Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Yeni doğan bebek bakımının önemli noktaları

Yeni doğan bebek bakımının önemli noktaları
 

yeni doğan bebek


Bir bebeğin normal ve sağlıklı büyümesi için, iyi bir bakım, annenin gebeliğinin başladığı günden itibaren kontrola tâbi tutulması ile kabildir. Gebe kadının, doğum yapıncıya kadar, Aile ve Çocuk Sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde sağlık personeli tarafından kontrolleri yapılır. Gerekli muayeneleri zamanında yaptıran gebenin sağlık şartlarına uygun yaptığı bir doğumdan sonra dünyaya gelen bebek her türlü ihtiyacı için anneye, bağlı ve sevgiye muhtaç bir varlıktır 
 
Yeni doğan bebek genelde 3000-3500 gram ağırlığında, 49-52 santimetre boyundadır. 2500 gramın altında doğan bebeklere, prematüre denilirki bunların Özel bir bakıma ihtiyaçları vardır. 
 
Bebek doğup, göbek kordonu steril şartlarda kesildikten sonra, ılık su ile hastane personeli veya doğum ebesi tarafından ilk banyosu yaptırılır. Banyo suyu daha önceden kaynatılıp ılıtılmış, temiz bir leğen veya küvete konmuş olmalıdır. İçine az miktarda ( 1 tatlı kaşığı ) tuz koymakta sakınca yoktur. Halk arasındaki yanlış bir geleneğe uyarak bebeğin bütün vücuduna tuz ekmek hatalı bir davranıştır. Bebeğin vücudunu örten vermeks-kazeoza’nın, dışardan gelebilecek mikroplara karşı koruyucu olduğu inancıyla, yerıi doğmuş bebeği yıkamayan doğum klinikleride vardır. Göbek pansumanı yapılıp uygun şekilde giydirilen bebek, daha önce hazırlanmış olan yatağınaa yatırılır ve istirahate bırakılması gerekir. 
 
Bebek dünyaya geldikten sonra derhal meme vermeye gerek yoktur. Oniki saat içinde emzirmeye başlanır. Bu arada çok huysuzluk eden bebeklere daha erken anne sütünü vermede herhangi bir sakınca durumu yoktur.
 
Özellikle unutulmaması gereken bir hususta yeni doğan bebeğe su verildiği gözlemlenmiştir. Anne sütünün yapısından dolayı yeni doğanbebeğe su vermek çok olumlu bir davranış değildir. Özellikle anne sütünde bulunan besin değerleri bebeğin su ihtiyacını da karşılamasına yardımcı olur. Özellikle yüksek ateş zamanında bebeğin terlemesi durumunda doktor kontrolü dahilinde danışarak su verilebilir.
 
Yeni doğan bebeklere meme vermeden evvel ve meme verdikten sonra, meme başları kaynatılmış suya batırılan pamuklarla temizlenir. Çocuk emmeyi bitirince meme başı tekrar ayni şekilde temizlenerek, meme başının bulundğu yere meme pedi konulur bu ped hem meme başını steril tutacaktır hemde sızan sütün annenin kıyafetine geçmesini önleyecektir.
 
Eğer anne sütü bol ise her emzirmede değiştirerek yalnız bir meme verilebilir. Sütün az olduğu hallerde, her iki memeyi de vermek gerekebilir. Bu takdirde bir önceki öğünde sağ ile başlanmşsa ikinci sefer sol ile başlanmalıdır. Bu durumun önemi büyüktür aç olan çocuğun memeyi tamamen bitirmesi süt gelimi için önemli bir durumdur. Bu hareketn sonucunda süt artar. 
 
Çocuk meme emerken süt ile birlikte bir miktar havada yutar, bu çocuğun yuttuğu sütün çıkınasına sebep olur, anne bunu kus;na zannederek merak edebilir. Bunu önlemek için çocuk emzirme arasında ve emzirildikten sonra annenin çocuğu kendi omuzuna dayayarak dik tutması ve arasıra eliyle arkasına hafifce vurması, çocuk geğirip yuttuğu havayı çıkarancaya kadar beklemesi gerekir. 
 
Meme saatleri gündüzleri üç saat arayla gecelerı ise daha uzun olmak üzere ayarlanır. Bu üç saatlik müddet değişmez bir kanun değildir. yalnız ikibuçuk saatten evvelde olmamalıdır. Bazan annenin sütü az olabilir. Bu gibi hallerde memede süt yok diyerek çocuğu memeden kesmek doğru değildir. üçdört hafta kadar sabretmek, çocuğa düzenli meme emzirmek gerekir. Meme ne kadar çalıştırılırsa gelen süt o nisbette dahada artar. Bebeğin gelişminde gözle görülür bir problem ve gelişme geriliği görülüyora persentil hesaplama tablosu bakılarak bebeğin ideal boy kilo değerlerinde olup olmadığı tespit edilmelidir. Eğer ideal bir persentil cizgisine sahip değilse ilk 6 ay içinde doktor görüşü alınarak ek gıdaya başlanabilir.
 
Emzirme döneminde anne kendine dikkat etmesi gerekir, fazla yorgunluk, fazla üzüntü sütü azaltır. Adetler basladı diye çocuğu memeden kesmek doğru değildir. Belki bir kaç gün çocukta geçici hafif bir ishal görülebilir. Buna rağmen emzirmeye devam edilir. Emzirme esnasında yeni bir gebelik başlamasıda çocuğu memeden kesmek için bir sebep teşkil etmez. Annenin bünyesi sağlıklı ve kuvvetliyse çocuğu emzirmeye devam edebilir. 
 
Bu yazımda sizlere yeni doğan bebek bakımının önemli noktalarından bahsettim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bebeğinizle birlikte sağlıklı mutlu ve huzurlu bir yaşam dilerim.
 
Toplam blog
: 3
: 164
Kayıt tarihi
: 19.12.16
 
 

1986 doğumluyum. Cumhuriyet Üniversitesi mezunuyum. Milliyet / Alim Anne Blogumda  neler okuyacağ..