Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '12

 
Kategori
Okullar
 

Yeni öğretim yılında olaylı açılış

Yeni öğretim yılında olaylı açılış
 

Çavuşbaşı Eğitim kompleksi


Öğrencilerin ilk gün heyecanları kursaklarında kaldı!

2002- 2003 eğitim öğretim yılında faaliyetine başlayan Çavuşbaşı Çok Programlı Lisesi, bundan birkaç gün önce “ ÇPL boşaltılıyor” haberi ile kamuoyu gündemine gelmişti. İlgili duyumlara göre, açılacak olan yeni İmam Hatip Lisesi nedeniyle, ÇPL yöneticilerine; okulun 43 dershanesinin acilen boşaltılması ve Çok Programlı Lise öğrencilerinin ise elektriği, doğalgazı henüz bağlanmamış bulunan ek binaya geçirilmesi yönünde talimat verildiği belirtiliyordu. Basına yansıyan haberlerde bazı öğrenci velilerinin bu durumdan rahatsızlık duydukları ve İlçe Milli Eğitim’e başvuruda bulundukları da dile getirilmişti.

Kaymakam Erdoğan, basında kendisi ile ilgili çıkan haberleri yalanladı

Beykoz Güncel Haber olarak, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan’a, kendisi ile olarak basına yansıyan bazı duyumların doğru olup olmadıkları sorusunu da yönelttik. Zira bu iddialara göre, kendisi İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Yekrek’i de yanına alarak, 17 Eylül günü, yani CHP heyetinin okul ziyaretinin sadece bir kaç saat sonrasında okula giderek, burada öğrenci velileri ve yöneticileri dinlemiş ve bu ziyaretin sonunda da ÇPL’nin eski binasında kalmasına karar vermişti!

Kaymakam Erdoğan: ÇPL’ye hiç gitmedim!

18 Eylül tarihinde Beykoz Güncel Haber’in sorularını yanıtlayan Kaymakam Süleyman Erdoğan, basına yansıyan bu bilginin doğru olmadığını, Çavuşbaşı Çok Programlı Lisesi’ne hiç gitmediğini; dolayısıyla da okulun kamuoyu gündemine yansıyan İmam Hatip ve Çok Programlı Lisesi binası sorunsalı ile ilgili olarak “ Herhangi bir karar düzeltimi durumunun da söz konusu olmadığını” belirtti. Erdoğan, “ Okulu ziyarete gitmedim;  dolayısıyla da herhangi bir talimatım da söz konusu olmadı” açıklamasını yaptı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü’nden bilgi aldı

Beykoz’un yeni Kaymakamı Erdoğan, kısa röportajımız sırasında İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Yekrek’ten Çavuşbaşı Çok Programlı Lisesi’nin söz konusu sorunu ile ilgili bilgi aldı.

Nazmi Yekrek, Kaymakam Erdoğan’a yaptığı açıklamada, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, Çavuşbaşı kompleksinde bir İmam Hatip Lisesi açılması kararı alınınca, yeni yapılan ek binayı bu liseye verme; Çok Programlı Lise’nin ise eski binasında kalması yönünde Bakanlık’a Nisan ayında bir teklif verdikleri bilgisini iletti.

Yekrek: ÇPL’nin yeni binaya geçmesini veliler istedi

Açıklamasının devamında, ek binanın yüzde 99 oranında tamamlandığını ifade eden Yekrek, ancak bazı velilerde yeni yapılacak olan binanın İmam Hatip Lisesi öğrencilerine değil, ÇPL öğrencilerine tahsis edilmesi yönünde bir talep oluştuğunu belirtti.

Bakanlık sadece 43 derslik dedi, o bina, şu bina demedi!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, kendilerine gönderdikleri talimatta “ ÇPL’nin 43 dersliğinin İmam Hatip Lisesi olarak tahsis edilmesi” şeklinde bir ibare taşıdığını kaydeden Nazmi Yekrek, Bakanlık’ın kendilerine A veya B okulu şeklinde bir ayırımda bulunmadığını; sadece adet olarak, “43 derslik” dediğini hatırlattı.

