Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yeni Generation nereYe?

Yeni Generation nereYe?
 

Gen Y


Konumuz; son günlerde çeşitli mecralarda sıkça duyduğumuz, danışmanlara ve danışmanlık şirketlerine konu olan ve pek çok şirketin gündemindeki bir konu Y jenerasyonu. Farklı boyutlarda ve farklı şekillerde karşımıza çıkan, çeşitli profildeki kişilerin bir şekilde yorumlamaya çalıştığı, anlamlandırmaya çalıştığı; bir kuşağın durumu, beklentileri, yaşam stili ve şeklinden bahsediyorum aslında. Kimilerine göre 1980 sonrasında doğan kesim, kimine göre ise 1983 sonrası kimilerine göre ise 78 ve sonrası doğan kesim, bu kuşağın çocukları. Aslına bakarsanız bu nesilde; doğum yılı -evet önemli- bir kriter olmakla beraber asıl belirleyicilik teknoloji kullanımı, yenilikçilik ve yaşam tarzının farklılığı ile öne çıkıyor.

Türkiye nüfusunun genç nüfusa sahip olması dolayısıyla dünya’da 2. Ülke olduğunu düşünürsek; genç nesli tanıma, onun ihtiyaçlarını anlama, toplumsal, kültürel ve ekonomik bazı çalışmaları yaparken bu kitleyi unutmadan hareket etmeye çalışma isteği dolayısıyla konunun bu denli gündemde olması normal, fakat işte bu açıdan bakıldığında normal. Diğer yandan Türk toplumuna bakarak bu analizi yapmaya kalktığımızda ise Avrupa Y’si ve Türkiye Y’si belirgin olarak farklılaşıyor Bu doğrultuda bu kuşağın analizinin sadece Amerika’ya göre değil kendi toplum özelliklerimizi düşünerek bize göre yapılması önem kazanıyor.

Türkiye’de şu anda bu jenerasyonda yaşayan yeni neslimiz nelerden hoşlanıyor, neleri beğeniyor-neleri beğenmiyor, en çok hangi konular dikkatini çekiyor, ne kadar tatminkar veya ne kadar istekli, çalışma yaşamına bakışı nasıl, şimdiden ve gelecekten beklentileri nedir, gerçekte konuşulan kadar sosyal medya araçlarını sosyal öğrenme platformlarını kullanıyor mu? Yoksa sadece nette tanışma ve oyun ve kaynaşmanın ötesine geçemedik mi? Bu konuda bizim tarafta irdelenmesi gereken çok nokta var. Biri gerçekten bu konuda ciddi bir araştırma yapmalı. varsa da paylaşmalı. Son zamanlarda kurumsal firmaların gözü kulağı burada. Herkes çalışanlarını daha iyi tanımaya çalışıyor, çeşitli konferans ve seminerlere katılıyor ve bu anlamda projeler geliştiriyor. Gerçekten bundan verimli sonuçlar alabilmemiz için genellemenin ötesinde verilerin sağlanması kritik. Ve bugün bir arkadaşımın paylaştığı yazıyı eklemek istiyorum. Futuristler bu konuyla ilgili diyor ki; “Her 20 yılda bir jenerasyon değişir ve bu 80 yılda bir aynı sirkülasyonda devam eder. Bu jenerasyonları belirleyen temel alan uyanışlar ve çöküşlerdir. Uyanış döneminde doğanlar yaşlılığını çöküş döneminde geçirir. Sizce neslimiz söylendiği gibi tüm Y Gen özelliklerini taşıyor mu? Bir uyanışın başlangıcında mıyız?

 
Toplam blog
: 4
: 479
Kayıt tarihi
: 07.01.09
 
 

“İşimi seviyorum.” Bu sözü söyleyebilen şanslı bir azınlık içinde olduğumun farkındayım. Kendi kendi..