Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '09

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Talip Apaydın'a Onur Ödülü Verdi.

İzlenimler, Gizemli Bir Söyleşi, Nabide KILINÇ

24 Kasım Öğretmenler Günü’dür. İzmir’de Prof. Dr. Kemal Kocabaş Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği olarak “2009 Mustafa Necati Öğretmenlik Onur Ödülü” nü Talip Apaydın’a vermiştir.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bu ödülü Talip Apaydın’a takdim etmiştir.

Talip Apaydın; Köy Enstitülerinin yılmaz koruyucusu eğitimci, Cumhuriyet’in üstün ilke ve devrimlerine inancı ve bağlılığıyla, ışığıyla bir çok kitabı yayımlanmıştır.

Talip Apaydın dupduru bir yazardır. Soyadı gibi aydınlık ve duru. Onun “Define” adlı eseri ne güzeldir.

Müzik dehası Köy Enstitülerinin, Talip Apaydın.

Talip Apaydın’ın yıllar önce mayıs 1998 tarihli öğretmen dünyası dergisinde bir yazısı yayımlanır. “Çağdaş İnsan Olmak” başlıklı.

Yazıdan bir alıntı yapalım;

“Nedir Çağdaş İnsanın nitelikleri? Önce akıldan ve bilimden yana olmak. Demokrat bir kişilik sergileyebilmek. Ülkenin, dünyanın, tüm insanlığın sorunları ile ilgilenmek, konulara duyarlı olmak. Kendi çıkarlarını öne almadan, haklarının ve görevlerinin bilincinde olmak, onları bireysel ve örgütsel gücüyle savunmak. Değişen dünyanın, gelişen uygarlığın ayrımında olmak, hep yeniden yana tavır koymak. Sanatsal beğenisi ve düşünsel yapısı ile evrensel değerlere açık olmak. İnsan haklarının savunucusu olmak. Sürekli okumak, düşünmek, kendisini yenilemeye çalışmak. Kendisine tanıdığı hakları, başkasına da tanımak, bencillikten kurtulmak. Kendi toplumuna olduğu kadar başka toplumlara da, gelecek kuşaklara da bir sorumluluk duygusu taşımak. İş ve mesleği ne olursa olsun, böyle bir insan nasıl yaşar? Nasıl bir tutum sergiler. Elbette çağdaş bir insan bu. Çevresine ve toplumuna yararlıdır. Dürüsttür, içtenlidir. Yalandan, yapmacıktan uzaktır. Elinden geldiğince işini görür. Yararlı olur.”

Devam eder gider yazısı, Talip Apaydın’ın.

Yazının son cümlelerinde,

“Oysa ne gereği var? İnsan biraz daha alçakgönüllü olmaz mı? Bir insan gerçekten değerliyse, kendine güveni varsa, yararlı çalıştığına inanıyorsa, böyle abartılı gösterilere izin vermez. Rahatsız olur. Bunca sözü edilen demokrasi henüz inmedi ülkemize. Bu tutumla ineceği de yok. Çünkü tek tek birey olarak demokrat insanlar değiliz. Demokrat olmadan da, çağdaş olunmaz. Bunlar gerçek demokrat olmamanın göstergeleri. Bunlar kendilerini ayrıcalıklı sanmanın yanılgıları. Çağdaş insan olabilmek başka şey. Oraya varıncaya kadar yolumuz epey uzak. Daha epey çabalar gerekiyor. Kolay değil.”

Talip Apaydın aydınlık geleceğin ve gelecek kuşakların güvencesi. Talip Apaydın emekçi bir öğretmen. O mesleğini ve insan olmanın tüm inceliklerini ve özelliklerini kendi yaşamıyla ve tutumuyla beraber uygulamış Köy Enstitülerinin yetiştirdiği bir müzik dehası, eğitimci.

Talip Apaydın’ı 24 Nisan 2008 günü Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’ndeki toplantısında dinledim. Heyecanım diner mi, mutluluğum geçer mi o gün?

O gün de eğitimin canlandırılmasını konuştu, söyleşti.. Eğitimin canlandırılması için verdikleri çaba geldiği onca yoldan daha yorucuydu. Ancak o yorulmadı. Ülkenin o güzelim coğrafyasının içinde dolaşıp durdu. Ulusal eğitimden söz etti. Öz dilimiz, türkülerimiz oradan çıkıyor, dedi.

İnsanı insan yapan değer o gün oradaydı.

24 kasım 2009 Mustafa Necati Onur Ödülü’nde Talip Apaydın ağabeyimi İzmir’de ödül töreninde yaşamak ve dinlemek isterdim, olmadı. Sağlık ve saygı diliyorum.

Yeni Kuşak Köy Enstitülerinin Mustafa Necati Günleri’nin ardından 24 Kasım 2009 Öğretmenler Günü'nde Aziz Kocaoğlu tarafından takdim edilen onur ödülü için Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Kemal Kocabaş’ı kutluyorum. Bu heyecanı katıp, yaşatmıştır. Gönlüne sağlık.

İzmir'de 2010 Yılı içerisinde 20-22 Mayıs tarihleri arasında "Tonguç Günleri" sempozyumu yaşanacaktır...

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..