Kaymakam Erdoğan: Bakanlık onayı nasıl ise o uygulandı

Beykoz Kaymakamı, Yekrek’in bu açıklamaların ardından Beykoz Güncel Haber’e şunları söyledi: “ Yeni bina, İmam Hatip Lisesi’ne ait olmasına rağmen, düne yani 17 Eylül tarihine kadar bazı kişiler buraya ÇPL’nin geçmesini istedi. Yani, Bakanlık onayının uygulanmaması yönünde genel bir kanaat ve talep vardı. Bakanlık onayını geç aldık. Sorun, Bakanlık onayının fiiliyata geçmemesinden kaynaklandı; ancak söz konusu olay, dün itibariyle çözüldü.”

Kaymakam, ziyaretimiz sonrasında okulu görme kararı aldı

Kaymakam Süleyman Erdoğan, Beykoz Güncel Haber’in makamına yaptığı bilgilenme amaçlı ziyaret sırasında, içerisinde “Çok Programlı Lise,” “ İmam Hatip Lisesi” ve “Anadolu Lisesi” bulunan Çavuşbaşı kampüsünü hemen gidip görmek istediğini belirtti.

ÇPL’de bir araya geldik

Kaymakam Erdoğan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Yekrek ile ÇPL Çok Programlı Lisesi’nin önünde buluştuk.

İmam Hatip Lisesi Müdürü Bekir Sıtkı Terzi ve çok Programlı Lise Müdür Vekili Türkan Demirbozan da okul bahçesinde hazır bulunmaktaydı.

Kaymakam Erdoğan, incelemesinin ardından özel açıklamada bulundu

Burada okulu gezerek, incelemelerde bulunan Kaymakam Erdoğan, daha sonra Beykoz Güncel Haber’e şu bilgiyi verdi:

“ Bakanlık onayı, Çok Programlı Lise’nin kendi binasında kalması, İmam Hatip Lisesi’nin de yeni binaya yerleşmesi şeklindedir. Ancak velilerimizden ve bir kısım arkadaşlarımızdan yeni binanın İmam Hatip’e yeterli olmayacağı, yoğun bir talep olacağı, bu nedenle de eski binanın İmam Hatip’e verilmesi, yeni binaya da ÇPL’nin yerleşmesi gibi bir fikir teatisi devam etmiş; ta ki düne (17 Eylül) kadar. Dün de tekrar incelendiğinde, aslında Bakanlık’tan çıkan onayın daha isabetli olduğu yani okulun birini yerinden çıkarıp diğerinin oraya götürülmesine gerek kalmadığı, zaten beklendiği gibi çok yoğun bir talep de olmadığı, yeni binanın İmam Hatip’e yeterli olacağı görülerek, Bakanlık kararı da o şekilde uygulamaya konulmuş; yani, Bakanlık onayının değiştirilmesi yoluna gitme tartışmaları ortadan kalkmıştır.”

Aynen planlandığı şekilde oldu: ÇPL eski binasında kaldı

Kaymakam Erdoğan, açıklamalarına şu şekilde devam etti:“ Yeni binadaki inşaatın zamanında bitmemesi, buradaki belirsizlikten dolayı tartışma olunca da, ister istemez yönetici arkadaşlar biraz beklentide kalmışlar;        ‘ Gerçekleşir ise boşuna yerleşmiş oluruz ‘ diye. Bakanlık onayı öyle çıktı ama madem böyle bir tartışma var; hakikaten İmam Hatip’e yoğun bir talep olursa, bunun neticesinde de yerlerimizi değiştirmek durumunda kalırsak, boşuna emek sarf etmiş olacağız. Onun için ‘ biraz beklentide kalalım ve bu iyice netleşsin; ona göre yerleşelim’ diye düşünmüşler. Onun için yerleşmede biraz geç kalınmış. Artık bu tartışmalar bittiği için, herkes kendi yerine yerleşiyor. İmam Hatip Lisesi, planlandığı gibi yeni binada; ÇPL de eski binada devam ediyor.  Yani, beklemeden kaynaklanan ufak tefek aksamalar olmuş, onlar da bir iki gün içerisinde tamamlanmış olacak.”

