Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '08

 
Kategori
Teknoloji
 

Yeni Apple MacBook

Yeni Apple MacBook
 

Yani MacBook daha güçlü.


Bloğumdaki ilk yazım olarak, Telepati Aylık Telekom Dergisi'ndeki Test Merkezi bölümümde inceleyip, yazdığım yeni Apple MacBook diz üstü bilgisayarı sizlerle paylaşmak istedim...


Apple MacBook
Tasarım ve konforlu kullanım özelliklerini cihazlarıyla bütünleştirmeyi ilke edinen Apple'ın yeni model MacBook bilgisayarını Test Merkezi'mizde inceledim.
Yeni MacBook'ta en yeni Intel Core 2 Duo işlemciler, daha büyük sabit diskler ve standart olarak gelen 2GB'a kadar bellek bulunuyor.

Genel görünüm özellikleri
Dayanıklı, polikarbonat kaplama, canlı, parlak bir ekran ve göze çarpmayan bir klavye, size her alanda muhteşem ve neredeyse MacBook'un kendisi kadar etkileyici birer tecrübe yaşatacak gibi duruyor. Yalnızca 2, 75 cm kalınlığında ve 2, 27 kg ağırlığındaki MacBook, herhangi bir masada (ya da sırt veya evrak çantasında) son derece küçük bir yer kaplıyor. MacBook'un, kısa sürede her yere taşımaya başlayacağınız bir arkadaş olduğu göz önüne alınırsa, son derece sağlam polikarbon kasası, günlük yaşantının zorlu şartları için ideal olarak gözüküyor. MacBook'unuzdaki her belge, video ve fotoğraf 13, 3 inçlik geniş ekranda adeta parlıyor. MacBook, (1280 x 800) çözünürlükle, fotoğraf/video izlemek ve üzerlerinde çalışmak için çok uygun. MacBook'un benzersiz klavyesi, eskiye oranla çok daha şık, ince ve yumuşak olarak tasarlanmış. Yazı yazarken tuşlara hafifçe basmanız yeterli, zaten Apple'ı diğer markalardan ayıran önemli özelliklerden biri de bu. İki parmakla kaydırma özelliği sayesinde, ‘trackpad' bir gösteri pisti gibi. Sağ-tıklama işlevi Microsoft'çuların bile beğenisini kazanabilecek türden. ‘Bir sonraki' ve ‘sil' gibi komutlar için kısa yollar da mevcut.

İşlemci, disk ve grafik performansı
MacBook'larda genelde standart olarak gelen 1GB bellek bu kez 2GB'a taşınmış. Performans farkı Mac işletim sisteminde fazla fark edilmiyor çünkü 64Bit'lik sistem zaten yeterince oturmuş ve mükemmel performansla çalışıyor, ancak bu bellek boyutu Microsoft Vista'da işlemleri oldukça hızlandırıyor. 250GB'lık sabit disk ortalama olarak hiç fena bir kapasite değil. 45 nanometre işleme teknolojisi ve gelişmiş çekirdek mikro mimari tabanlı en yeni Intel Core 2 Duo işlemci kullanılmış. 3MB paylaşımlı L2 önbellek ve yeni geliştirilmiş SSE4 vektör motoru 2.0 GHz'lik P8600 işlemci birleşince ortaya performanslı bir masa üstü kullanımı çıkmış.
Asıl devrim NVIDIAGeForce 9400M 256 MB DDR3 bellekli ekran kartı kullanılarak yapılmış. Zayıf kalan Intel grafik işlemciden NVIDIA'ya geçilmesi mutlak performans artışı sağlıyor. Optik sürücü halen çift katmanlı DVD okuyucu ve yazıcı seviyesinde bulunuyor.

Eğlence ve İnternet performansı
iSight kamera, MacBook ekranıyla tümleşik olarak geliyor. MacOS'un bir nimeti olan iChat'i kullanarak, evden çıkmanıza gerek kalmadan dilediğiniz yere gidebilmenizi garantiliyor. Bir dostunuzla görüntülü sohbet edebileceğiniz gibi bir slâyt gösterisi paylaşabilir veya bir meslektaşınızla birlikte bir sunumu inceleyip, tartışabilirsiniz. Yakın çekim fotoğraflar ilgi alanınıza giriyorsa, iSight'ı Photo Booth ile kullanabilir ve eğlenceli fotoğraf efektleri elde edebilirsiniz. iMovie'yi kullanarak, kendi bağımsız filminizi oluşturabilirsiniz.
MacBook masaüstünüzü 20 veya 23-inçlik Apple Cinema Display ile genişletme imkânına da sahipsiniz. MacBook'ta aynı zamanda iki tane USB 2.0 yuvası, bir adet FireWire 400 kapısı, gigabit ethernet, ses çıkışı, kulaklık girişi ve bir kilit yuvası bulunmaktadır. Ancak USB sayısı 3 olsa sanki daha iyi olurdu. Bluetooth 2, 0 + EDR sayesinde, Bluetooth özellikli telefonunuzla MacBook'unuz arasında eşleşme sağlayabilirsiniz.

Pil Ömrü
Tam şarj ile kablosuz bağlantı ve bir adet USB Mouse takılıyken 4 saat 25 dakika boyunca çalışabilen alet ethernet üzerinden ağa bağlandığında 5 saat 15 dakikalık bir batarya ömrü sunuyor. Batarya tam boşken, 160 dakikada tam şarj oluyor. Genel olarak bakıldığında batarya konusunda içiniz rahat olabilir.

Sonuç olarak ; MacBook sorunsuz ve düzgün tasarımlı bir diz üstü bilgisayar. Ofis uygulamaları, İnternet ve gerçekten MacOS kullanmak için alınabilecek mükemmel bir bilgisayar, ancak Boot Camp ile Microsoft Vista ya da XP işletim sistemi kullanmak da sizin seçiminize kalmış ama onların da performansının sizi oldukça tatmin edeceğini belirteyim.

 
Toplam blog
: 6
: 2599
Kayıt tarihi
: 23.12.08
 
 

Marmara Üniversitesi Ybd.Dil Öğrt. Mezunu CHIP Online Editörü Telepati Aylık Telekom Dergisi Haber M..