Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '08

 
Kategori
Teknoloji
 

Yeni nesil telefonlardaki tehlike !

Yeni nesil telefonlardaki tehlike !
 

Internet yararlı olduğu kadar da tehlikeli...


Teknolojiyi takip etseniz de etmeseniz de dikkatinizi çekecek bir husustan bahsedeceğim. Bildiğiniz üzere teknoloji, önüne konulan tüm engellere rağmen gelişmeye devam ediyor. Özellikle yeni nesil telefonların yok sattığı dönemde bulunmamızla birlikte yeni nesil telefonların beraberinde gelen tehlikeler var. Birkaç yıl önce telefonlarla birlikte standart olarak sunulmaya başlayan bir teknoloji var: Bluetooth. O zamanları hatırlıyorum da, Bluetooth özellikli telefonlara paha biçilemezdi. Ancak şu anda zaten 200 Liralık telefonlarda dahi, Bluetooth özelliği standart olarak sunuluyor. Her şeyin bir miladı olduğuna inananlardanım. Kızılötesi(Infrared) teknolojisinin miladı doldu. Halâ bazı telefonlarda bulunan bir özellik olsa da, artık ihtiyaç kalmadı. Bluetooth’ un miladı da dolacaktır elbet. Ancak sanırım henüz bu sürecin başındayız.

Şimdi başlığımıza geri dönelim. Yeni nesil cep telefonları ve cep bilgisayarlarıyla birlikte tehlikelerde sıra başı dizildi. En büyük tehlike ise wireless’ den(kablosuz internet) kaynaklanıyor. Wireless özellikli telefona ya da PDA’ ya(cep bilgisayarı) sahipseniz bilirsiniz; her gittiğiniz alışveriş merkezinde kablosuz internet var mı diye bakarsınız. Ve artık İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde, yüzlerce alışveriş merkezinde kablosuz internet mevcut. Bir alışveriş merkezinde birkaç tane wireless modem olduğunu düşünelim. İlk baştan başlayarak, yada başlığı güzel gelen wireless seçeneklerinden birini seçersiniz. Ancak sizce ne kadar güvenli? Bağlandığınız internetin nasıl bir ağ ile geldiğini biliyor musunuz? Nasıl tanımadığınız markaları yemeyip, virüslerden korunuyorsanız, tanımadığınız ağlara bağlanmadan da cep bilgisayarınızı ve telefonunuzu virüsten koruyabilirsiniz. Ancak bu sorun dizüstü bilgisayarlarda daha da büyüyebilir. Peki bağlandığınız ağdaki bilgisayar sizin bilgisayarınıza virüsleri pompalamaya başladığından haberdar olup önlem alabilir misiniz? Tabii ki hayır. O yüzden tanımadığınız ağlara bağlanmanızı kesinlikle önermiyorum.

Birçok alışveriş merkezinin kendine ait wireless vericileri(modemleri) var. Bunlardan birini tercih etmeniz en doğrusu. Ancak tabii ki sahtekârlık diz boyu. ABC Center diye bir alışveriş merkezi düşündüğünüzde ABC Center isimli modemlere yöneleceksiniz. Ancak ABC Center ‘ ı modem ismi olarak belirleyecek virüs dolu bir ağa sahip kullanıcıların olabileceği de bir gerçek.

Uzun lafın kısası; tanımadığınız ağlara bağlanmayınız. Bilgisayarınızı 1 saatlik internet için riske atmayın…

 
Toplam blog
: 89
: 3439
Kayıt tarihi
: 10.11.07
 
 

Tesekkurler ..