Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '20

 
Kategori
Sağlık
 

Yeni Dünyaya Merhaba

Tüm dünyayı etkileyen Coronavirüs/ COVID-19 sayesinde olağanüstü günler yaşıyoruz. Bu günlerin ne zaman biteceği üzerine çok sayıda tahminler var. Ancak şu kesinlikle olmayacak. Bir akşam haberlerde  Coronovirüs’ ün bertaraf edildiğini, yarın herkesin günlük hayatına dönebileceğini kesinlikle duymayacağız. Biz virüse, virüs bize alışacak. Aynı dudak uçuğuna neden olan virüs gibi birlikte ortak yaşamanın yolunu bulacağız. Belli bir zaman sonra aşısı ve ilacı piyasaya sürülecek. Grip aşısında olduğu gibi eczaneler camlarına Corona Aşısı geldi yazacaklar.

Dünya salgın hastalıklar nedeniyle benzeri günleri defalarca yaşadı. Corona virüs de bizim zamanımıza denk geldi. Bundan şikayet edebilirsiniz. Bizdeki de ne şans diyebilirsiniz. Ancak gelecek günlerde insanlığın, çok daha kötü günler yaşamayacağını hiç kimse garanti edemez. Hayatın gerçeğini, yaşam döngüsünü, doğanın gücünü, dünyanın bir dengesi olduğunu, dünyadaki tek canlı varlığın bizler olmadığını  anlamak ve kabul  etmek zorundayız. Bu gerçeği bireylerin, şirketlerin, ülkelerin anlaması ve kabul etmesi gerekmektedir. Bu gerçeği kabul ettiğimiz ve anladığımız oranda, gelecek afetlerden kendimizi en az hasarla kurtarabiliriz. Ocak ayının sonunda Dünya Sağlık Örgütü gerekli uyarıyı yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü uyarısını zamanında ve yeterli etkide yaptımı ? Bilinmiyor. Uyarının ardından , bence hemen hiçbir ülke gerekli önlemleri almıyor. Zira yöneticilerin o günlerdeki öncelikleri farklıydı. Salgın yayılınca, panik başlıyor, maske ve corona test kiti yetersizliğine çözüm aramaya başlıyorlar.

Corona virüs ve neden oldugu/olacağı ekonomik krizin ardından hiç kuşkusuz tüm dünya bundan bir ders çıkaracak. Eski alışkanlıklarımızın bir kısmını süratle terk edeceğiz. Yaşam tarzımızı değiştireceğiz. Sadece bireyler değil. Şirketler ve ülkeler de ...

Bana göre;

Global dünya bitti.

Artık ülkeler arası seyahatlerde çok daha sıkı önlemlerle karşılaşacağız.

AB zaten can çekişiyordu. Tartışılması kaçınılmaz olacak.

Bu tarihten sonra yapılacak seçimlerde kimsenin kazanma garantisi olmayacak. Şu an iş başındakiler çok kötü bir sınav verdiklerinin farkındalar. Çok farklı düşünce akımları çıkacak.

Bu karantina günlerinden sonra gerek psikolojik etkilerle, gerek çöken ekonominin etkisiyle uzun bir kısmi karantina günleri yaşanacak.

Çalışma şekillleri epeyce değişecek. Bu dönemde zorunluluk nedeniyle denenen evden çalışma, bankaların yarım gün çalışması gibi önlemler benimsenecek ve iş hayatına yerleşecek.

Tüketici tercihleri, tüketicinin satın alma şekilleri, sosyal hayat , yerleşim, kısacası yaşam şeklimiz epeyce değişecek. Örnegin bu salgından sonra öpüşerek selamlaşma herhalde azalır...

Bireylerin sağlık durumlarını yakından izleyecek bir yöntemi çok yakın zamanda bulurlar, diye düşünüyorum.

Ancak tüm bu yazılanlar açlık ve sefalet içinde yaşayanlar, içeçek temiz suyu bulamayanlar için geçerli değil elbette. Dünyada bir günde açlıktan ölenlerin sayısını incelerseniz, dünyada küçümsenmeyecek bir nüfusun Corona’ dan çok daha vahim olayları hergün yaşandığını görebiliriz. Corona’ nın bu denli gündeme gelmesi zengin-fakir ayrımı yapmamasından kaynaklanmaktadır.

Kapitalizm bundan ne ders çıkaracak ? Bilemem. Dünyanın geleceği kapitalizmin alacağı derslere bağlı. Ama en yakın zamanda virüsten etkilenmeyen ürünler pazarlamaya başlarlar.Sonra ne olur ? Geçen yıl hayatını kaybeden Stephen Hawkıng’in uyarılarına bakın. Hawkıng ‘’ İnsanlığın önümüzdeki yüzyıl boyunca uzayda kendine yeterli koloniler kuracak teknolojiye erişmesi gerektiğini’’ söylüyor.

 
Toplam blog
: 43
: 801
Kayıt tarihi
: 23.01.11
 
 

1981 yılında Eğe Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olmuştur.1984-1992 yıllarında Türkiye Z..