Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '07

 
Kategori
Kültürler
 

Yeni bir şeye karşı aldığınız tutum durduğunuz alanı ve kimliğinizi belirler..

Yeni bir şeye karşı aldığınız tutum durduğunuz alanı ve kimliğinizi belirler..
 

Ortadoğu ve Arap kültürünün yaşamımıza kattığı en karmaşık şey “Yeniye karşı aldığımız tutumdur”. Türk geleneklerinde yeni, heyecanla karşılanır, uyum sağlanır, benimsenir ve sevilir. Sevilmez ise kendi halinde bırakılarak yola devam edilir.

Osmanlı döneminde Türk gelenekleri ile sürekli çatışma halinde olan Araplaşma –dini inançlarımızdan dolayı geçen Arap kültürü- bütün yenilerde toplumun ikirciklenmesine yol açmıştır.

Başta matbaa olmak üzere yeni olan şeyler, toplumu karıştırıcı, gavur icadı ve kötü olarak nitelenip uzak durularak toplum adına önemli şeyler kaybedilmiştir. Osmanlı’nın ilerleme dönemi sayılan Fatih Sultan Mehmet gibi padişahlar ilerlemeye, buluşa ve yeniliğe nispeten daha yatkın bir dönem geçirmişlerdir.

Bu yaklaşımda toplumun toptan bir ümmet, bırakılırsa günaha sapar diyerek duyulan korku gibi şeylerin neticesinde özellikle Osmanlı’nın duraklama ve gerileme dönemleri başta olmak üzere yeniliklere karşı savaş “Ümmetin” gerekliliği olarak görülmüştür.

Katıksız ve dogma inancı destekleyen, besleyen en önemli destek yeniliğe karşı verilen savaştan geçmiştir. Bu arada Türk geleneklerinde de ciddi hasarlar meydana gelmiştir. Gelişimin bir döneminde inanç ve Türklüğün harman edilmesine çalışılmasıyla Türk gelenek ve bilinci ciddi şekilde zaafa uğramıştır.

Matbaa sürecine karşı çıkış son olmamıştır, fotoğrafa, videoya, filme, sanata, heykele karşı çıkış ve duruşlar Araplaşma sürecinin önemli ayrıntıları olarak görülebilir. Yeniye, ancak ümmet oluşumunun işine yaramaya başlayacağı kanaat getirildikten sonra izin verilmiştir.

Bir dönem evlerde asılı resme ve fotoğrafa izin vermeyen “Araplaşma” , sonraki dönemlerde videonun propaganda aracı olarak öneminin artması nedeniyle videoyu “günah” olmayan sınıfa sokarak kullanmaya başlamışlardır.

Bugün Araplaşma ile modernleşme arasında süren didişmede, modernleşme kendine daha yatkın olan Türk kültürüne ve geleneklerine tutunarak yaşamaya çaba göstermektedir. Bir dönem modern yaşam destekçisi ve modern yaşamın biçimsel olarak içinde görünen iki ana güçte de çözülmeler görülüyor. Araplaşma, “Alevi” kültürüne ve etnik ayrılıkçılık nedeniyle “Kürtçülük” kullanılarak ta Kürtlere sızmaktadır.

Araplaşma çabasının savunucuları gördüler ve öğrendiler ki bu coğrafyada etnik ve inanç köken ayrımlı bir çizgi izlemeden ve onlara kısmi ve sözde haklar vermeden ilerleyemeyecekler. Bu nedenle yeni dönemde girişilen açılımların artmasını, etkili olmasını ve bu toplulukları bölmesini bekleyebiliriz. Elindeki muazzam para, uluslararası konjonktür desteği, Ortadoğu'da yıllardır süren "Osmanlı'yı", "Türk Kültürünü" yok etme çabasıyla birleşince "Araplaşma" ve siyaseti dine bulaştırma yol alacak hatta ilerleyecek gibi görünüyor.

Günümüzde Türk Kültür ve geleneklerine en uygun yaşam “Modern Yaşam” dır. Uzun vadede bu yaşam biçiminden vazgeçileceğini düşünmüyorum. Araplaşmanın günümüz siyasi iktidarı nedeniyle aldığı mesafe olsa bile ben ciddi uzun süreçli gerilemeler olmayacağını düşünüyorum.

Bu bağlamda günümüz yaygın kullanım aracı Facebook hakkında çıkarılan söylentilere bu açılardan da bakmamız gerekmektedir. Modern yaşamın en önemli alanı olan internette çok özel yaratılmış bir çözüm ve uygulamaya kendini önemli görmeye alıştırılmış insanlar tarafından gizli polis, ajan görüntülerinin çizilmesini anlayışla karşılamak gerekir. Yakın zamanlarda internetle ilgili yeni kapatma modelleri deneneceğinden şüpheniz olmasın.

Matbaaya daha ilk güden fetva vermeyen ulema torunlarının Facebook gibi modern yaşam oluşumunu daha ilk günden benimseyeceklerini tabi ki sanmıyorum. Onların karşı çıktığı denetimleri dışında bir oluşumdur. Yoksa Facebook ta internetin tüm alanları kadar "güvenli" ve "cinselliği" kullanmaktadır. Araplaşma ve özgürlükleri boğma yanlıları aradan biraz zaman geçip “ümmetçi” yaklaşımlarına uygun buldukları zaman bu tip yenilikleri benimseme ve kullanma eğilimi göstereceklerdir.

Modern yaşam karşısındaki savaş ne kadar çetin olursa olsun yoluna devam edecektir. Modern yaşam oradan buradan kısılarak ulaşılabilecek bir şey değildir. O bir bütün ve bir yaşam tarzıdır.

Modern yaşamı oluşturan araç, yaşama biçimleri ve alışkanlıklar kolay kazanılmaz ve kaybedilmez.

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..