Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '18

 
Kategori
Güncel
 

Yeni Köşe Yazıları / Torpil Afeti ve Liyakat, Teknoloji Hızırı Elon Musk, Hırvatistan ve Belçika

Yeni Köşe Yazıları / Torpil Afeti ve Liyakat, Teknoloji Hızırı Elon Musk, Hırvatistan ve Belçika
 

İşe Almada Torpil Afeti ve Liyakat: Bu aslında bugünlerin de konusu değildir. Belki de Türkiye’deki çok partili dönemin başından beri işe yerleştirmede “Hamili kart yakinimdir” yani “Torpil” her  zaman en geçerli yöntem  olmuştur. Sahip olduğu yetenekler, eğitim düzeyi ve iş tecrübesi veya başka bir deyişle liyakat değil de “Bizdendir” yaftası işe girmek için hâlâ baş roldedir.

            Bu afeti büyük ölçüde yok edebilmek için uzun yıllar önce  KPSS getirildi ve en yüksek puan alandan başlamak üzere bu sınav sonuçlarına göre işe yerleştirmeler başladı. Ancak özellikle FETÖ çetesinin yaptığı büyük çaplı soru hırsızlıklarıyla sistem iyice hercümerc oldu. Binlerce FETÖ elemanı ordu, polis ve yargı gibi gözde ve kilit kamu birimlerine yerleştiler. 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünü takiben bunlar devletten temizlendi ama hâlâ işe almada etkin bir liyakat sistemi oluşturulamadı. O kadar ki; çok iyi eğitim görmüş, dereceyle mezun olmuş ve hatta yurt dışında yüksek lisans yapmış pırıl pırıl gençler iş bulamazken, hiçbir özelliği olmayan  kimseler torpil sayesinde yüksek maaşlı yerlere yerleştiler. Bu hem liyakat denen olgunun değerini yerle bir etti, hem de yurt dışına doğru görülmemiş bir beyin göçü  talebi doğdu.

            Öte yandan iş güvenliği sağlamak için iyi niyetle uygulamaya konulan taşaron firma elemanlarının kamuya alınması da etkili bir torpil alanı oldu. Kimi kurumlar bazı hizmetlerini görebilmek için anlaştıkları taşaron firma elemanlarını sözleşmeli işe aldılar. Tabiatıyla KPSS’den yüksek puan alanlar açıkta kaldı.

            Bir ülkeyi batıran da, zirveye çıkaran da işi gücüdür. Ancak batıranlar adam kayırma ve torpille işe giren niteliksizler, zirveye çıkaranlar da ( Almanya, Japonya ve G.Kore gibi) liyakat sahibi nitelikli elemanlardır.

İlgili resim 

Teknoloji Hızırı Elon Musk: Geçenlerde Tayland’da bir grup öğrenci dev bir mağarada sıkışıp kalınca bütün dünyada gündem konusu oldu. Mevcut tekniklerle ucu bucağı belirsiz bu mağaradan çıkarılamayan çocukları kurtarmak için bilinen  teknikler yetersiz kalınca; ünlü  teknoloji yatırımcısı ve mucit Elon Musk devreye girdi ve iki yeni sistem önerdi. Musk bununla da kalmadı. Bu sistemler hemen üretilip kullanılması için Tayland’a gönderildi. Gerçi Taylandlı dalgıçlar bunlara gerek kalmadan çocukları kurtardılar ama Amerikalı teknoloji gurusu Musk dünyanın “Yeni Teknoloji Hızırı” oldu. Yarın bir yerlerde buna benzer bir çaresizlik durumu  ortaya çıkarsa Elon Musk hemen harekete geçebililir. Keşke 302 kişinin öldüğü Soma Faciası’nda da ona ulaşabilseydik.

      Bence Elon Musk’ın en görkemli başarısı, dünyaya yönelecek dev bir göktaşı ortaya çıktığında hemen yok edici bir uzay aracı yapıp, asteroide göndermek olacaktır.hırvatistan milli takımı ile ilgili görsel sonucu 

 Futbolda Hırvatistan ve Belçika Örneği: ilki 2018 Dünya Kupası finalisti..Öbürü de üçüncülük maçı oynayacak.Ortak noktaları asrın seyir sporunda bilimsel yaklaşımları, açtıkları nitelikli futbol okullarında eğitim gören gençlerin bugünlerde dünyanın zirvesine çıkmaları..Halbuki biz elli küsür yılda tesadüfi yakaladığımız bir altın jenerasyonla, Dünya Kupası ve Avrupa Kupasında birer üçüncülük aldık. Tabii ki sonrası gelmedi ve bir türlü başka organizasyonlara gidemedik.Buna rağmen futbolumuzda bir karışıklıktır gidiyor. Külüplerimiz 11 yabancı ile lig maçı oynuyor, hep açılacağı söylenen federasyon futbol okullarından eser yok. Sadece külüplerin altyapı çalışmaları var ve onlardan yetişip A takımlarında oynayan da hemen hemen yok gibi.Gözümüz Almanların yetiştirdiği gençlerde.Onlar da Almanya’yı seçip, buraya gelmezse milli takım onbiri bile zor çıkacak.

 Ya spor olsun yeter deyip, San Marino gibi  hep altlarda kalmayı benimseyeceğiz ya da gıpta ettiklerimiz gibi olmak için çok çalışmayı seçeceğiz.Karar bizlerin..

 

             

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..