Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '16

 
Kategori
Eğitim
 

Yeni bir öğretmenseniz, dersi nasıl işlemelisiniz?

Yeni bir öğretmenseniz, dersi nasıl işlemelisiniz?
 

Ders İşleme İpuçları


Göreve yeni başlayan öğretmenlerin en büyük kaygısı, öğrencilerin onu kabul edip etmeyecekleri. Küçük ama etkili birkaç teknik öğrenmek ister misiniz?

Sınıfa ilk girdiğinizde herkes konuşuyorsa;

  • Yumuşak davransanız otoritenizi sorgularlar
  • Sert bir giriş yapsanız, branşınıza olan sevgiyi engellersiniz

Peki ne yapmalısınız?

O sınıfta ilk defa derse gireceksiniz ve öğrenciler sizi henüz tanımıyor. Sınıfta acayip bir gürültü var. İçeri girin, kapıyı kapatın ve hiçbir şey söylemeden sınıfın önünde tam ortada ellerinizi bağlayarak durun ve susmalarını bekleyin. Sınıf er ya da geç susacaktır. Sustuklarında hiçbir şey demeden tahtaya dönün ve şu cümleyi yazın;

“ÖĞRENCİ HAZIR OLDUĞUNDA ÖĞRETMEN ORTAYA ÇIKAR”

Sonra sınıfa dönüp onları selamlayın ve kendinizi tanıtın. Kendinizi tanıttıktan hemen sonra onların asla unutmayacağı ilk sınıf kuralınızı söyleyin. Bu kural klasik olmasın lütfen.

Daha sonra sınıfla tanışmaya geçebilirsiniz.

40 dakikayı nasıl kullanmalıyım?

Öğrencilerin dikkatlerini 40 dakika boyunca size ve derse verebileceklerini düşünmeyin. Bu dikkatin maksimum süresi 30 dakikadır. Bu 30 dakikanın içinde tam motive oldukları ve öğrendikleri süre ise 20 dakika. İşte siz en önemli bilgileri bu 20 dakika içinde vermelisiniz.

Sınıfa girdiğinizde yoklama veya sınıfı zapt etmeye 10 dakikanız gidecektir. Sonra vakit kaybetmeden derse geçin ve son 5-10 dakika olmadan verebileceklerinizi verin. Son dakikalara doğru öğrencilerinizin tüm dikkati zilin çalacağı dakikaya odaklanır. O yüzden o dakikalar gelmeden önce dersi bitirin.

Tabi bunları yapabilmeniz için derse önceden hazırlanmanız lazım. O çok önemli 20 dakikada anlatacaklarınızı kısa bir özet halinde yazılı veya dijital olarak yanınızda bulundurmanız çok iyi olacaktır. Öğrenciler en fazla, derse hazırlıklı gelen, derse ilgisini ve sevgisini belli eden öğretmenleri sevmekte ve o öğretmenlerin anlattıklarını daha çabuk kavrayabilmektedirler.

Sınavlarınızı sınıftaki her öğrencinin çözebileceği sorular, biraz ders çalışanların çözebileceği sorular ve iyi ders çalışanların çözebileceği sorular olmak üzere üç grupta hazırlayın. Ne ders çalışanların hakkı yensin, ne de öğrenciler dersinizden soğusun.

 
Toplam blog
: 5
: 1795
Kayıt tarihi
: 22.07.16
 
 

Mesleğine aşık, öğrencilerini çooook seven bir edebiyat öğretmeni. Eğitimle ilgili yazılarla genç..