Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '14

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Yeni Eleman Alımı

İşe doğru adamı almak ilk adım, ikincisi işe adapte etmek üçüncüsü ise adamı işte sürekli kılmaktır.

Yeni eleman alımı sürecinde adaylarla görüşmeler, alınacakların belirlenmesi, işe başlatılmaları ve işletmeye uyum sağmaları konularında yöneticilerinize ne ölçüde sorumluluk veriyorsunuz? Yeni elemanlarla ilişkiler ve işe alınanların şirkette tutulmaları konularında yöneticiler sorumluluk almak: bu süreçte önemli bir rol oynamak zorundadır.

Yöneticiler şirkette yeni işe başlayan elemanlarla iletişim içinde olarak ve onlarla alışma sürecinde destek vererek gerek işe alma uygulamalarında, gerekse çalışanların elde tutulmalarında daha iyi bir kültürün yaratılmasına katkıda bulunabilirler. Eleman alımı süreçlerinin büyük bir kısmında yöneticiler adayla görüşme yapar ve adayın uygun olup olmadığı konusunda insan kaynakları departmanına bilgi verirler. Oysa yeni elemanların şirket kültrüne en iyi şekilde uyum sağmalamarı ve şirkette kalmaları için yöneticilerin, adaylarla görülme aşaması sonrasında da sürecin içinde yer alamaları gerekir. Yöneticileri yeni bir elemanın işe başlama tarihinden önce, o tarihte ve sonra sürecin içinde tutmak için aşağıda belirtilen beş öneriyi uygulamanızda yarar olacaktır.

1. Yeni elemanlarla yöneticilerin yeni elemanın işe başlama tarihinden önce birlikte dolduracakları kontrol listeleri hazırlayın.

2. İnsan Kaynakları departmanının ve işe almadan sorumlu kişilerin yeni elemanın ilk günündeki sorumlulıklarının neler olduğunu belirleyin. Her iki tarafın da bu süreçte kendilerine düşen görev ve sorumlulukları olup çabaları arasında eşgüdüm sağlamalıdır. İnsan Kaynakları departmanı oryantasyondan sorumlu olabilir ve yeni elemanlarla şirketteki ilk günleri için bir program verebilir.

3.İlk hafta için sorumlulukların neler olduğunu belirleyin. Yeni elemanın şirketteki ilk haftasında İnsan Kaynakları departmanının yöneticileri yeni elemanın, çalışanlara tanınan haklarından yararlanmak için doldurulması gereken tüm formların tamamlanmış olmasına dikkat edin.

4. İlkn 30 ile 90 günlük süre içinde alışma sürecinin tamamlanması için çalışın. İşe almadan sorumlu yöneticiler, oryantasyon aşamasının başarıyla tamamlanmasını ve yeni elemanla şirket kültürü arasında uzun vadeli bir uyumun gerçekleşmesini sağlamalıdırlar.

5. İlk 90 günlük süreden sonra da yeni elemanın gelişmesi için çaba gösterin. Yeni elemanın işe baladığı ilk günlerde hedeflerin ve beklentilerin belirtilmesinden sonra yöneticilerin, değişen proje ve müşteri önceliklerini değiştirmek için yeni elemanlarla birlikte çalışamaları gerekecektir.

 

 
Toplam blog
: 2
: 66
Kayıt tarihi
: 11.12.11
 
 

İş hayatını ilgilendiren yazılarımı bu blogumda da paylaşmak istiyorum. Girişimcilik, yeni iş fik..