Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '17

 
Kategori
İnternet
 

Yeni başlayanlar için SEO önerileri

Yeni başlayanlar için SEO önerileri
 

seo önerileri


Bir web sitesi sahibi iseniz işte bu makale sizi çok yakından ilgilendiriyor. Projenizi hayata gerçimek için domain ve hosting alımı yaptınız ve sonrasında neler yapacağınızı bilmiyor musunuz? Peki, SEO çalışmalarını hangi standartlara uygun olarak yapmanız gerekiyor inceleyelim;

Site İçi Düzenlemelerin Yapılması

Her arama motoru farklı yönergeler ve sinyallere göre değerlendirme yapmaktadır. Bunu bilerek başlamanız gerekiyor. Arama motorlarının devi olan Google için SEO yapacak iseniz, Google arama motorunu çok yakından tanımalı ve tüm haberlerini pür dikkat okumalısınız. Diğer arama motorlarında çok fazla kriter bulunmamaktadır. Adım adım neler yapacağımızı inceleyim;

İlk olarak tema seçimi yapmak, dünya genelinde en çok kullanılan sistemlerden wordpress ile başlamızı tavsiye ederim. Peki, neden wordpress'i seçmeniz gerekiyor? Wordpress bir çok eklentiyi ücretsiz olarak sunmaktadır. Arama motorlarının sitenizi daha iyi taraması ve anlaması adına yine bir çok SEO eklentisi ücretsiz olarak sunulmaktadır. En çok kullanılan eklentiler arasında Yoast SEO ve All in One SEO Pack eklentisi gelmektedir. Ücretsiz sunulan temalardan birini seçerek başlangıç yapabilirsiniz. İki eklentiden birini yine kurduktan sonra iç düzenlemelere başlamak artık mümkündür.

Sitemap.xml haritasının oluşturulması, google yönergelerine bakarak manuel olarak da oluşturabilirsiniz veya wordpress kullanıyor iseniz yukarıda vermiş olduğum iki eklentiden birini kurmanız durumunda otomatik olarak sitemap.xml gelecektir.

Robots.txt dosyasının oluşturulması. Yine iki eklentiden birini tercih etmeniz durumunda, otomatik olarak yüklenecektir. Ek olarak bilmeniz gereken durum ise, arama motorunun indexlemesini istemediğiniz alt klasorler veya farklı indexler var ise robots.txt dosyasından engelleme yapabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken, Google gibi getir yaparak oluşturmayı engelleyici unsurlar olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.

Sayfaların oluşturulması. Hizmet vereceğiniz alanlar için sayfa oluşturmanız daha doğrudur. Yani yazı olarak değilde, hizmetlerinizi sayfalar halinde anlatmanız en doğru yaklaşımdır.

Kategorilerin oluşturulması, hizmetlerinizi anlatırken bir blog ile hizmetleriniz hakkında daha fazla bilgi verebilir, kampanyalarınızı ve duyurularınızı blog alanında yazabilirsiniz. İşte bu noktada doğru kategoriler oluşturarak yazıların, alakalı kategorilere girilmesi gerekmektedir. Burada önemli olan diğer konu ise, kelime tekrarı yapan kategorilerden uzak durmanız olacaktır.

Sayfa hız optimizasyonun yapılması. Yani page speed optimizasyonu. Bu işlem sayfanızın hızlı açılmasını engelleyen, resim, js, css lerin küçültülmesi ve sıkıştırılması işlemidir. Cpanel kullanan kişilerin, cpanel içerisinde yer alan web site optimizasyonu seçeneğine giderek, gzip yani sıkıştırma özelliğini açmaları gerekmektedir.

Doğru içeriklerin girilmesi, trafik çekme amacından uzak, ziyaretçilere bilgi ve katkı sağlayacak içeriklerin üretilmesi ve aynı kalitede devam edilmesi gerekmektedir.

