Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '11

 
Kategori
Siyaset
 

Yeni politize toplumumuz

Yeni politize toplumumuz
 

Hani hep şikâyet edilirdi ya, “ 12 Eylül toplumu depolitize etti!” diye... Öbür yandan hiç düşünülmezdi politize olmuş polisin nasıl işkence yaptığı, politize olmuş öğretmenlerin nasıl bölündüğü, politize olmuş devletin vatandaşına nasıl eziyet ettiği… 

Politize olmak aynı zamanda polarize olmak, farklı uçlara çekilerek, kutuplaşarak uzlaşmazlık kampları meydana getirmek anlamına geliyordu. Hiç politika eliyle depolitize edilmek aklımıza gelmiyordu. Öyle ya medenî bir memlekette silah zoruyla yapılmazsa hiçbir şekilde insanların politik uçlara kayması engellenemezdi. Bunun da “sınırsız bir demokrasi” ile sürdürülebileceğine neredeyse bir din gibi inanılıyordu. Bugün demokrasinin matematiğiyle başa gelmiş meşru bir iktidarımız var mı? Var! Peki bu gün demokrasi konusunda, bırakınız demokrasi gibi bir lüksü kendi hayatımız hakkında endişeleniyor muyuz? Kesinlikle evet! 

Altı üstü bir internet gazetesi olan Oda TV’nin başyazarı apar topar tutuklanıyor, gazetenin internet yayını anında bozuluyor. Tutuklanma gerekçesi olarak da halkı kışkırtmak gösteriliyor! Bugüne kadar Soner Yalçın’ın –ki kendisi marksisttir ve marksizmi gayet sık eleştirmeme rağmen- “Haydi uşaklar dağa!” manasında tek bir yazısını okumadım. Ama iktidar ve taraftarı olan cemaatlerin hoşuna gitmeyecek pek çok yazısını okudum. Bakın iktidar yanlısı kâğıt tomarları, bırakın hoşa gitmeyecek yazılar yazmayı, kendilerince kuruverdikleri mahkemelerde insanları yaftalayıp, mahkûm ettiler ve kimsenin aklına onların kışkırtıcılık yaptığı gelmedi. Davaları sonuçlanmamış insanların “açık” suçlarından o kadar sık bahsediliyor ki insan bir yargı mensubunun “Kardeşim ben daha ispatlayamamışım adamın suçluluğunu sen nereden hemen anladın?” dememesine şaşıyor! 

Bu gün de toplum depolitize edilmiş vaziyette ama sınırsız demokrasi ile tanrılaşma eğilimine giren bir politik aktör tarafından… Bugün artık AKPli olmak dışında hiçbir “normal” bulunmuyor. Bugün AKPli olmak dışında demokrasi taraftarı olmak mümkün değil. Bugün ancak “tıksırıncaya” kadar içenler var.. Bu gün “satılık veya kiralık evler” var. Bugün “ister asarsın, ister kesersin!” zihniyeti egemen. Bu gün her türlü protestonun kişisel hakaret sayıldığı “ileri demokrasi” var. Bugün muhalefetin gayri meşru ilân edilmesine artık çeyrek var! Çünkü bu gün sayısal çokluğun yanılmazlığı ve Tanrısallığı kanaatini İslâm’la bağdaştırabilen siyasal dincilik var. Bu öyle bir kibir ki kendisi dışında hiçbir doğrunun olamayacağını, kendisinin asla yanılmayacağını her seferinde gösterebiliyor. Bugün artık toplumumuz politize, hem de sonuna kadar... Umarım artık herkes memnundur? 

 
Toplam blog
: 153
: 503
Kayıt tarihi
: 11.02.11
 
 

Eczacıyım, memlekete meraklıyım.....