17 Eylül’de yani okulların açıldığı ilk gün ÇPL’de neler yaşanmıştı?

Okulların Türkiye genelinde resmen açıldığı tarih olan 17 Eylül 2012’de Çavuşbaşı Çok Programlı Lisesi’nin sıraya girerek, ders zilinin çalmasını bekleyen öğrencilerinin “ilk gün” hevesleri, aldıkları haberler karşısında kursaklarında kalmıştı!

CHP heyeti, ÇPL’deydi

CHP Beykoz İlçe örgütü Başkanı Hızır Yılmaz, ilçe yönetiminde görevli bazı arkadaşları ile birlikte, yanlarında İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, İl Eğitim Sekreteri Füsun Sökmez ve İl Genel Meclisi üyesi İlyas Yılmaz olduğu halde okulların açıldığı bu ilk günde yerinde inceleme yapmak üzere, Çavuşbaşı Çok Programlı Lisesi’ne gitti.

Okul müdüründen öğrencilere açıklama

Bu arada,okul müdür vekili Türkan Demirbozan, Çok Programlı Lise öğrencilerine açıklama yapmaktaydı. Müdüre Demirbozan, açıklamasında şunları söyledi: “ Okulumuzun binasında İmam Hatip Lisesi ve ortaokulu açılmıştır. Bizler ek binaya geçeceğiz. Fakat henüz yan bina hazır olmadığından geçemiyoruz. Sıralarımız da ne yazık ki taşındığı için şu anda eğitim-öğretim olarak sizleri bir sınıfa ne yazık ki alamıyorum.

Ertuğrul Gülsever: Bize, ‘yetiştireceğiz’ dediler

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever ise ÇPL’nin bahçesinde aynı gün yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ Bu okulda 45 derslik var. Yeni yapılan okulda ise 32 derslik var. Sorunun ana meselesi budur. Burada 1430 talebeyi 45 dersliğe sığdırırken, orada aynı talebeyi 32 dersliğe sığdırmak gibi bir zorunluluk ile karşı karşıyayız. İl Genel Meclisi Grubu olarak geldik ve burada yerinde tespit yaptık. Arkadaşlar bize, “ derslik sayısını arttıracaklarını, fiziki şartları uygun hale getireceklerini söylediler. Ama şu anda ortada böyle bir tablo yok. Biz bunun yetişemeyeceğini, bu kargaşanın olacağını söylemiştik. Ama arkadaşlar, ısrarla ‘hayır, yetişecek!’ dediler. Geldiğimiz noktada görüyorsunuz,  yetişmedi. Öğrenciler oraya geçemedi. Burada okuyamıyorlar çünkü buradaki sınıfların içerisinde bulunan sıralar öbür tarafa taşındı. Burada eğitim yapmak isteseler, yapamıyorlar; şartlar uygun değil. O tarafa ise sığmıyorlar; mümkün değil.”

Hızır Yılmaz’ın okulların açıldığı ilk güne ve bunun sonrasında yetkililer tarafından Beykoz Güncel’e yapılmış olan açıklamalara yönelik eleştirileri:

Soruyorum: Böyle bir yazışma var mı, yok mu?

CHP Beykoz İlçe örgütü Başkanı Hızır Yılmaz, gerek Kaymakamlık, gerekse İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaların inandırıcı olmadığını belirterek,  “ Çok Programlı Lise Müdür Vekili’nin, ‘ Burası 45 derslik kalmalı, eğer yeni binaya geçecek isek, yeni binadaki derslik sayısının 45’e çıkartılması’ yönünde yapmış olduğu bir yazışması var mı, yok mu? Bunu cevaplamalarını istiyorum” dedi.

28 Şubat’ın intikamı mı?

Hızır Yılmaz, “28 Şubat sürecinin intikamı çocuklardan alınıyor” yorumunda bulundu. Yılmaz, okulların ilk açıldığı gün olan 17 Eylül’de, Çavuşbaşı Gündoğdu Nene Hatun İlköğretim Okulu’nda düzenlenen resmi açılış törenine AK Partili bir İl Genel Meclisi üyesi davet edilirken, CHP’li İl Genel Meclisi üyesi Ertuğrul Gülsever’in davet edilmemiş olmasını ise eleştirdi.

Amacımız bağcıyı dövmek değil!