Site Dışı Optimizasyon Süreçleri

Site dışı seo, sosyal medya optimizasyonları ve site adresinizin başka sitelerde yer alması durumudur. Dünya genelinde bilinen otoriter sosyal medya sayfalarının oluşturulması gerekmektedir. Youtube, facebook, twitter, pinterest gibi bilinir sosyal medya sayfaları oluşturulur ve bu sayfalar içerisinde yer alan bilgi alanları eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Nedeni ise, sosyal medyada içeriğinizi okuyan bir ziyaretçi siteze ulaşmak isteyebilir, bu yüzden sosyal medya sayfalarında iletişim bilgilerinin ve hakkımızda bilgilerinin eksiksiz olması önemli bir unsurdur.

Sosyal medya üzerinde sizlere yöneltilen sorulara büyük bir hassasiyet ile cevap vermeniz gerekiyor. Sosyal medya sayfalarında paylaşacağınız konular, sitenizde olan ve olmayan konular olabilir. Sitenizde olan konular için, link kısaltma servislerini kullanarak sitenize yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Google Link kısaltma servisi bu noktada işinizi görecektir. Diğer adım ise site dışı seo'nun en zor adımlarından olan, backlink ve bağlantı geliştirme işlemidir. Bu adımı tamamlamak için seo nedir makalemden yararlanabilirsiniz. Öncelikle seo'nun ne olduğu çok iyi bilmeniz gerekiyor ve tüm seo terimlerine hakim olmanız da fayda var. İçerik size seo ve seo terimleri hakkında bilgi verecektir.

Gelelim dış backlink çalışmalarını nasıl yapacağımıza; 

Ücretli yani arama motorlarını aldatmaya yönelik olan çalışmalardan uzak durmanız gerekiyor. Her hangi bir siteden veya site altından link alarak seo yapamazsınız ve bu işlem tamami ile sitenize zarar verecektir. Peki, dış bağlantıları nasıl geliştirebiliriz? Öncelikle iyi ve kaliteli içerikler üretmeyi bilmeniz gerekiyor. Kaliteli içerik her zaman paylaşılan içerik demektir. Basitçe ele alalım, iyi bir makaleniz var ziyaretçi girdi ve okudu. Makalenizi beğenen ziyaretçi sosyal medya veya sitesinde bu makalenizi paylaşmak isteyecektir. Bu durum marka bilinirliğinizi ve site bilinirliğizi arttıracaktır. İşte tam da arama motorları bu tarz bağlantıları sevmektedir. Kullanıcılara fayda katan içerikler her zaman başka sitelerde referans olarak gösterilen bağlantılar demektir. Yorum backlink gibi işlemlerden uzak durmanız gerekiyor. Lakin, bir siteye veya foruma girdiniz, bir kullanıcı destek istiyor ve sizin de tam bu konuya göre daha önceden yazdığınız, çözüm üreten bir makaleniz var ise makalenizin linkini paylaşabilirsiniz.

Kusursuz bir site için gerekenler?

Kusursuz site olmak için çok emek vermek gerekiyor. A dan z ye tüm işlemlerin ince elenip sık dokunması demektir. Sayfa hızından tutun, içerik kalitesi ve sosyal medya kullanımı, reklam ve marka bilinirliğinin tamamını kapsamaktadır. Ama ilk kural kaliteli içerikler ve kaliteli bir site ile sunum yapmaktır. Peki, bunun için neler yapabiliriz? Öncelikle mobil uyumlu bir site sahibi olmalısınız, sektör uyumlu ise hızlı açılan AMP sayfalara sahip olmalısınız. Sitenizin yavaş olmamasına, temanızın ücretli bir tema veya özel bir tema olmasına dikkat etmelisiniz.

Yukarıda yazmış olduğum adımları tamamladıktan sonra, rakipleriniz farklı ve ziyaretçilere değer veren bir site adayı olarak yola çıkabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileği ile.

 
Toplam blog
: 7
: 201
Kayıt tarihi
: 22.11.16
 
 

İnternet ve teknoloji alanında güncel makaleler yayınlamaktayım. Kurumsal SEO Danışmanlığı hizmet..