Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '09

 
Kategori
Dünya
 

Yeni dünyada Rollerin Üstlenilmesi ve İran

Yeni dünyada Rollerin Üstlenilmesi ve İran
 

Resim; http : //www.resimvadisi.com /Adresinden alınıp düzenlenmiştir.


Merkez olarak adlandırılan noktalar vardır.

Yenidünya merkezinin ana halkasını bir başka söylemle birinci dairesini oluşturan bugün üzerinde Türkiye, Suriye, Irak, İran, Filistin-İsrail, kısmen de olsa Mısır, Ürdün ve Lübnan devletlerinin bulunduğu topraklardır.

Şayet dünya eksenli bir merkez kabul edilecekse; bu toprakların bulunduğu sınırlar içerisinde kurulu bulanan yukarıda sayılı ülkeler önem kazanmaktadır.

Neden?

Gittikçe yaşlanan ve kalabalıklaşan bir dünya, hızla değişen teknolojik gelişmeler.

Değişen bu teknolojik gelişmeler için gelecekte ihtiyaç duyulan tüm kaynaklar, özellikle bugün için bir anlam ifade etmeyen ama gelecekte su ve hava kadar gerekli olacak kaynaklar.

Ana deney üssü olarak kullanılacak alanların ve deneklerin çokluğu.

Kim ne derse desin mistik inanış gereği manevi değer yargıları ile tıpkı bugün olduğu gibi gelecekte de önderlik etme erk’ i… Yönetme isteği…

Binlerce yıldır bu topraklara yapılan yatırımların alınması isteği.

Stratejik olarak bu ülkelerin topraklarına iştahla bakmayı gerektiriyor.

Bir parantez içi yaparak stratejiyi de görev belirleme, yöneltme, gütme olarak tanımladıktan sonra strateji belirleme; birlikteliğin (organizasyonun) görev ve amaçlarını tanımlayarak, dış fırsatları ve tehlikeleri değerlendirdikten sonra kendi güçlü ve zayıf yönlerini inceleyerek belirli bir stratejik yön üzerinde karar vermesi sürecidir.

Şimdi kimler bu kararı verir?

Kaynakları bu güne kadar kullanan egemen güçler!

Bir başka ifade ile o güçlerin kullandığı tüm yapılanmalar (devletler, dernekler, örgütler…)

Konuya aslında ilk iki blogda biraz da olsa giriş yapmıştım.

Şimdi kurulacak yenidünya düzeninin içerisinde ülke olarak İran’ nın rolü ya da bir başka söylemle İran’ nın incelenmesi işlevini açmamız gerekiyor.

İran İslam Cumhuriyeti, Ortadoğu da 32 00 kuzey enlem, 53 00 doğu boylamında, 1.648 milyon km2 yüz ölçümüne (bölgede Türkiye’den yüzölçümü itibari ile tek büyük devlet, aynı zamanda dünyada da 18’ inci sırada) sahiptir.

Afganistan’la 936 km, Ermenistan’la 35 km, Azerbaycan sınırı 432 km, Azerbaycan - Nahçıvan sınırı 179 km, Irak 1, 458 km, Pakistan 909 km, Türkiye 499 km, Türkmenistan 992 km ve 2, 440 km sahil şeridi olmak üzere toplam da 5, 440 km sınırlara sahiptir.

İran; 68.688.433 (Temmuz 2006 verileri) nüfusa sahip olup yıllık nüfus artışı %1, 1 ve nüfusun etnik dağılımı; Persler %70 Azeriler %19, Kürt %7, Arap %3, diğer %1.

Bunların %89 Şii Müslüman, %10 Sünni Müslüman, Zerdüştçü, Musevi, Hıristiyan ve Bahaîler %1dir.

Kullanılan diller ve lehçeleri ise Persce ve Pers Lehçeleri %72 (Farsça), Türkçe ve Türk lehçeleri %18, Kürtçe %7, Arapça %1, diğer %2 dir.

32 eyalet şeklinde idari yapısı vardır. İran’ nın arazisi genelde engebeli, dağlarla çevrili, yüksektir; orta kısımlarda çöl ve dağ havzaları vardır; kıyılarda ovalar yer alır. Deniz kıyılarında subtropikal iklim hâkimdir. Ülke genelinde bozkır iklimi etkisini gösterir. En alçak noktası; Hazar Denizi -28 m, en yüksek noktası; Kuh-e Damavand (Damavand Dağı)5, 671 m dir.

Gerek coğrafi konumu, gerek sosyolojik yapısının incelenmesi ile bize bu ülkenin sınırları içerisinde geçmiş de birçok medeniyet kurulduğunun göstergesini vermektedir.

Bilimsel olarak yapılan incelemeler ışığında tarihte İran sınırları içerisinde;

Devamı Yenidünyada Rollerin Üstlenilmesi ve İran-2' de...

Yararlanılan Kaynaklar:

http : //www.jobnak.com/

http : //www.21yyte.org/

http: //http://www.hurriyet.com.tr/

http :// tr.wikipedia.org/

http : //www. Irankültürevi.org.

Xinhua, "New evidence: modern civilization began in Iran", 10 Aug 2007,

Iran Daily, "Panorama", 3 Mar 2007,

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..