CHP olarak amaçlarının bağcıyı dövmek olmadığını ifade eden Hızır Yılmaz, “ Muhalefet, mevcut sorunları yöneticilerin önüne iter, onu görmesini sağlar. Biz, okulların açıldığı ilk gün ÇPL’ye giderek, yöneticilerin bunu görmesini sağladıysak, bundan çocuklarımız adına sevinç duyarım!” dedi.

Füsün Sökmez’in kamuoyuna duyurusu

Beykoz Güncel Haber’e özel açıklamada bulunan CHP İstanbul İl Başkanlığı Eğitim Sekreteri Füsun Sökmez ise, CHP İl Başkanlığı olarak İstanbul genelindeki okullarda incelemelerde bulunduklarını ve Çavuşbaşı Çok Programlı Lisesi’ne 17 Eylül’den birkaç gün öncesinde gittiklerinde ise söz konusu sorun ile karşılaştıklarını; yeni binanın inşaatının tamamlanmamış olduğunu ve ÇPL’nin tabelasının sökülerek, yerine İmam Hatip Lisesi tabelasının asıldığını gördüklerini belirtti. Füsun Sökmez, ayrıca İmam Hatip Lisesi yöneticilerinin de kendileriyle eski binayı yani ÇPL’nin binasını sahiplenmiş bir duygu ile konuştuklarını hatırlattı. 

Sökmez, “ Bir okul, diğerinin sıkıştırılması pahasına İmam Hatip haline getiriliyor. Biz olayın İmam Hatip Lisesi olmasının ötesinde, ÇPL’nin 1434 öğrencisinin eğitimlerinin zarar görmemesini sağlamak için oradaydık. 17 Eylül tarihinde ilk ziyaret ettiğimiz okulun ÇPL olmasının nedeni, bundan birkaç gün önce İl Genel Meclisi üyelerimiz ile birlikte burada yapmış olduğumuz incelemede sıkıntının çok net olduğunu görmüş olmamız dolayısıyladır. Biz, İmam Hatip Lisesi için yeni bina yeterli olacak iken, bu binaya sığmayacak olan ÇPL’nin ısrarla buraya yerleştirilmeye çalışılmasına tepki gösterdik” açıklamasında bulundu.

İmam Hatip Lisesi’ne 223 öğrenci kayıt yaptırdı

Bu arada yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Çavuşbaşı Eğitim Kompleksi içerisinde yeni açılan İmam Hatip Lisesi’nin şu an 223 öğrencisi bulunuyor; lisede kayıtlar devam ediyor.  

İmam Hatip Lisesi’ne kayıt yaptıran öğrenciler arasında, ÇPL’den geçiş yapan öğrencilerin çoğunlukta olduğu bilgisini de aldık.

Beykoz Güncel Haber’e yeni binadaki dersliklerin 110 metre2’lik bir büyüklüğe sahip olduğunu ifade eden yetkililer, bu sınıflar ikiye bölünecek olsa, İstanbul’un herhangi bir okulundaki bir sınıfın büyüklüğüne sahip olacağı bilgisini de verdiler.

YORUM: İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Yekrek ile yaptığımız sohbette, Çavuşbaşı kampüsündeki ek bina inşaatının zamanında bitirilmediği konusu gündeme geldi. Yekrek, bu durumun bu tür olayların yaşanmasına sebebiyet verdiğini ifade etti.

Gerçekten de, foto galerimizde göreceğiniz üzere, inşaatın taahhüt edilen bitirilme tarihine dikkatinizi çekeriz. Fotoğrafta görüldüğü üzere, yüklenici firma tarafından iş bitiriş tarihi olarak 1 Haziran 2012’ye işaret ediliyor.

Çavuşbaşı Çok Programlı Lisesi, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun, Beykoz’da Haziran ayında inşaat denetlemesi yaptığı okullardan biriydi.  

Not: 17 Eylül günü CHP’nin ÇPL ziyaretinde orada bulunamamış olmamız dolayısıyla bize fotoğraf desteğinde bulunan beykoztr.com’a teşekkür ederiz. Aynı güne ait video görüntüleri için de Doğuş Haber’den yararlanılmıştır; teşekkürler.

Haber: Arzu Başlantı

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..