Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '10

 
Kategori
ÖSYS
 

Yeni ÖSS sistemi hakkında bilgi !

Bilindiği üzere yeni bir sınav sistemi ile öğrenciler karşı karşıya. Bu blogumuzda bu sistemle alakalı faydalı bilgiler sunacağız.

Kısaca bir alıntıyla konuya değinip daha geniş bir zamana bırakalım ilk detaylı yazımızı...

SINAV İKİ AŞAMADA YAPILACAK Bu sene iki aşamalı olarak yapılacak yeni sınav sisteminin 11 Nisan'da yapılacak ilk aşaması olan YGS'nin ardından, öğrencileri iki hafta sonuna yayılmış 5 sınavdan oluşan LYS bekliyor. 19, 20 - 26, 27 Haziran tarihlerinde yapılacak olan LYS'de, öğrenciler mezun olacakları/ oldukları okulu veya alanı eski sisteme göre bir miktar daha göz ardı ederek, öğrenim görmek istedikleri yükseköğretim programına göre testlere girebilecekler. Çünkü eski sistemde AOBP'ye uygulanan alan içi ve alan dışı katsayı (0, 8 - 0, 3) farkından dolayı alan dışı bir programa yerleşmek çok zordu. Yeni sistemde katsayıdan (0, 15 - 0, 12) kaynaklanan bu fark azaldı. Yine de işin çok kolay olduğu söylenemez, ama en azından öğrenciler adına aşılabilir bir engel söz konusu. DAHA ÖZGÜR SEÇİM HAKKI TANINDI

Bu sisteme göre örneğin fen lisesinde okuyan bir öğrenci eski sistemde gerekli olan testlerden çok yüksek netler yapmış olsa dahi EA-2 puanında (hukuk fakültesi gibi) bir yere çok zor yerleşebilirdi. Ama yeni sisteme göre, fen lisesi öğrencisi LYS-1 (Matematik) ve LYS-3 (Edebiyat - Coğrafya) sınavlarına katılıp TM puanında alan dışı bir programı kazanma şansına sahip. Çünkü AOBP'de alan içi ve alan dışı katsayı farkından kaynaklanan uçurum ortadan kalkmış ve kapatılabilir bir fark haline dönüştü. Öğrencilere daha özgür seçim yapma hakkı tanındı. Öğrenciler mesleki anlamda kararlarını iyi belirleyip, ona göre girecekleri sınavları tercih etme şansını yakaladı.
Kaynak: YGS LYS - http://ygslys.blogcu.com/yeni-oss-sistemi-hakkinda-bilgi/7292179#ixzz0jm0STpo5 Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..
 
Toplam blog
: 7
: 3883
Kayıt tarihi
: 31.03.10
 
 

Eğitimci..