Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '15

 
Kategori
Haber
 

Yeni bir dolandırıcılık türü : Sahte kiracılar çetesi!

Yeni bir dolandırıcılık türü : Sahte kiracılar çetesi!
 

Sahte Kiracılar Çetesi


Hayat pahalılığı geçim sıkıntısı derken bazı ileri zekalı insanlar kolay para kazanma yolunda ne kadar yaratıcı olduklarını ortaya koymaktalar. Bu ileri zekalı kişiler önce anlaştıkları bazı emlakçılarla pürüzlü kiralıkları tespit ediyorlar (Pürüzlü kiralık derken dükkanın WC, lavabo, sayaç gibi bazı eksiklerini yada mal sahibi ile yönetici arasındaki bazı sorunları kasdediyorum).

Daha sonra da bu kiralıkları sahibinden sanki iş yapacakmış gibi kiralıyorlar. Bu kişiler genellikle işi kanunlara uydurmaya çalışıp yapıyorlar.

Mal sahibine bir kira bir de depozito ödemeyi kabul ediyorlar. Ne de olsa kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.

Genellikle sahibinden kiralıkları tercih ediyorlar.

Bu kişilerin bir de paravan iş yerleri oluyor. Mal sahibi de düzgün bir kiracı buldum diye sevine dursun 1 ay geçmeden kira ödeme günü geldiğinde dükkanın pürüzlerini bahane ederek ruhsat alamadım diyorlar. Bu kişiler dükkanın içine yaptıkları masrafı çıkartmak için dükanı devretme bahanesini ileri sürüyorlar.

İçinde bulundukları dükkanı da kiraladıkları paranın daha altında yine kendileri gibi çete üyesi birine yada binlerce liraya başka birine devretmeye çalışıyorlar. Eğer siz devir işlemine karşı çıkarsanız o zaman bu kişiler "Ver benim güvencemi çıkıp gideyim ! Yoksa ben burayı devretmeden çıkmam !" diyorlar. Bu arada kirayı da ödemiyorlar.

Bu durumda Mal sahibine 3 seçenek kalıyor. Ya yaptığı kira sözleşmesine güvenerek bu kişiyi çıkartmak için icraya verecek ya dükkan boş kalmasın diye bu kişilerin devir işlemine razı olacak ya da bu kişilerin güvencesini vererek çıkmasını isteyecek. Tabiki ödenmeyen kiralar da yanına kar kalacak.

Bu sahte kiracıları icraya verip çıkarttığınızda ise size Tazminat davası bile açıyorlar. Tazminat davasında ileri sürdükleri şey şu : Ruhsat alamadıkları için iş kaybına uğramış olmak. İçeri yaptırdıkları spot, dekor gibi şeyleri ve verdikleri depozitoyu geri istemek.

Halbuki bu sahte kiracılar şunu bilmiyorlar 2020 yılına kadar yargıtay sadece işyerleri için sözleşme serbestisi getirmiştir.

(Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.”)

Yani tacir sayılan yada dükkan işleten kiracıların yaptıkları sözleşmede WC, lavabo, baca gibi şeylerin yapılması mal sahibi tarafından taahhüt edilmemişse bunların yokluğunu bahane ederek malsahibine dava açıp tazminat isteyemez. Çünkü yapılan sözleşmede ne yazıyorsa ya da ne yazmıyorsa o geçerlidir. Hatta söz konusu iş yeri olduğundan kontrattaki senelik artışa ÜFE oranının üzerinde bir artış yazma hakkınız bile var. Bu durum 2020 yılına kadar sadece iş yerleri için yasal sayılıyor.

Sahte kiracıları gerçek kiracılardan ayırmak için çok iyi araştımak gerek. Genellikle ruhsat alamadıkları için sorun çıkaran sahte kiracılar için kontratın Hususi Şartlar bölümüne "Kiracı herhangi bir nedenden ötürü ruhsat alamazsa mal sahibini bu durumdan hiçbir şekilde sorumlu tutmamayı ve bununla alakalı mal sahibine hukuki bir dava açmamayı şimdiden kabul ve taahhüt eder." diye bir madde de konabilir.

Kiracı adayınızın kredi notunu https://www.findeks.com/  sitesinden kontrol de edebilirsiniz. Kredi notunun 1400'ün üzerinde olması bu kişinin borcuna sadık olup olmadığının bir göstergesi olabilir.

Siz siz olun sahte kiracılara karşı yapacağınız kontratı iyice kontrol edin. Çünkü bu tür kişiler yasal yolları suistimal ederek sizi dolandırmaya çalışacaklardır.

Seneler öncesinde de Tapu Çetesi vardı. Tapu çetesinin hedefinde de belli bir yaşı geçmiş kimsesi olmayan kişilerin tapuları vardı. Hatta Tapu Çetesinin içinde bir de Noter çalışanı bulunmuş. Ağlarına düşürdükleri kimsesiz yaşlıların tapularını üstlerine geçiriyorlarmış.

Sahte Kiracılar çetesi ise tapu Çetesine göre biraz daha legal.

Allah hepimizi dolandırıcılardan korusun ! 

 
Toplam blog
: 621
: 1712
Kayıt tarihi
: 27.05.09
 
 

Herşey birbirini etkiler prensibiyle astrolojiyi bilimsel bir platforma taşımaya çalışmaktayım. Asl..