Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '07

 
Kategori
Konaklama / Ulaşım
 

Yeni otoyol projeleri nereden çıktı?

Yeni otoyol projeleri nereden çıktı?
 

Böyle bakarmıyız


Son günlerde tekrar ısıtılıp yurdum gündemine getirilen bir konu da yeni otoyol projeleri. Hani bir söz vardır ya ‘Eller gider Mersine , biz gideriz tersine’ tam bizim için söylenmiş bir söz. Bütün dünyanın olanca gücüyle ulaşımı raylı sistemlere yönlendirme çabalarına rağmen bizdeki uygulama bunun tam tersi yönde. Hem de insanların gözlerinin içine baka baka yapılıyor bu uygulama.

Şöyle ki, yapılması düşünülen yeni 6 otoyolun maliyeti 20 milyar dolar olarak planlanmaktadır. Uygulamada ise bunun en az iki katı bir maliyetin oluşacağını söylemek kehanet olmaz heralde. Tarsus Adana Gaziantep arasında yapılan yolun keşif bedelinin 360 milyon dolar, keşif uzunluğunun 243 km öngörülen bitiş tarihinin 1991 yılı olduğunu, ancak bu yolun 258 km olarak 2001 yılında 4, 2 milyar dolara bitirildiğini söylersem varın gerisini de siz düşünün. Veya Ankara İstanbul arasındaki yolda yapılan bolu tüneline (25 km) harcanan para ile, Ankara İstanbul arasını 1, 5 saate indirecek demiryolu yapılabileceğini söylersem yanlış söylememiş olurum.

Yapılması düşünülen otoyol projelerinin diğer acı ve önemli noktası ise çevreye yapılan tahribat. Otoyolların geçtiği alanların on kilometre sağ ve on kilometrede solunun, kirlilik nedeniyle tarım alanı olmaktan çıktığını ve sağlıklı tarım yapılamayacağını bir kez daha düşünmek gerekir.

Atatürk zamanında 4075 km demiryolu yapılmıştır. Bundan sonraki 65 yılda ise sadece 1510 km demiryolu yapılmıştır. Türkiye'de Avrupa'daki toplam sayıdan daha fazla otobüs ve kamyon mevcuttur. Bu da olsa olsa az gelişmişliğin bir göstergesidir. Türkiye'de % 7 si trenle yapılan taşımacılığın, elektrikli trenle yapılan taşıma olarak %30a çıkarılması durumunda, yıllık 36 milyar dolar tasarruf edileceği bilimsel raporlar olarak durmaktadır. Petrolün varilinin 100 dolara çıktığı ve gelecekte nerelere gideceği belli değilken bizim hala petrole bağımlılığımızı arttıracak, doğamızı, ormanlarımızı, verimli tarım arazilerimizi mahvedecek yeni otoyollar bence yurdumuza atılacak en büyük kazıklardan birisidir.

Bizim gibi kıt kaynakları olan, az gelişmiş ülkelerin bu kıt kaynakları sokağa atma lüksü yoktur. Yapılması düşünülen yeni otoyollar sadece petrol satan şirketlerin çıkarlarını, büyük otomobil üreticilerini, otoyolları yapacak olan mütahitlerin ve bundan çıkar sağlamayı düşünen birilerinin çıkarınadır. Halkın, devletin, doğanın ise zararınadır.

Bu ülke hepimizin, sahip çıkalım.

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..