Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yeni bir hayat için altın kurallar

Yeni bir hayat için altın kurallar
 

İstenilen Sonuçları Belirlemede 9 Altın Kural

1- Ulaşmak istediğiniz sonuçları olumlu cümle kalıplarıyla belirleyin. Örneğin; “bu yıl giderleri azaltmayı istiyorum” demek yerine “bu yıl daha çok tasarruf yapmak istiyorum.”

2- İstediğiniz sonuçlara, hedeflere ulaştığınızı nasıl anlayacağınızı belirleyin. Örneğin; 4 yıl içinde üniversite eğitimini tamamlamak gibi bir hedefe ulaşmak için her dönem sonunda geçmeniz gereken dersleri hedefinize ulaşmak için kontrol noktaları olarak görebilirsiniz. Gözlemlenmesi daha zor olan sonuçlar için geribildirimlerle istediğiniz sonuca ulaşıp ulaşamadığınızı kontrol edebilirsiniz.

3- Nerede, Ne zaman gibi sorularla sonucu ayrıntılı bir şekilde yazın. Örneğin; “X şehri’nde , Y yılının sonunda, en az Z odalı, bahçeli, denize T dakika mesafede, 100000000..00TL’yi aşmayacak şekilde, A-B-C kişisiyle birlikte bir evim olsun istiyorum.”

4- Ulaşmak istediğiniz sonuçlar için kaynaklarınızın yeterliliğine bakın. Örneğin; Bir üstte yazan evi satın almak için yeterli parasal imkanlarınız var mı? Böyle bir ev gerçekten böyle bir yerde var mı? Yoksa bu evi yapmak için kimlere ihtiyaç duyacaksınız? gibi. Kaynaklar çok çeşitli olmakla beraber sonuçlarınıza hizmet edecek kaynakları 4 başlıkta inceleyebiliriz: Nesne biçimli kaynaklar; kitaplar,haritalar vb. İnsanlar; iletişime geçeceğiniz ve deneyimi olan kişiler, aile, dostlar… İstediğiniz sonuçlar için sizde mevcut olan kişisel özellikleriniz. Son olarak Maddi kaynaklar; para, ev, araba vb.

5- İstediğiniz sonuçları elde etmek için, harekete geçtiğiniz andan sonuca ulaşana kadar süreci kontrol edebilmelisiniz. Bazı hedefler çok karmaşık olabilir. Süreci takip etmek için yeterli donanıma sahip misiniz? Değilseniz kimlerden ne şekilde yardım alabilirsiniz?

6- Ulaşmak için çabaladığınız sonuçların ne gibi muhtemel etkileri olacağını düşünün. Unutmayın her sonuç bir başka bir hedefiniz için bir kaynak olabilir. Sizin için etkisi olumlu olacak sonuçların bir başka kişi veya topluluk için istemediğiniz şekilde etkileri olabilir. İstediğiniz sonuca ulaşınca ne gibi olumlu, ne gibi nötr ve ne gibi olumsuz sonuçları olacağını önceden düşünmeniz gerçekten istediğiniz durumlara ulaşmanız açısından önemlidir.

7- Peki, istediğiniz sonuçlar sizi nasıl birisi yapacak? Elde edeceğiniz sonuçlarla nasıl bir değişim geçireceksiniz? Örneğin; işinizde terfi almak istiyor olabilirsiniz. Bu sonucun ortaya çıkaracağı bir etki ailenize ayırdığınız zamanın yeteri kadar olmaması şeklinde yansıyabilir. Bunu göze alacak mısınız? Eğer alacaksanız diğer dinamikler üzerinde nasıl bir tepkinin yolunu açacaktır? Bu durum kişisel olarak ele alınabileceği gibi kurumunuz açısından da ele alınabilir. Kurumunuz için değeriniz ve bu değişimin getireceği diğer sorumluluklar yaşamınızı nasıl etkileyecek?

8- Hedefinize ulaşmak için kendinize yeterince yardımcı olup olmadığınıza dikkat edin. Bazen istenilen sonuç o kadar cezbedebilir ki nasıl bir durumla karşı karşıya kalacağınızı kestiremeyebilirsiniz. Örneğin; istediğiniz sonuç için karşınızda çok büyük bir iş yığını olabilir. Hepsine birden başlayarak kendinizi sıkabilirsiniz ya da kendinize yardımcı olup işleri belli bir sıraya koyup küçük parçalar halinde tamamlayabilirsiniz.

9- Hareket planınıza başlayın. Yukarıda bahsedilen adımlar dahilinde ulaşmak istediğiniz sonuçları, hedefleri tekrar düzenleyip belli bir noktaya geldiniz. Ancak yapmanız gereken bir şey daha var: Planınıza dahil olacak kişilerin bilgilendirilmesi, fikrinin alınması ve daha önce ilgilendiğiniz konularda deneyim kazanmış kişilerle fikir alışverişinde bulunmak. Böylece gözden kaçırmış olacağınız noktaları görmeniz kolaylaşacak, kendinizi iyi hazırlanılmış hedefler ve iyi belirlenmiş sonuçlar ile motive edebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 5
: 222
Kayıt tarihi
: 03.03.15
 
 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Eğitimimi sosyal psikoloji yü..