Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '12

 
Kategori
Güncel
 

Yeni büyük şehir yasası kazığı hızla çıkıyor…

Yeni büyük şehir yasası kazığı hızla çıkıyor…
 

Yapılan kamuoyu yoklamalarında halkın tamamına yakınının karşı çıktığı büyükşehir yasa tasarısı başbakan ve çevresinin çabaları ile madde madde meclisten geçiyor.

İşin ilginci bu yasaya AKP’nin kendi içinden de büyük tepki var. Bu gün medyaya yansıdığı kadarı ile hem de başbakana yakın bilinen bir AKP milletvekilinin “Bu yasa ile Kürdistan devleti mi kurduracaksınız” şeklinde tepkisi var. Bütün önleme çabalarına rağmen kapalı toplantılarda AKP milletvekillerinin büyük rahatsızlıkları görülüyor.

Yasa maddeleri büyük tartışmalardan sonra AKP nin çoğunluğu sayesinde geçiyor. Bu konuda gerek CHP gerekse MHP çoğunluk oyları ile nasılsa geçecek diye sert muhalefet yapıyorlar. Eğer kendi oyları durumu değiştirebilecek gibi olsa bu kadar muhalefet ederler mi bilemeyiz. Zira özellikle MHP nin İktidarın her sıkışmasında acil yardıma koştuğunu defalarca gördük. Bu yüzden mecliste yaptıkları bu muhalefetin sözde olduğunu düşünüyoruz. Değilse sokaklara çıkıp halkı bilgilendirecek eylemler yaparlar. Hep biliyoruz ki, medyanın çok büyük bir bölümü sadece iktidarın izin verdiği şeyleri gündeme getiriyor. Bu yasa ile getirilmek istenenlerin çoğundan kimsenin yeterli bilgisi yok.

Büyükşehir Yasası’na tepki gösteren bazı milletvekilleri de komisyon toplantılarına gitmeyerek tepkilerini ortaya koyuyor. AKP, vekillerini 3-4 Kasım tarihleri arasında Kızılcahamam kampında toplayacak. Toplantıda Büyükşehir Yasası’yla ilgili hem bilgi verilecek hem de eleştiriler dinlenecek. Yani sizin anlayacağınız meşhur “taraf olmazsan bertaraf olursun” sözleri kendilerine hatırlatılacak.

16 olan büyük şehir belediyesinin 29'a çıkarılmasını öngören tasarı, 1500 üzerinde belde belediyesinin de kapatılmasını amaçlıyor. Böylece; Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesi olacak.

Mevcut Büyükşehir belediyelerinin sınırları da il mülki sınırı olarak belirlenecek. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, yaklaşık 16 bin köy mahallelere dönüşecek. Belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak. Yeni kurulacak belde için aranan 50 binlik nüfus kriteri, 20 bine düşecek. Belediye sınırları içinde nüfusu 500'ün altında mahalle kurulamayacak.

Büyükşehir Belediyelerinin yetkileri de arttırıyor. Büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri arasından hizmetlerin yürütülmesiyle ilgili anlaşmazlık çıkması halinde, büyükşehir belediye meclisi yönlendirici ve düzenleyici kararlar almaya yetkili olacak. Belediyelerin tahsil ettiği otopark gelirleri 45 gün içinde büyükşehir belediyesine devredilecek. Ayrıca Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapabilecek.

Biraz çaba ile halktan saklanan yasanın detaylarına ulaşılabilir. Bizce bütün bu detayların arasında iki madde niyeti ortaya koyuyor. Birincisi ve çok önemlisi il genel meclisleri ortadan kalkıyor ve yetkileri valiye devrediliyor. Bilirsiniz il genel meclisi halk tarafından seçiliyor çok önemli görevler üstleniyordu. Şimdi ise bu yetkiler valiye gidecek. Valiyi iktidardaki hükümet atadığına göre…

Diğer taraftan büyükşehir sayısı 29 a çıkarken yetkileri de tartışma yaratacak biçimde yükseliyor. “Kürt devleti mi kurduracaksınız” çıkışının asıl sebebi de bu iki maddede yatmaktadır.

Bir diğer hususda büyükşehir olacak yerlerde halkın cebinden çıkan vergiler %100 artacaktır. Ayrıyetten belediyeler isterse yol, su, kanalizasyon çalışmaları için halktan ek vergiler alabilecektir. Yani her şekilde kazığın ucu vatandaşa ve Türkiye Cumhuriyetine çevrilmiştir.

İzmir 2012-10-22

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..