Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '07

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Yeni mezun kaç para?

Yeni mezun kaç para?
 

Okul bitti, artık para kazanma zamanı! Bugüne kadar hep masraftınız, ama artık kendi ayaklarınızın üzerinde duracaksınız. Peki ne kadar maaş alacağınızı biliyor musunuz?

İlk blogum olması sebebiyle en önemli konudan başlamak lazım dedim. Paradan! Ve bunu en çok merak eden kitleye, yani yeni mezun ordusuna hediye etmek istedim.

Okul bittikten sonra, diğer bir deyişle sudan çıktıktan(!) sonra yeni mezunları bekleyen bir kaç seçenek vardır. Okula devam etmek (yüksek lisans, doktora vs), yurtdışına dil eğitimine gitmek ya da çalışmak gibi. Tabi erkekler için bir seçenek daha var; Askerlik. Bunlardan hangisi doğrudur, ne yapmalıdır konularını başka bir yazıya bırakıp çalışmayı tercih eden büyük çoğunluk için ücret konusunu irdeleyelim.

Öncelikle kısaca maaşlarla ilgili bir püf noktadan bahsedelim. İlk olarak duyacağınız şey "brüt ücret" lafıdır. Çok kısaca brüt ücretinizi sabit veren şirketlerin size maaşınızı teklif ederken söylecekleri "brüt ücretin şu kadar net ücretin yıl içerisinde azalarak değişim gösterecektir". Fazla detaya girmeden şu bilgiyi verelim. Net ücretiniz, yani elinize geçecek para size öden brüt ücretin ortalama %65-70'i kadardır.

Peki ne kadar verir bu koca koca şirketler?

Şirketlerin yeni mezunlara verebilecekleri ücretler onlardan beklentileriyle doğru orantılıdır. Bu sebeple onlardan yüksek beklentisi olan ve yeni mezuna buna göre yatırım yapan şirketlerle yeni mezunları ucuz işgücü olarak gören şirketleri birbirinden ayırmak gerekir. İkinci tipteki şirketler yapılan işlerin çok zor olmadıklarını düşündüklerinden yeni mezunu neredeyse asgari ücret (450 ytl) gibi rakamlardan çalıştırıp faydalanmaya çalışırlar. Ancak bu tip şirketlerde ortalama ücretlerin 600-1000 ytl net civarlarında olduğunu söylemekte fayda var. Bu verdikleri ücretin size ne kadar değer verdiklerini de göstereceğinden mümkünse uzak durun derim.

Biz gelelim asıl rekabetin yaşandığı iyi ücret veren şirketlerin nasıl bir yeni mezun ücret politikaları olduğuna. Bu tip şirketler yüksek potansiyelli yeni mezunların şirketin geleceğini oluşturmaları bilinciyle onları sıkı bir elemeden geçirir ve onu yüksek motivasyonla çalıştıracak aynı zamanda rakiplerin de elinden almasını engelleyecek bir rakam verir.

Tamam anladık da nedir bu rakam biraz da ondan bahset diyorsunuz sanırım :)

Yeni mezunların öncelikle çalışmayı istediği ve yüksek potansiyelli yeni mezunları bünyesine katmaya çalışan şirketlerin buluşmasında ortaya çıkan rakamlar yaklaşık olarak şöyledir;

Mühendisleri öncelikli olarak değerlendirecek olursak, iyi bir okuldan ve mühendislik bölümünden mezun olanlar bu tip şirketlerde 1500 ytl net rakamın altında kolay kolay işe girmezler. Eğer bunun altında bir teklif aldıysanız tekrardan gözden geçirmenizi öneririm. Ortalama ise 1500-2000 ytl civarındadır. Bazı şirketler gerek yeni mezunlardan olan beklentileri gerekse de yüksek ücret politikaları sebebiyle 3000-5000 ytl civarında verebilirler. Ancak bu şirketler hem çok azdır hem de çok az yeni mezuna bu parayı verirler. Mühendis haricindeki yeni mezunlarda ise durum biraz daha farklıdır. Burada ücretler biraz daha esneklik gösterir. En az 1000 ytl net veren şirketlerde ortalama ücret 1000-1500 arasında iken 2000'in üzerinde verildiği çok görülmez. Sadece bazı özel pozisyonlar için mühendisler gibi 3000'i aştığı görülebilir.

Özetle, iyi bir şirkette çalışmak istemenizin en önemli sebeplerinden birinin yüksek ücret olduğunu bildiğimizden bu rakamları bir bilgi olarak almanızı öneririm. Eğer Çok iyi bir okuldan ve önemli bir bölümden mezun olmanıza rağmen 1000 ytlnin altında ücret öneriliyorsa ya şirkette bir problem vardır ya da işte derim.

Ancak ücret konusunu bu skalalarda kalmak kaydıyla çok da fazla dert etmeyin. Çünkü bugün belki bir iş için sizin beklentinizden 200 ytl az teklif yapılır ve kabul etmezseniz ancak siz bir kaç sene sonra çok ufak bir rakam olarak gelecek bu para için pişman olabilirsiniz. Bu yüzden ücrete çok takılmadan şirketin size ne kadar değer katacağına da mutlaka dikkat edin.

Son olarak şunu söylemekte fayda görüyorum; İlk senelerde şirketler size ne kadar para verirse onu kabul edeceksiniz ancak ileride siz ne kadar isterseniz o kadar verecekler. Tabi ki doğru şirket tercihini yani size değer katacak şirket tercihini yaptıysanız :)

 
Toplam blog
: 3
: 4852
Kayıt tarihi
: 11.08.07
 
 

Personelcilikti, insan kaynakları oldu! Ve şimdi insan kaynakları da kendini geliştiriyor, yeniliyor..