Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yeni ekonomik parametreler 8

Felaket satın almak: 

 

Bu, ilk kez görülen bir durum değil. Bazı kumarbaz yatırımcılar, krize de yatırım yaparlar. Tabii ki kriz, istikrar isteyen iktidar seçkinleri tarafından en son şık olarak bırakılsa da, felaketin kaçınılmazlığını öngörüp, bundan kazanç sağlamak da mümkün. Örneğin, 1994’de dolar 1 günde 3 katına çıktığında, köstebeklerden bilgi almadan bunu öngörenler, belki de tarihin en kısa sürede en büyük kazancını elde ettiler. 

 

Ancak, yeni durum bundan başka. 2007’den beridir epeyi yatırımcı kriz / risk felaket satın alıyor. (Bunun felaketi öne alması durumu, bir başka metnin konusu.) 

 

Neden? 

 

Eh, bazı denizciler denizin bittiğini geminin gidişinden görebiliyorlar. Yoksa, kimse 1929 Krizi’ni doğrudan yaşamış değil. Yine de, bazı bilgili yatırımcıların oradan ders çıkardığı muhakkak. 

 

Felaket satın alma durumunda ne olur? 

 

Reel emtiada ‘forward’ (ileri) alış artar. Dolayısıyla ekstra talep nedeniyle, fiyat şişer. 

 

Yani: 

 

İnsanlar artık buğdayı yemek veya gelecekte yemek için depolamak için almıyor. (Zaten aldığı hiçbir reel veya sanal metayı görmüyor bile yatırımcı. Gördüğü yalnızca, uçuşan sayılar.) 

 

Bunun 3 anlamı var: 

 

Bir: Reel sektörün sanallaşması. 

 

İki: Sanal sektörün oldukça zedelenmesi. 

 

Üç. Bazı reel sektörlerin (inşaat gibi) çökmesi. Çünkü toplam yatırım, her zaman sabittir ve bilinir. Yani, dünyada kayıtdışı ekonomi çok ama miktarı kesin biliniyor. 

 

Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşlar (yatırımcıların bu alanlara girmesine izin verilmemesini sağlamaya çabalayarak) bunu engellemeye çabalıyor ama zaten onların kuruluş nedeni bunu (yani sömürüyü) yaratmak (bunu Barnett söylüyor). Eskiden mali araçlar farklıydı, şimdi başka. 

 

Çok küçük bir yüzdenin yaptığı biçimde, aslında felaketin önünün alınabileceğinin kanıtlanması ortaya çıktı. Bu yeni bir durum. Tamam Verhulst, bunu 1830’da matematik olarak kanıtlamıştı, yani yaşamda Malthus haksızdır. Piyasalar reel epistemi ancak kullanıyor

 

Ortaya toplamda şöyle bir panorama çıkmış oluyor: 

 

Kitlenin tamamı için, felaket ancak geldiğinde var. Tsunami dalgasını gördüklerinde kaçma tepkisi veremiyorlar. Akil adamlar çok bürokrat ve yeni durumlara uyumsuz. Bazı hainler ve bazı çok bilgili kişiler, felaketi de bir bilgi aracı olarak kullanmaya başladı. 

 

Yani. 

 

Bir savaş olarak ticaret yeni şerhler kazanıyor. 

 

Bu konuyla ilgili olarak, benim tarihten en sevdiğim anekdot şudur: Vikingler kıtlık nedeniyle Viking Çağı’nda Avrupa’nın altını üstüne getirirlerken, bir huyları varmış: Yeni karşılaştıkları bir toplumla önce savaş ederlermiş. Ancak yenemezlerse, onlarla ticaret yaparlarmış. 

 

Felaket satın alanlar da benim için yeni bir anekdot. Koloniyalizmin altın çağında zengin çocukları, en riskli bölgelerde ticaret yaparlarmış, sırf prestij kazanmak için. Bu, yeni felaket satın alıcılar da benim için bir bakıma öyleler: 

 

Boynumu kırmayı göze aldım, kar benim. 

 

Onlardan öğrenilecek davranış şu: Bazı risksever insanlar, tuhaf davranışlar gösterdiğinde, bilin ki felaketin eli kulağındadır. 

 

Bundan 10 yıl önce, ABD’nin kredi notunun düşürüleceğini herhangi biri yazsaydı, millet ona bir tarafıyla gülerdi. Ancak birileri buna göre pozisyon aldı. 

 

Sonuç şu oluyor: 

 

Barnett’in Krupp faşizminden öteye geçen ticari-askeri faşizmi, geri tepiyor. Çarşıdaki pirince giderken, evdeki bulgurdan oldular. Tüm dünyaya mal satacağız derken, asıl 1 milyarlık ve kişi başına yılda 50.000 dolarlık pazarı kilitlediler. Geri kalan 6 milyar kişi, kişi başına yılda 1.000-2.000 dolar getiri sağlayacaktı. 

 

Bundan sonra ne mi var? 

 

Karaborsa ve harp zenginleri. Örneğin birileri, Libya’dan 10 milyar dolarlık altın külçe aldı ve onlara silah verdi, kuşkusuz 1’e 5 karla. Antakya, Suriye vakası nedeniyle, 2 milyar TL kazandı (bu vakada bunun için özel bir şey yapılmadı, yalnızca uygun koşullar önceden de mevcuttu). 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..