Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '20

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yeni bir şeyler öğrenmek

Başarılı bir insan olmak istiyorsanız daima yeni şeyler öğrenmek için uğraşmalısınız. Bunun için ise farklı dünyalara ve düşüncelere açık olmalısınız. Basit bir soruyla başlayalım. Başarılı bir insan olarak hayatınızı sürdürmek istiyorsanız aklınıza ilk gelecek unsur ne olurdu? Para olabilir. Sizi bir noktaya kadar hedefe taşır. Mutluluk olabilir. Sizi bir yere kadar memnun edecektir. Bilgi olabilir. Sizin için bulunmaz nimet olacaktır. Ancak, bunlardan hangisine sahip olursanız olun düzenli olarak her birini beslemeniz gerekir.
 
Para ve mutluluk unsurlarını bir kenara bırakalım. Çünkü bunlar tamamen değişken olabilen, kişiden kişiye farklılık gösteren etkenlerdir. Bilgi ise biraz daha dengelidir ve daha tutarlıdır. Diğerlerine göre pozitif ve negatif koşullar doğrultusunda daha kolay beslenir.
 
Buraya kadar anlatılanların konumuzla ilgisini kuramamış olabilirsiniz veya aksine ne anlatmaya çalıştığı merak ediyor olabilirsiniz. Anlatayım, nerede bir şey okuyorsanız devamını getirmek için içinizde bir merak duygusunun olması gerekir. Bu yazıda başlangıcı sıkıcı ve genel geçer tutmamın maksadı aslında bu. Bir noktadan sonra sıkılsanız bile merak ettiğiniz için okumayı sürdürürsünüz. Bu sizin için yeni şeyler öğrenmenin ilk ve en önemli adımıdır.
 
Neden Yeni Şeyler Öğrenmeliyiz?
 
Yeni şeyler öğrenmek istiyorsanız ve bilgi haznenizi geliştirmek istiyorsanız mutlaka içinizde bir merak duygusu bulunmalıdır. Bunun için kendinize farklı nedenler belirleyebilirsiniz ancak merak duygusunun merkezine daha fazla şey öğrenmeyi koymanız durumunda hedefiniz çok daha geçerli ve sürükleyici olur.
 
Yeni şeyler öğrenmek isteğine sahip olduğunuz zaman zihniniz daima aktif kalır. Genel olarak önünüze konulan bilgiden faydalanmak hazırcılık olarak nitelendirilir. Siz, önünüze konan bilginin geliş yolunu ve farklı olasılıklarını düşündüğünüz zaman zihninizi çalıştırmaya başlarsınız. Örneğin, önünüze konan bilgiyi yeni şeyler öğrenme konusunda merak duygusunun niteliği olarak düşünün. Bunu denenmiş ve araştırılmış bir nitelik olarak gördüğünüz zaman doğrudan kabul etmeye çalışır ve ister istemez her alanda merak duymaya başlarsınız. Çünkü istediğiniz şey yeni şeyler öğrenmek için yapmanız gerekenleri bilmektir. Bununla birlikte siz merak duygusunun neden önemli bir kriter olduğunu kurcaladığınız zaman daha fazla şey öğrenmeye başlarsınız. Bir bilgiyi özümsedikten sonra diğerine geçiş yapabilir ve daima yeni bilgilerle karşılaşma fırsatına sahip olursunuz.
 
Yeni şeyler öğrenmek daima hayatınıza renk katar. Ne kadar farklı fikir ve düşünce ile karşılaşırsanız diğer insanlarla paylaşacağınız bilgiler bir o kadar fazla olacaktır. Paylaşımcı ve bilgi konusunda cömert olmak ise doğrudan size mutluluğu getirecektir. Bununla birlikte karşılaşacağınız zorluklar ve engeller hakkında farklı yorumlamalar yapmak istiyorsanız mutlaka yeni şeyler öğrenmeye açık olmalısınız.
 
Yeni Şeyler Öğrenmek İçin Neler Yapmalı?
 
