Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '18

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Yerel Yönetimler El Ele, Eskişehir’de Buluştuk

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Yerel Yönetimler El Ele, Eskişehir’de Buluştuk
 

Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç ile birlikte..


Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği olarak bu sene Eskişehir’de buluştuk. Eskişehir çıkartmasıydı diyebilirim.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Ayhan Türkseven ve arkadaşları çok görkemli bir program hazırlamışlardı.
En önemlisi Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt öncülüğünde muhteşem bir program hazırlanmıştır.

Eskişehir’i kucaklayan Yılmaz Büyükerşen’in hareketliliğinde gözlemlenen Eskişehir gezisi inceleme ve Buluşma bir hayli etkileyici oldu.

Eskişehir Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin programı için gelen Kemal Kılıçdaroğlu’nun demokratik örgütlere verdiği önemin yanı sıra,  özellikle Yeni Kuşak Köy Enstitüleri ruhunun, eğitim modelinden yerel yönetimlerin ve siyasal varlığın esinlenmesi , hayata geçirilmesine işaret etmekteydi.

Neler vardı programda? Neler gözlemledik? Değinelim.

Tepebaşı Belediye Başkanımızın programında şu izleri gördük. “Hayat Tepebaşı’nda başlar”
Gerçekten etkileyici programları, projelerini şehircilik ilkesine dayalı çağdaş ve yaşama dair hayatın içinden merkezleri kurarak, değerlendirerek kadınlara yönelik, yaşlıların bakımı ile ilgili bakım merkezlerini ve alzheimer bakım merkezini oluşturmuştur..

Buradaki tüm koşullar sağlık kadrosu ile hizmet vermekte sanırım ülkede tek bir belediyede oluşmuştur.
Bu konuda ülkenin her yerinden gelen talepler çoğalmakta, ancak sadece Eskişehir’e hizmet vermekte karşılayabilmektedirler.

Çocuk spor merkezleri ile ailelerin ve çocukların tüm ihtiyaçlarını bulacağı çağdaş hizmetleri gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Gala yemeğinde kendisi ile bir anı fotoğrafı çektirdik . Yaşam ünitelerinde Diş sağlığı merkezi de kurmuştur. Kendisi diş hekimi.

Çok başarılı bir belediyecilik, şehir ve insan ilişkilerinin yaşam kalitesi ile buluşmuş belediyeciliğin adı Tepebaşı ve Ahmet Ataç.
Kaldığım tesisi özellikle Tepebaşı Belediyesi’nin merkezinden seçmiş, tercih etmiştim.

Odun Pazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt aynı hızla verimli özellikle halk evlerinden esinlendiği duygularının ne kadar belediyecilik anlayışına yansıdığını gördük. Açtığı projeleri, gerçekleştirdiği sosyal, çağdaş Köy Enstitüsü modeli açılışlarının slaytlarını izledik.

Ve Yılmaz Büyükerşen’in yaratığı Eskişehir’i gezdik, gördük. Kendi elleri ile yarattığı bal mumu heykeller müzesini gezdim.

Her iki belediye Tepebaşı ve Odunpazarı belediye başkanımız Eskişehir buluşmasında yer alan tüm grubumuzu özenle ağırladılar. Teşekkür ediyoruz.

Yeni Kuşak Köy Enstitülerinin yerel yönetimlerle buluşan kaliteli programlarının eğitim ve sosyal belediyecilik anlayışında ne kadar verimli hale geldiği, dönüşebileceği yaşanmaktadır.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanımız Kemal Kocabaş’ın eşliğinde tüm şubeler oradaydı.

Her yıl bir Köy Enstitüsü’nü görmenin heyecanı ben de çok önemli hale gelmişti. Bu kez heyecanımız “Çifteler” idi.
Sanırım 5.000 dönüm üzerine kurulan Çifteler özellikle ana binası önünde toplanıldı, çevresi gezildi.

İlyas Küçükcan’ın Yunus Nadi ödülü aldığı kitabı Çifteler Köy Enstitüsü ile buluştuk. Eğitim modeline kazandırdığı yapıtı ile ödül almıştır. Kendisi ile birlikteydik.

Neden Çifteler denmişti? Çifteler Köy Enstitüsü Mahmudiye ve Hamidiye arasında kaldığı için Çifteler diyerek bahsetti Yakup Kepenek hoca. Yakup Kepenek hocamız Çifteler’de okumuş.

Dünyaya ışık olmuş, ülkenin koşullarından çıkmış eğitim modeli Köy Enstitüleri’nin bulunduğu yerlerin özel korunma bölgesi olmasını ve onarımının yapılarak korunması ülkenin eğitim, tarihsel modelinin anıt yerleri olarak tekrar tanıtılması, açılması gerektiğini düşünüyorum.

Çifteler heyecanım çoktu, özledik, köy enstitülerini anlatan pek çok eseri okumak yeterli değil. Tamamlanabilmek için gezmek incelemek görmek, yazmak gerekiyor. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Kemal Kocabaş tam da bunları gerçekleştirmektedir.

Pazar günkü Çifteler gezisinin ardından Kazım Kurt Odunpazarı belediye başkanımızla yaptığımız toplantı ve yemekten sonra vedalaştık.

Cumartesi günkü Tepebaşı Belediyesi eşliğinde gezilerden sonra başlayan panel ve program yukarıda bahsetmiştim. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Panelin konusu "2018 Türkiye, eğitim ve öğretmen" idi.

Büyükşehir Belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odun pazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Lüleburgaz eski Belediye Başkanı Emin Halebak, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar panelde idi.

Bir süre sonra salondan ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasına dek yürüyerek, çevreden halkın katılımı ve ilgisi ile karşılaştı.

Ve Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde panel devam etmekteydi. Katılan konuşmacıların ardından program akşam gala yemeği ile devam etti.

Programın açılışını görkemli marşları, türküleri ile mandolin ekibi Ayfer Kocabaş eşliğinde sundular.

Tüm üç gün süresince programlar belediyelerimizin görevlendirdiği personel tarafından eşlik edildi. Bizim personelimiz Fatma Yıldız’dı teşekkürler, sevgilerimi gönderiyorum.

Bir daha seneye bir başka buluşma ve yeri belirlenecek, önümüzdeki günlerde.

Şube başkanları ile bir araya gelinen kısa toplantıdan sonra Eskişehir toplantımız sona erdi.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin eğitime verdiği önem, bilimsel eğitime kattığı bildirgeler sonuçların Türk eğitim sistemine ciddi katkıları olacaktır..

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri  Eskişehir Şubesi ve Yönetim Kurulu’na teşekkürlerimizi bildiririz.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..