Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '12

     
    Kategori
    Bilgisayar
     

    Yeni bir teknoloji "Ultrabook"

    Yeni bir teknoloji "Ultrabook"
     

    Zenbook


    Teknolojinin günden güne geliştiği çok açık. 

    Çok uzun bir tarihden de bahsetmiyorum üstelik. Yaşları ortalamın bile altında olan birkaç arkadaş bir araya gelip teknoloji konuşurken, "hatırlarmısınız amiga 500+'ler vardı" yada "commodore 64'ları hatırlayanınız var mıdır?"  gibi cümleler kuruyorlarsa bu teknoloji denilen olgu gerçekten çok hızlı gelişiyor.

    Bellek kullanabilme yeteneğine sahip olan ve ticari anlamda satışa sunulan ilk bilgisayarın toplam kaplamış olduğu alanın tam 167 metrekare olduğunu düşünün, hatta size yardımcı olayım, ülke şartlarında var olan ortalama 2 oda + 1 salon ev düşünün, hatta bu evden 2 tane düşünün, yanyana getirin ve duvarları kırın. İşte bu kadar büyük bir alana yayılmış bir bilgisayar(!)mış 1952 yılında üretilen  UNIVAC.

    Şimdi ise konuşulan değerler öylesine değiştiki, bize okullarda öğretilme gereği bile duyulmamış derecede ufak uzunluk ölçüleri ile isimlendirilen mikrochip'ler oluşturuyor bilgisayarları. "Yeni teknolojimiz 45 Nanometre, hooopp o teknoloji eskidi artık 32 Nanometre, yok yok daha da geliştirdik artık 22 Nanometre"   

    Peki bu boyutlar nereye kadar küçülerek gidecek acaba?

    Mikrochip'ler küçüldükçe oluşturdukları ürünlerinde boyutları küçülüyor e tabi.. Bunun son örneği yeni bir platform olan Ultrabooklar. Ve öncüsüde ASUS oldu.

    Asus ürünlerini Zenbook serisi olarak adlandırdı ve pazara sundu, konfigrasyon ve özelliklerinin detayına girmeye gerek görümüyorum nitekim her yerde çok kolay bulunabilecek özellikler fakat altını çizmek de fayda var, küçük boyutlarına rağmen şimdiye kadar üretilen en hızlı segment ürünler Ultrabooklar. Öyleki uyku modundan ürünün açılma süresi sadece 2 saniye.

    Ürün sadece 3mm inceliğe sahip ve arkaya doğru gidildikçe 9mm ye kadar çıkıyor, yani maksimum ölçü değeri bile 1cm'nin altında. Ağırlığı ise sadece 1,3kg. Kapsamış olduğu alanı metre kare cinsinden ifade etmek gerekirse eğer 0,072 metrekare.. İlk ticari bilgisayarın üretiminden itibaren aradan 60 sene geçmiş, geçen süre içerisinde ise bilgisayarlar tam tamına 2319,4 KAT KÜÇÜLMÜŞ. Bakalım bu mobilite nerelere kadar gidecek, merak ile bekliyoruz.

    Saygılar...

     
    Toplam blog
    : 1
    : 201
    Kayıt tarihi
    : 05.04.12
     
     

    1981 sonu 1982 başı bi zamanlarda doğmuş, İstanbulda açtığı gözlerini askerlik dışında 30 sene bo..