Artık yeni şeyler öğrenmenin neden önemli olduğunu akıcı bir biçimde sizlere aktarabildiğimi ümit ediyorum. Ancak paylaşacağım bilgileri sadece bununla sınırlı tutmayacağım ve yeni şeyler öğrenmek için yapılabilecekleri sizlerle paylaşacağım.
 
Farklı Konularda Yazılar Okumalısınız
 
Öncelikle her şeyin bilgi ile bağlantılı olduğunu tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu nedenle okuma alışkanlığına sahip olup bilgi kaynakları arasında kolayca seyahat edebiliyor olsanız bile yeni şeyler öğrenmek istiyorsanız farklı konularda yazılanları okumalısınız.
 
Örnek vermek gerekirse Osmanlı tarihine meraklı olan bir bireyi düşünelim. Bu birey Osmanlı tarihiyle ilgili birçok kaynağa göz atmış, ihtiyacı olan bilgileri temin etmiş olabilir ancak Osmanlı tarihini tam olarak anlayabilmek için halefi ve selefi durumundaki ülkelerin tarihleri konusunda fikir sahibi olmalıdır.
 
Yeni bir şeyler öğrenmek isteyen bir bireyseniz kendinizi kısıtlamamalı ve yeni konularla alakalı bir şeyler okumak konusunda çekimser olmamalısınız.
 
Yeni Bilgiler İçin Hazır Olmalısınız
 
Yeni bir şeyler öğrenmek sandığınız kadar kolay bir uğraş değildir. Farklı alanlarda bir şeyler okuyorsanız çok çabuk sıkılmanız doğaldır. Ancak elinizdeki kaynaklar size bilgi sunmak için hazırdırlar. Aynı karşılığı vermeli ve bilgileri almak için kendinizi hazırlamalısınız.
 
Birçok kitap okuyucusu eline aldığı kitabın ilk sayfalarında çok sıkıldığını ancak yine de kitabı tamamladığı için çok mutlu olduğunu dile getirir. Bu okuyucular benim ve sizin gibi yeni şeyler öğrenmek için kitapları kurcalar. Kitapların ilk sayfalarında sıkılmaları doğaldır çünkü kitapların birçoğu anlatmak istediğini daha en başından okuyucuya sunacak kadar hızlı ilerlemez. Kitabın son sayfaları çok kıymetlidir ama onları anlamak için ise kitabın ilk sayfalarını okumanız gerekir.
 
Yeni Dünyalar Keşfetmeye Çalışmalısınız
 
İnsanlar genellikle yeni dünyalar keşfetmek için can atarlar veya tam tersine bu davranıştan çok korkarlar. Birinci grup insan içerisinde yer alıyorsanız siz zaten yeni bir şeyler öğrenmeye hazırsınız demektir. İkinci grup için durum biraz daha farklıdır çünkü bu tür insanlar başkalarının dünyalarında kaybolmaktan çekinirler.
 
Yeni dünyalar keşfetmeye açık bir bireyseniz farklı düşünceleri anlamaya çalışan ve hayatınızdaki klişelere aykırı bile olsalar onları yorumlamaktan çekinmeyen bir düşünce yapısına sahipsiniz demektir. Bu yeni şeyler öğrenmek isteyen bir kişi için avantajdır. Çünkü dışa kapalı olarak hareket etmektense başkalarının düşüncelerine ve kurgusal dünyalarına katılmayı tercih edebilirler.
 
Gerçek anlamda yeni bir şeyler öğrenmek isteyen bir bireyseniz farklı konularda yazılar veya kitaplar okumalı, merak etmeli, yeni dünyaları keşfetmeli, farklı düşünceleri anlamaya çalışmalı ve bunları yaparken sıkılmaktan kaçınmalısınız. Bu sayede bilgi hazinenizi büyütebilir ve aradığınız mutluluğu kendi çabalarınızla inşa edebilirsiniz.
 
Toplam blog
: 12
: 843
Kayıt tarihi
: 04.10.16
 
 

Merhaba, Adım Kaan. Amacım insanlara hayatlarını iyileştirmek ve güzelleştirmek için ihtiyaç duyu..