Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '15

 
Kategori
Futbol
 

Yeni Lider Fenerbahçe

Yeni Lider Fenerbahçe
 

Fotoğraf http://www.milliyet.com.tr/fenerbahce-trabzonspor-2-0-fenerbahce-trabzonspor-2156264-skorergaleri/?PAGE=1 adresinden alınmıştır.


Beşiktaş ve Galatasaray’ın puan kaybettikleri haftada evinde ağırladığı Trabzonspor’u 2-0 mağlup eden Fenerbahçe, ligin yeni lideri oldu.

Kadro kalitesi olarak rakibinden daha iyi olan Fenerbahçe, bir de Trabzonspor Teknik Direktörü Sadi Tekelioğlu’nun kadro tercihleri eklenince beklediğinden daha rahat bir maç kazandı. Bu nedenle de taraftarların bekledikleri yoğun baskı ve tempoyu çoğu zaman izleyemedik.

Sadi Tekelioğlu, özellikle defansta Douglas ve Marin gibi tecrübeli yabancıları kulübede oturtup, Alper Uludağ gibi genç isimleri sahaya sürerek büyük bir hata yaptı.

Gerçekten de maç başladıktan sonra Fenerbahçe ağırlığını hissettirmeye başladı. Her ne kadar ilk tehlikeli atak 6.dakikada Trabzonspor’dan gelse de kaleci Volkan, rakibe giden topu havada yakalayarak büyük bir tehlikeyi önledi.

Modern deyimle kompakt bir şekilde oynayan Fenerbahçe, bunun semeresini 11.dakikada aldı. Hazırlanış bakımından mükemmel gelişen Fenerbahçe atağında, Nani de topa çok güzel vurunca sarı- lacivertliler 1-0 öne geçtiler.

Bu golden sonra da oyunda üstünlük yine ev sahibi ekipteydi. Trabzonspor ise geride kaptığı topları Özer ve Mehmet Ekici gibi hızlı adamlarla rakip sahaya taşıyıp tehlike yaratmayı hedefliyordu. Fakat bordo- mavililer bunda başarılı olamadılar. Elbette Mehmet Topal’ın yerinde hamleleri de bunda etkili oldu.

Bu arada Sadi Tekelioğlu’nun yazımın başında belirttiğim hatası Fenerbahçe’nin özellikle kendi sağ kanadından çok rahat gelip pozisyonlar bulmasına neden oldu. Çünkü Trabzonspor’da sol bekte görev verilen Alper Uludağ, tecrübesizliği ve heyecanıyla Nani ile Gökhan Gönül karşısında tutunamadı. Bütün mücadeleleri kaybeden Alper, hatta iki defa da üzerine gelen topu sahada tutamadı.

Aynı Alper, tecrübesizliğinin faturasını iki dakika içerisinde gördüğü iki sarı kart sonucu kırmızı kartla oyun dışında kalarak ödedi. Fakat aslında Trabzonspor’a bu faturayı ödettiren böylesine bir maçta Alper Uludağ’ı sahaya süren Sadi Tekelioğlu’ydu.

Bu arada Fenerbahçe, golü bulduğu 11.dakikadan sonra da oyunun üstünlüğünü elinden bırakmadı ve rahat bir şekilde top çevirip istediği gibi oynadı. Buna rağmen sarı- lacivertliler beklenilen pozisyon sayısına ulaşamadılar. Fenerbahçe adına bu devrede gol dışında akılda kalan en önemli pozisyon, Diego’un 40.dakikada kale sahası içerisinde boş kale yerine üstten auta attığı toptu.

Kadro tercihi yanlış olan, topu kendi sahasında tutup hızlı adamlarla çıkmak dışında bir planı olmayan ve 42.dakikada da takımı on kişi kalan Sadi Tekelioğlu, ikinci yarıya başlarken yaptığı iki değişiklikle de maça ortak olmayı ve kazanmayı hiç düşünmediğini ortaya koydu.

Trabzonspor adına sahanın en iyileri diyebileceğimiz Özer ve Mehmet Ekici’yi oyundan çıkartan Sadi Tekelioğlu, bu isimlerin yerlerine Yusuf ve Aytaç’ı sahaya sürdü. Böyle olunca da Trabzonspor’un rakip yarı sahaya oyunu taşıma şansı neredeyse hiç kalmadı. Takımı Fenerbahçe yarı sahasına taşıyabilecek tek isim olan Erkan Zengin’i de 72.dakikada sanki galipmiş gibi defans oyuncusu Salih ile değiştiren Tekelioğlu, resmen 1-0’lık mağlubiyete razıymış gibi bir görüntü sergiledi. Her ne kadar Salih’in beke geçmesiyle Yusuf öne geçse de, o da elbette oyundan çıkan kaliteli isimlerin yaptıklarını yapamadı.

Bu ortamda Fenerbahçe iyice rahat bir ortamda, antrenman havasında bir maç oynamaya başladı. Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, Van Persie- Fernandao değişikliğini daha önce yapsa sonuç daha farklı olabilirdi. Çünkü bu maç tam Fernandao’ya göre gelişti. Bu arada Volkan Şen ile birlikte kanımca Ozan Tufan da oyuna girmeliydi. Yani Markoviç yerine Ozan Tufan tercihi daha isabetli olabilirdi. Çünkü bu değişiklikler, gardı tamamen düşmüş Trabzonspor karşısında Fenerbahçe’yi daha etkili ve hızlı bir şekilde rakip kaleye taşıyabilirdi.

Yine de Fenerbahçe, 88.dakikada Nani’nin ortasına Fernandao’nun vurduğu kafayla skoru 2-0 yaptı ve maçı da bu skorla tamamladı. Ancak bir daha belirtmek istiyorum ki, Fenerbahçe’deki değişiklikler yukarıda belirttiğim şekilde yapılsaydı skor daha farklı olabilirdi. Ozan Tufan, bu takımda mutlaka her maçta belli bir süre forma almalı. Çünkü ileride orta sahanın vazgeçilmezlerinden olacağını düşünüyorum.

Trabzonsporlu bazı futbolcular son dakikalarda duygusal olarak baskıyı kaldıramadılar ve anlamsız gerginlikler yaşandı. Oysa Sadi Tekelioğlu, doğru bir kadro ile sahaya çıksaydı ya da doğru değişiklikler yapsaydı gerginlik yerine belki başa baş bir futbol izleyebilirdik.

Trabzonspor’un bu anlayış ile bir yerlere gelmesi çok zor. Fenerbahçe ise bence ligin en iyi kadrosuna sahip. İş tamamen Pereira’nın maharetine kalmış. Her geçen gün arttırılacak futbolcu performansları, doğru kadro ve zamanında, korkmadan yapılacak oyuncu değişiklikleri Fenerbahçe’yi Türkiye’de de, Avrupa’da da çok iyi yerlere taşımaya yetecektir.

tolgaersari@hotmail.com

https://twitter.com/tolgaersari

https://www.facebook.com/tolgaersari

 

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 1042
: 299
Kayıt tarihi
: 02.03.08
 
 

Yazmak benim için bir tutku, bir yaşam kaynağı. Sadece basit bir hobi olarak açıklanamaz yani. Be..