkıp yeni anayasa devreye girdikten sonra seçimlerde farklı ve henüz öngörülemeyen biri Cumhurbaşkanı seçilirse esas sürpriz o zaman ortaya çıkar’ düşüncesi de yabana atılmayacak bir öngörüdür.  

Ben yürekten bir demokrat olarak oyumu gizli tutacağım, çünkü; .    

Referandumunda neredeyse futbol taraftarlığı tavrıyla oy kullanılacakken kişilerin kendini kaptırarak kamplaşma karşıtlaşma sınırına gelmelerinin önemli bir kayıp olduğunu izliyorum. Siyasiler pozisyonları gereği propaganda yaparlar ancak bunun kişilerce günlük yaşamda ve sosyal medyada yaygın hale getirilmesi düşündürücüdür. Futbol maçı biter rakipler hayata döner ancak burada REFERANDUM yapıldıktan sonra kazanan tarafın tavrına göre yeni bir durum oluşacaktır. ESAS meselenin referandumdan öteye sonrasına dair makul tavırların belirlenmesi olduğunu ilginize sunuyorum. Evetçilerden de hayırcılardan da düzeyli insani diyaloğlarım olduğundan BEN OYUMU sandıkta verip noktalayacağım, KOY Kİ her iki tarafta beni kendinden saymasın :( Saygılarımla...  

www.kadrikanpak.com

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..