Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '08

 
Kategori
Eğitim
 

Yeni felsefe dersleri 2

Yeni felsefe dersleri 2
 

“YENİ”

FELSEFE,
SOSYOLOJİ,
PSİKOLOJİ,
MANTIK
BİLGİ KURAMI

DERSLERİ PROGRAMLARI… -2

Yeni program taslağından bazı örnekler


FELSEFE

“Erciyes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Ersoy Taşdemirci başkanlığında hazırlanan ve bir tek felsefi metne bile gönderme yapmayan, içinde neredeyse filozof adı geçmeyen, yazım ve bilgi yanlışlarıyla dolu… yeni felsefe dersi program taslağı…” YILMAZ MURAT BİLİCAN05/10/2008 Radikal

Taslakta felsefe dersinin amaçları arasında sayılan “milli değerleri özümsemek”, “saygılı ve hoşgörülü olmak” gibi başlıklar- maddeler felsefenin değil; tarih, siyaset ve ahlak bilgisi dersinin konusu olabilir.


Taslakta, çeşitli yönlendirmeler söz konusudur. Sözgelimi, “varlıkların meydana gelişinde bir amaç olup olmadığı” gibi bir konunun öğrenci tarafından tartışılması ve belirlenmiş ve tek sonuca varması beklenmektedir: “Her varlığın meydana gelişinde bir amaç vardır.” Bu, gerek bilimlerde gerekse felsefede terk edilmiş bir görüş olan teleolojinin öğrenciye benimsetilmeye çalışıldığı anlamına gelmektedir. FELSEFE GRUBU DERS PROGRAMLARI ÇALIŞTAYISONUÇ BİLDİRGESİ(21 Eylül 2008)


Taslakta, tanrının varlığını kanıtlamak temel ilke-amaç olarak benimsenmiştir :
Aşağıdaki paragraf öğrencilere okunarak etkinlik sonlandırılır.
“Doğa hakkındaki gözlemlerimiz bize onda bir düzen olduğunu göstermektedir. Doğa hakkındaki bilgimiz arttıkça onun parçaları arasındaki karmaşık uyum ve genel yapısındaki olağanüstü planlılık daha açık bir biçimde kendini göstermektedir. Bu uyum düzen ve planlılık ne kendi kendini ortaya çıkabilir, ne salt bir rastlantının ürünü olabilir. Bu olağanüstü makinenin sisteminin gerisinde, akıllı, bilgili, planlı bir varlık olmalıdır. O, ancak Tanrı olabilir. O halde tanrı vardır, tanrı var ki biz varız, evren var, evrendeki düzen var, zaman var, hayat var, ölüm var. (Felsefeye giriş Prof. Dr. Ahmet Aslan, Mart 2005)” Ancak alıntının devamı yer almadığı gibi Ahmet hocanın düşüncesi farklı-ters yüz verilmiş. Programında kaynakça aktarımı bilimsel ölçütlere uyulmamıştır.


Üniteler tanıtılırken, ‘Din ve Felsefe’ ünitesinde, ‘Tanrı Hakkındaki Görüşler’ başlığı altında, ‘Tanrının Varlığını Kabul Edenler’, ‘Tanrının Varlığını Reddedenler’, ‘Tanrının Varlığı veya Yokluğunun Bilinemeyeceğini Öne Sürenler’ konularına değinileceği belirtilmektedir. Ancak taslak programda, ünite içerisinde, konu ile ilgili etkinlik yapılmamaktadır. Tanrının varlığı ile ilgili Teizm, Ateizm, Panteizm, Agnostizim, Deizm gibi görüşlere yer verilmelidir’ ifadeleriyle geçiştirilmiştir.


Siyaset ve Felsefe ünitesinde, etkinlik kapsamında ‘Bir saat adaletle hükmetmek, bir sene ibadet etmekten daha hayırlıdır’ diyen hadis -i şerife yer veriliyor. Bu hadisin konu olacağı bir kompozisyon yazılması istenmektedir. Radikal 03/10/2008

Sanat ve Felsefe; “Sanat Eseri Özgündür” adlı etkinlikte verilen örnekler: Mihriban adlı türkünün sözleri, Selimiye Camii’nin fotoğrafı ve Osman Hamdi’nin Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablosunun ibrik eklenmiş bir kopyası.
“Yaşamda Sanat” etkinliğinde ise, Çanakkale Savaşı filmi, Mehmet Akif’in Çanakkale şiiri, Necip Fazıl’ın Zından’dan Mehmet’e Mektup ve Nâzım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları (bu da kantarın topuzu meselesi) örnek veriliyor.” YILMAZ MURAT BİLİCAN İzmir Amerikan Koleji felsefe öğretmeni.

 
Toplam blog
: 23
: 1322
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

Sosyolog olarak mezuniyetimle birlikte; iki yıl köy öğretmenliği (birleştirilmiş 5 sınıfta tek öğr..