Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '17

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Yeni nesil iş verenler!

Yeni nesil iş verenler!
 

Yeni nesil iş verenler!


İnsanlar ufacık şeylere kızıyorlar ama hayatlarını harcamak gibi büyük meseleleri fark etmiyorlar bile. Kim bilir belki de bir çoğumuzun nice yetenekleri mevcuttur ve bu yetenekleri ortaya çıkartacak uygun koşullar sağlanmadığı için farkında bile değilizdir.

 

Kölelere özgür olacakları kadar ödeme yapmazlar. Hayatta kalmalarına yetecek kadarını verirler. Sıfırı virgülün önünde değil, arkasında görmek istiyoruz hayat standardımız için. Özel sektörde işe alım kriterleri tırt ve hatta daha ileri gidip tamamen piyango diyebilirim. Bilgi birikimi, kalifikasyon, nitelik, nicelik, yeterlilik, bunlara bakılmıyor bile. İşverenler ucuz iş gücüne yönelmiş durumdalar, geri kalan işe alım prosedürleri de çoğunlukla göz boyama. 

 

Yeni nesil iş verenler kalıpların dışına çıkılmasını istiyorlar ama çıkarsan sana kapının dışını gösteriyorlar, anlamadan bilmeden her şeyi istiyorlar, tuvaletin geldi tutmanı, acıkmamanı, on iki saat ve izinsiz çalışmanı, özel yaşamına karışmayı, her şeyi istiyorlar ve asla memnun olmuyorlar. Bizler de kendilerinin o kalıpların dışına çıkabildiğini görsek olmaz mıydı? Çalışacaksan çalış yoksa kapı orada, kimseyi zorla tutmuyoruz gibi konuşmaların sıradanlaştığı bu ülkede kimse en ufak ders alamaz. Ülkede işsizler bir parti kursa seçimlerde barajı rahat geçer.

 

Maaşını sorduğu için iş görüşmesi iptal edilen kadın hakkını arıyor Avrupa ülkelerinin birinde. İşverenin çalışan adayının ne kadar maaş istediğini öğrenmeden görüşmeye çağırmama hakkı varsa, çalışanın ne maaş alacağını sorma hakkı da vardır ve olmalıdır. Bu tür olaylar yurt dışında insan haklarına giriyor neredeyse, ülkemiz ise bu yönden çok vahim. Kimse kimsenin kölesi değil, kimse kimsenin rızkını havadan da vermiyor. IK çalışanları patronlara yalakalık yapmak için kraldan çok kralcı oluyorlar. Ömrü boyunca iki liraya bir şey alıp üç liraya satmamış, ticaret vs. tecrübesi olmayan, torpilli olarak bir yerlere gelmiş kuklaların bizi sorguya çekmesi (İstisnalar hariç). Bu tarz insanlarla yapılan iş görüşmelerinde dayının yada tanıdığının diğer mülakata katılanlardan daha etkili olduğunu anlatmaya dikkat edilmelidir. Zira senin torpilin diğerinden düşükse o zaman sen bu işi değil havanı alırsın. Ayrıca firmaların işe yeni başlayan kişiden istediği yetkinlikler firmanın kurucusunda bile yok. O yüzden çok da kasmamak gerek.

 

HÜLYA ÇAKICI

 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..